АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні етапи виконання дипломної роботи

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  4. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  5. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  6. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  12. VIІ Поточний контроль виконання роботи

1. Вибір теми й упорядкування робочого плану.

2.Систематизація матеріалу як результату роботи над джерелами, проведення поглибленого аналізу дібраного фактичного матеріалу із застосуванням ПК.

3. Написання тексту, його технічне оформлення і подання роботи науковому керівнику.

4. Доопрацювання тексту відповідно до зауважень наукового керівника.

5. Попередній захист дипломної роботи на кафедрі.

6. Доопрацювання тексту відповідно до зауважень під час попереднього захисту.

7. Подання остаточного варіанта тексту на кафедру.

8. Зовнішнє рецензування.

9. Підготовка до захисту (упорядкування тексту виступу, вивчення зауважень офіційного рецензента).

10. Захист дипломної роботи перед комісією.

У процесі підготовки до написання курсової роботи підбирають і вивчають джерела (законодавчі акти, нормативно-правові документи, мемуари тощо) та літературу, складають бібліографію. Самостійний пошук джерел та літератури здійснюють за допомогою опрацювання бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників, ресурсів глобальної мережі Internet (офіційні сайти установ та організацій). Обов’язкове є опрацювання наукової періодики: журналів, газет, де уміщено останні результати досліджень науковців. Майбутнім фахівцям із міжнародних відносин та міжнародної інформації рекомендовано перш за все звернути увагу на періодичні видання:

− журнали: Відомості Верховної Ради України, Вісник Дніпропетровського університету імені Олеся Гончара, Вісник КНУ ім. Т.Г. Шевченка, Віче, Вопросы истории, Восток, Економіка України, Європа, Зовнішні справи (у минулому Політика і час), Латинская Америка, Международная жизнь, Международные процессы, Мировая экономика и международные отношения, Національна безпека і оборона, Народна армія, Науковий вісник Дипломатичної академії України, Нова політика, Новая и новейшая история, Отечественная история, Підтекст, Питання нової та новітньої історії, Поліс, Політія, Політична думка, Проблемы Дальнего Востока, Розбудова держави, Россия в глобальной политике, Свободная мысль: ХХІ век, Стратегічні пріоритети, Сучасність, США*Канада: ЭПИ, Україна дипломатична, Український історичний журнал та інші;

− газети: Голос України (газета Верховної Ради України), Урядовий кур’єр (газета уряду України) та інші.

Важливо також використати зарубіжні джерела та наукову літературу.

Методика вивчення літератури за темою курсової та дипломної робіт залежить від характеру дослідження й індивідуальних особливостей студента. Варто дотримуватись загальних правил опрацювання літератури. Спочатку доцільно опрацювати матеріали основної літератури (монографії, теоретичні статті), а потім – із прикладною (законодавчими актами, інструктивними матеріалами, статтями, з конкретними дослідженнями чи досвідом практичної політики тощо).

Дібрана література підлягає уважній обробці. Попереднє ознайомлення включає побіжний огляд змісту, передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової (дипломної) роботи, старанно вивчають, роблять виписки, звертають особливу увагу на ідеї та пропозиції щодо вирішення проблемних питань обраної теми, дискусійні питання, наявність різних трактувань, розбіжностей тощо.

У процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або картках фіксують конспективні записи, виписки цифрового, цитатного матеріалу. При цьому обов'язково виписують повні бібліографічні показники джерел (прізвище та ініціали автора, назву книги (статті, журналу), видавництво, рік видання, обсяг книги (номер журналу), номер сторінки) з тим, щоб використати ці записи під час підготовки списку використаної літератури й зробити необхідні посилання на джерела у тексті курсової (дипломної) роботи.

Написання тексту курсової або дипломної роботи починають із визначення та висвітлення основного змісту кожного розділу. Виклад змісту певного питання має бути доказовим, науково аргументованим (не описовим і декларативним!). Теоретичні положення та висновки повинні ґрунтуватись на конкрет­них матеріалах реальної дійсності; факти і приклади наводяться не випадкові, а типові.

Уміння письмово, теоретично обґрунтовано викладати матеріал свід­чить про рівень сформованості знань студента, їх систематизованість та свідоме засвоєння, ступінь опанування методами наукового дослідження, самостійності, логічної і послідовної, розробки питання обраної теми. Основною вимогою до студентів, які працюють над курсовими та дипломними роботами, є самостійне і творче їх виконання.

Варто пам’ятати, що кожна надрукована на папері (компакт-диску чи інших носіях) або у всесвітній комп’ютерній мережі думка має власника, а її несанкціоноване використання – крадіжка чиєїсь інтелектуальної власності (плагіат), за що передбачене покарання.

Складання плану роботи

Ознайомившись із літера­турою, студент може приступити до складання плану дослідження. Зазвичай, це простий план, який включає вступ, основну частину (3 – 4 розділи), висновки, список використа­них джерел та літератури і, за необхідності, додатки. Проте допускають також використання і складного плану. План курсової (дипломної) роботи неодмінно узгоджується з науковим керівником ще до початку роботи над її текстом.

Супровідним документом до дипломної роботи є завдання. Це форма, призначена для видачі студенту завдання на виконання дипломної роботи і контролю за ходом роботи з боку кафедри. Його розробляє керівник дипломної роботи. У завданнях відображають тему дипломної роботи, строк подання студентом роботи, вихідні дані до роботи, зміст розрахунково-пояснювальної записки, перелік графічного матеріалу, календарний план виконання основних етапів дипломної роботи. Факт видачі завдання засвідчує своїм підписом завідувач кафедри міжнародних відносин. Виконання завдань контролюють науковий керівник та керівник з розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях».

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)