АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ. Курсова та дипломна роботи – важливий та послідовний етап зростання студентів як молодих дослідників

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. II Методика виконання курсової роботи.
  3. II. Завдання та обов'язки
  4. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  5. II. Перевірка домашнього завдання.
  6. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  7. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  8. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  9. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  10. VI. Домашнє завдання.
  11. VI. Домашнє завдання.
  12. VI. Домашнє завдання.

ВСТУП

 

 

Курсова та дипломна роботи – важливий та послідовний етап зростання студентів як молодих дослідників. Уміння логічно та на фаховому рівні викласти матеріал безперечно підтверджує вільне володіння студента матеріалом з означеної проблематики, серйозне та відповідальне ставлення до дослідження. У сучасний період бурхливо розвиваються відносини між державами, які внаслідок впливу багатьох факторів (інформаційні війни, непередбачуваність конфліктів, інтеграційні процеси тощо) поступово ускладнюються, а тому дослідження міжнародних відносин набуває нових форм, виникають та впроваджуються нові методи. Проте для об’єктивної оцінки рівня дослідження певної проблеми важливе дотримання єдиних стандартів, правил та принципів дослідження.

Дані методичні рекомендації присвячені актуальній темі – адаптування загальнонаукових стандартів до оформлення курсових та дипломних робіт безпосередньо під специфіку спеціальності. Їх розроблено на основі наукових праць з міжнародних відносин та з врахуванням державних стандартів стосовно правил оформлення джерел та літератури. Безумовним здобутком методичних рекомендацій є детально розроблений план роботи над курсовою та дипломною роботами. Таким чином, студент має можливість визначити для себе головні етапи свого дослідження. У методичних рекомендаціях наведено детальну структуру курсової та дипломної робіт із аналізом кожної складової частини, що акцентує увагу студентів на специфіці вступу, кожного розділу та висновків.

На кафедрі міжнародних відносин факультету міжнародної економіки ДНУ значну частину студентів складають громадяни інших держав (Азербайджану, Вірменії, Екваторіальної Гвінеї, Китаю, Молдови, Росії, Туреччини). Використовуючи детальні методичні рекомендації вони мають можливість дистанційно працювати над курсовою та дипломною роботами, використовуючи бібліотеки та інші наукові центри своєї Батьківщини.

Мета курсової та дипломної робіт полягає в поглибленому вивченні однієї з проблем міжнародних відносин та зовнішньої політики, що сприяє підвищенню теоретичного рівня підготовки студента. Методичні рекомендації ж сприяють систематизації наукової діяльності студента для досягнення оптимального ефекту.


МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ ТА ДИПЛОМНОЇ РОБІТ

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова та дипломна роботи виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсова та дипломна роботи – важливі види самостій­ної роботи студентів. У процесі їх виконання під керівництвом профе­со­рів та доцентів кафедри студенти опановують методи та набува­ють уміння проводити наукові дослідження.

Метою курсової та дипломної робіт є набуття навичок аналізу проблем міжнародних відносин та світової політики XX – поч. XXI ст. як сукупності політичних, економічних, соціальних, ідеологічних, культурних і науково-технічних, дипломатичних, військових, екологічних та інших зв’язків і взаємовідносин між державами та інтег­раційними угрупованнями; різних систем і типів міжнародних відносин, співвід­ношення сил на світовій арені, національних інтересів держав тощо; глобальних і регіональних проблем міжнародних відносин та світової політики у міжвоєн­ний період, під час Другої світової війни; у період «холодної війни» і блокової по­літики; під час розрядки міжнародної напруженості; у період завершення епохи біполярності і кризи політики розрядки; в умовах постбіполярності у 90-ті рр. XX – на поч. XXI ст.; ролі і місця Української РСР у світовій політиці у період 1944 – 1990 рр. та незалежної України в сучасних міжнародних відносинах.

Курсова та дипломна роботи мають характеризуватися лаконічністю, логічністю, послідовністю, доказовістю, аргументованістю, відповідати сучасним вимогам і містити: поглиблений аналіз досліджуваної теми; самостійне дослідження, розрахунки, виконані на комп’ютері; обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності досліджуваного об'єкта.

Курсові роботи сприяють закріпленню, поглибленню і узагальненню знань, одержаних студентами під час навчання, застосуванню їх стосовно комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсова робота є науковою розробкою конкретної теми у незначному обсязі в процесі навчання за фахом. Будучи навчальним твором, вона повинна за своїм змістом і формою наближатися до наукового тексту, наприклад, статті або книги. Тим самим вона представляє собою своєрідний прототип майбутнього наукового дослідження. Курсові роботи – необхідні етапи, що передують написанню і захисту дипломних робіт. Курсова робота не є переказом вивченого матеріалу, а являє собою його творчу переробку на основі знайомства зі станом досліджень з обраної теми і результатом самостійного письмового застосування понятійного і методологічного апарату науки.

Написання курсової роботи з дисциплін кафедри здійснюється на 2-му курсі у 4-му семестрі та на 3-му курсі у 6-му семестрі.

Дипломні роботи виконуються на завершальному етапі навчання студентів у вищому закладі освіти і передбачають: систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх до вирішення конкретних наукових, виробничих та інших завдань; розвиток навичок самостійної роботи і опанування методики дослідження, пов’язаною з темою роботи.

Дипломна робота являє собою завершене дослідження в галузі міжнародних відносин, яке виявляє наукові інтереси, спроможності і творчі можливості студентів, що характеризують підсумковий рівень кваліфікації випускника кафедри міжнародних відносин.

Дипломні роботи освітньо-квіліфікаційного рівня «бакалавр» захищають на 4-му курсі після 8-го семестру, дипломні роботи освітньо-квіліфікаційного рівня «спеціаліст» захищають на 5-му курсі після 10-го семестра та дипломні роботи освітньо-квіліфікаційного рівня «магістр» захищають після 11-го семестру і є складовою частиною навчального плану для студентів спеціальності «Міжнаро­дні відносини».

Роботи мають бути належно оформлені, мати всі необхідні супровідні документи та бути виконані і подані на кафедру в термін, передбаченийграфіком навчального процесу.

Виконання курсової та дипломної робіт повинно сприяти поглибленому засвоєнню лекційного курсу і отриманню навичок у галузі вирішення практичних завдань. Це потребує від студента не тільки знань загальної і спеціальної літератури з теми, а й умінь проводити дослідження, пов'язувати питання теорії з практикою, робити узагальнення, формулювати висновки та пропозиції з поліпшення ефективності функціонування сфери міжнародних відносин.

У процесі написання курсової та дипломної робіт й відповідно до проблематики необхідно зібрати теоретичний, фактичний, статистичний, довідковий та аналітич­ний матеріали, використовуючи перш за все джерела: архівні матеріали і документи, збірники матеріалів і документів, нормативні матеріали, статистичні збірники, довідники, наукову пе­ріодику і пресу, мемуарну літературу; а також науково-аналітичну літературу: навчальні посібники, монографії, наукові статті тощо. Збір і накопичення інформації, поглиблення знань з теми курсової та дипломної робіт у більшості випадків має творчий характер і містить елемент наукового дослі­дження. Важливо при цьому вивчити найсуттєвіші, характерні риси та особливості об’єкту дослідження. Курсова робота повинна мати конкретне і послідовне викладення змісту обраної те­ми і теоретично обґрунтовані висновки.

Кожному студенту кафедра призначає наукового керівника, який надає йому науково-методичну допомогу у самостійній роботі над курсовою та дипломною роботами. Науковий керівник здійснює індивідуальне консультування студента, допомагає йому скласти план роботи, а також контролює дотримання графіка виконання, рецензує частини роботи і завершений рукопис, готує студента до захисту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)