АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад розв’язання задачі 2

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. Вибір задачі для моделювання
  3. Використання функцій ДМАКС,ДМИН,ДСРЗНАЧ EXEL.Надати приклади.
  4. Використання функцій СУММ, БДСУММ, СУММЕСЛИ в Excel . Надати приклади.
  5. Відповіді та пояснення до розв’язання задач
  6. ВІСІМ ПРИКЛАДІВ, ЯК ЧОЛОВІК РАНИТЬ СВОЮ ДРУЖИНУ
  7. Возникновение и развитие прикладной конфликтологии.
  8. Вправи і задачі
  9. Вправи і задачі розрахункового характеру.
  10. Вправи і задачі.
  11. Вправи і задачі.
  12. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки».Наведіть приклади.

 

Розглянемо приклад розв'язання задачі оптимального управління запасами відповідно до моделі Уілсона.

Нехай об'єм продажу деякого магазину становить у рік 10000 пакунків супу в пакетах. Величина попиту рівномірно розподіляється протягом року. За доставку замовлення власник магазину повинен заплатити 10 грн. Час доставки замовлення від постачальника становить 12 робочих днів (при 6-денному робочому тижні). По оцінках фахівців, витрати зберігання в рік становлять 40 коп. за один пакунок. Необхідно визначити: скільки пакунків повинен замовляти власник магазину для однієї поставки; частоту замовлень; точку замовлення. Відомо, що магазин працює 300 днів у році.

Методичні рекомендації.

Побудуємо в Excel модель управління запасами відповідно до формул (5.4) - (5.7), а також введемо вихідні дані, як показано на рис. 5.6.


 

 

Рисунок 5.6 – Модель управління запасами Уілсона


У списку поточних днів для визначення динаміки і побудови графічних циклів зміни об'ємів запасу повинні бути зазначені всі робочі дні року, з 1-го по 300-й (комірки А22:А321). Оскільки число замовлених пакунків супу повинне бути цілим, то в моделі використана математична функція округлення до цілого числа. Крім того, для зручності за одиницю виміру часу обрано дні, а не роки.

Результати моделювання показані на рис. 5.7, де розрахована динаміка зміни запасів, а також в індексі замовлення відображено поточний стан замовлення: 0 – замовлення відсутнє або вже відпрацьоване, «Відпрацьовування замовлення» – замовлення оформлене і відпрацьовується.

 

 

Рисунок 5.7 – Результати моделювання

Як бачимо, згідно розрахункам, замовлення варто подавати при рівні запасу, рівному 400 пакунків, і саме ця кількість пакунків буде продана протягом 12 днів, поки буде доставлятися замовлення.

Графічні цикли зміни рівня запасу в моделі Уілсона у вигляді діаграми представлені на рис. 5.8. Максимальна кількість продукції, що перебуває в запасі, збігається з розміром оптимального замовлення QW плюс залишки продукції на складі за попередній період споживання. Точка замовлення відмічена суцільною горизонтальною лінією.

 

 

Рисунок 5.8 – Графік циклів зміни запасів у моделі Уілсона

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)