АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад розв’язання задачі 3.2

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. Вибір задачі для моделювання
  3. Використання функцій ДМАКС,ДМИН,ДСРЗНАЧ EXEL.Надати приклади.
  4. Використання функцій СУММ, БДСУММ, СУММЕСЛИ в Excel . Надати приклади.
  5. Відповіді та пояснення до розв’язання задач
  6. ВІСІМ ПРИКЛАДІВ, ЯК ЧОЛОВІК РАНИТЬ СВОЮ ДРУЖИНУ
  7. Возникновение и развитие прикладной конфликтологии.
  8. Вправи і задачі
  9. Вправи і задачі розрахункового характеру.
  10. Вправи і задачі.
  11. Вправи і задачі.
  12. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки».Наведіть приклади.

Розглянемо числовий приклад прийняття рішень в умовах ризику.

Нехай підприємство має три альтернативних варіанти своєї ринкової стратегії при трьох можливих станах зовнішнього середовища. Оцінки його прибутку, залежно від стану зовнішнього середовища, представлені у вигляді матриці цінності альтернатив.

 


 

Рисунок 5.11 – Модель пошуку рішення в умовах ризику

 

 


За допомогою експертів отримані оцінки вірогідності станів зовнішнього середовища р1 =0,5, р2 =0,35, р3 =0,15. Необхідно оцінити альтернативні рішення за критеріями Байеса-Лапласа і Ходжеса-Лемана (β= 0,6 ).

Методичні рекомендації.

Побудуємо модель задачі в Excel у вигляді матриці цінності альтернатив, як показано на рис. 5.11.

Там же, в комірках праворуч від цінностей, введемо формули (5.14) і (5.16) для розрахунку чисельних значень оцінок по кожному з критеріїв, а вгорі від цінностей – надані експертами значення вірогідності станів зовнішнього середовища. Кращі (максимальні) по кожному з критеріїв значення оцінок, що вказують на оптимальні альтернативи, як і раніше шляхом умовного форматування відмітимо напівжирним відображенням. Після введення вихідних даних, як показано, на рис. 5.12, отримуємо розраховані оцінки вибору альтернатив.

 

 

Рисунок 5.12 – Результати моделювання в умовах ризику

Таким чином, за обставин, що склалися, обидва критерії віддають перевагу другій альтернативі, що передбачає підсилення рекламної діяльності, але без зниження цін на продукцію.



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)