АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад розв’язання задачі 3.1

Читайте также:
  1. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  2. Вибір задачі для моделювання
  3. Використання функцій ДМАКС,ДМИН,ДСРЗНАЧ EXEL.Надати приклади.
  4. Використання функцій СУММ, БДСУММ, СУММЕСЛИ в Excel . Надати приклади.
  5. Відповіді та пояснення до розв’язання задач
  6. ВІСІМ ПРИКЛАДІВ, ЯК ЧОЛОВІК РАНИТЬ СВОЮ ДРУЖИНУ
  7. Возникновение и развитие прикладной конфликтологии.
  8. Вправи і задачі
  9. Вправи і задачі розрахункового характеру.
  10. Вправи і задачі.
  11. Вправи і задачі.
  12. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки».Наведіть приклади.

Розглянемо числовий приклад прийняття рішень в умовах невизначеності для випадку двох можливих альтернатив і двох рівноімовірних станів зовнішнього середовища, коли в матриці вказані цінності альтернатив, тобто можливі прибутки в разі вибору того або іншого рішення, а коефіцієнт оптимізму рівний α= 0,4.

Методичні рекомендації.

Побудуємо модель матриці цінності альтернатив в Excel, як показано на рис. 5.9. Там же, в комірках праворуч від цінностей, введемо вказані вище формули для розрахунку чисельних значень оцінок по кожному з критеріїв. Кращі (максимальні) по кожному з критеріїв значення оцінок, що вказують на оптимальні альтернативи, шляхом умовного форматування («Формат»\«Умовне форматування...») відмітимо напівжирним відображенням. Після введення вихідних даних, як показано, на рис. 5.10, отримуємо розраховані оцінки вибору альтернатив по кожному з критеріїв.

Зверніть увагу на те, що критерій Лапласа не дозволяє в даному прикладі визначити оптимальне рішення, оскільки розраховані згідно цьому критерію оцінки для вибору альтернативи дорівнюють один одному. Три критерії, що залишилися, в цілому (два проти одного) віддають перевагу другій альтернативі, що передбачає посилення рекламної діяльності.

 


 

Рисунок 5.9 – Модель пошуку рішення в умовах невизначеності

 

 

Рисунок 5.10 – Результати моделювання в умовах невизначеності



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)