АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №1 «Моделювання схем в програмі Electronics Workbench»

Читайте также:
  1. II. Контрольна робота.
  2. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  3. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  4. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  5. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  6. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Міністерство освіти і науки України

Технікум промислової автоматики

Одеської національної академії харчових технологій

 

 

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

В.о. директора ТПА ОНАХТ

_________________ О.С. Єпур

«__» ___________ 2013 р.

 

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

З предмета «Електроніка, мікроелектроніка і

Схемотехніка»

для спеціальності 5.05020201 «Монтаж, обслуговування засобів і систем автоматизації технологічного виробництва»

 

 

 

 

Одеса – 2013


Розроблено викладачем ТПА ОНАХТ Букарос А.Ю.

 

Рецензент: доцент кафедри фізики, електромеханіки та електротехнологій ОНАХТ, к.т.н.______________ /Дорохольський М.Л./

«__» ___________ 2013 р.

 

 

Розглянуто та схвалено для застосування в навчальному процесі цикловою комісією автоматики та електротехнічних дисциплін.

 

Протокол №___ від ________________ 2013 р.

 

Голова комісії __________________ А.Ю. Букарос.

 

 


ЗМІСТ

1. Лабораторна робота №1 «Моделювання схем в програмі Electronics Workbench» 6

2. Лабораторна робота №2 «Дослідження властивостей напівпровідникових діодів» 16

3. Лабораторна робота №3 «Дослідження властивостей біполярного транзистора» 22

4. Лабораторна робота №4 «Дослідження схем пристроїв на операційних підсилювачах» 27

5. Лабораторна робота №5 «Дослідження пристроїв електронного ланцюга імпульсної дії» 30

6. Лабораторна робота №6 «Дослідження логічних елементів». 34

7. Лабораторна робота №7 «Дослідження однофазних некерованих випрямлячів» 37

8. Лабораторна робота №8 «Компенсаційні стабілізатори напруги». 43

9. Самостійна робота студентів. 47

10. Індивідуальні завдання. 48

Список літератури. 50


Введення

Розробка будь-якого радіоелектронного пристрою супроводжується фізичним або математичним моделюванням. Фізичне моделювання пов'язане з матеріальними витратами, оскільки потрібне виготовлення макетів і їх трудомістке дослідження. Часто фізичне моделювання просто неможливе із-за надзвичайної складності пристрою, наприклад, при розробці великих і надвеликих інтегральних мікросхем. У цих випадках удаються до математичного моделювання з використанням засобів і методів обчислювальної техніки.

В результаті навчання курсу «Електроніка і мікросхемотехніка» студенти повинні оволодіти основами теорії та методами аналізу основних практично важливих електронних схем та пристроїв систем управління аналогової і цифрові дії, вживати прикладні програми для розробки та розрахунку електронних схем, оцінювати техніко-економічну ефективність електронних схем, аналізувати якісні показники систем управління.

Зміст і методика викладання курсу «Електроніка і мікросхемотехніка» щільно ув’язані і базуються на знаннях і навиках, які були одержані студентами, при навчанні таких дисциплін, як «Вища математика», «Фізика», «Електротехніка та електромеханіка», «Електричні машини». Знання, отримані студентами з курсу «Електротехніка і мікросхемотехніка» використовуються далі при навчанні спеціальних дисциплін. Дисципліна складається з основних розділів: електронні компоненти; аналогова електроніка; імпульсні пристрої; логічні та цифрові пристрої; електроживлення та силова електроніка.

В процесі оволодіння учбовою дисципліною студенти повинні отримати навики і досвід вирішення таких завдань:

· аналізу параметрів і характеристик пасивних і активних компонентів з метою отримання необхідних параметрів і характеристик пристроїв аналогової й цифрової електроніки;

· правильного застосування компонентів в електронних пристроях і вузлах;

· побудови електронних пристроїв різноманітного призначення;

· інженерного розрахунку вузлів пристроїв аналогової й цифрової електроніки;

· математичного моделювання електронних пристроїв;

· експериментального визначення параметрів і характеристик електронних пристроїв.

При вивченні дисципліни «Електроніка і мікросхемотехніка» студенти виконують 8 лабораторних робіт. На виконання кожної лабораторної роботи відводиться 4 години. Перед виконанням лабораторної роботи студент отримує допуск (опит по темі лабораторної роботи). Протокол лабораторної роботи оформляється на листах формату А4 або зошитах в клітку. Протокол повинен містити титульний лист з назвою дисципліни і теми лабораторної роботи, мета роботи, схеми, виконані по ЕСКД, таблиці, графіки і виводи. Виконану і оформлену лабораторну роботу студент захищає (відповідає на питання по ходу і тематиці роботи).

Лабораторна робота №1 «Моделювання схем в програмі Electronics Workbench»

Мета роботи: ознайомитися з бібліотеками EWB і отримати навики моделювання і аналізу електричних схем.

Хід роботи

Система моделювання схемотехніки Electronics Workbench призначена для моделювання і аналізу електричних схем. Програма Electronics Workbench дозволяє моделювати аналогові, цифрові і цифро-аналогові схеми великого ступеня складності. Наявні в програмі бібліотеки включають великий набір широко поширених електронних компонентів. Модель вибирається із списку бібліотек компонентів, параметри моделі також можуть бути змінені користувачем. Широкий набір приладів дозволяє проводити вимірювання різних величин, задавати вхідні дії, будувати графіки. Всі прилади зображуються у вигляді, максимально наближеному до реального, тому працювати з ними просто і зручно. Результати моделювання можна вивести на принтер або імпортувати в текстовий або графічний редактор для їх подальшої обробки.

Опис моделювання схем:

1. Запустите Electronics Workbench

2. Підготуйте новий файл для роботи. Для цього необхідно виконати наступні операції з меню: File/New і File/Save as. При виконанні операції Save as буде необхідно вказати ім'я файлу і каталог, в якому зберігатиметься схема. Зберегти файл, можна і пізніше, в процесі створення моделі схеми.

3. З'єднаєте контакти елементів і розташуєте елементи в робочій області для отримання необхідної вам схеми. Для з'єднання двох контактів необхідно клацнути по одному з контактів основною кнопкою миші і, не відпускаючи клавішу, довести курсор до другого контакту. У разі потреби можна додати додаткові вузли (розгалуження). Для цього треба просто перетягнути елемент Connector (Вузол ланцюга) з панелі Basic на місце провідника, де треба його розгалузити. Connector має 4 точки підключень. 2 з них підуть на провідник, що розгалужується, 2 будуть вільними. Натисненням на елементі правою кнопкою миші можна дістати швидкий доступ до простих операцій над положенням елементу, таким як обертання (rotate), розворот (flip), копіювання/вирізування (copy/cut), вставка (paste), а також до його довідкової інформації(help).

4. Проставте необхідні номінали і властивості кожному елементу. Для цього потрібно двічі клацнути мишею на елементі. Якщо числа, що набирають, дроби, то як роздільник цілої і дробової частин десяткового числа необхідно використовувати крапку. Звертайте також увагу на одиниці вимірювання і при необхідності переходите до кратних, наприклад kW (кВт), mV (мВ) і тому подібне

5. Коли схема зібрана і готова до запуску, натисніть кнопку включення живлення на панелі інструментів.

У бібліотеки елементів програми Electronics Workbench входять аналогові, цифрові і цифро-аналогові компоненти. Всі компоненти розбиті на наступні групи:

· базові компоненти

· джерела

· лінійні компоненти

· ключі

· нелінійні компоненти

· індикатори

· логічні компоненти

· вузли комбінаційного типу

· вузли послідовного типу

· гібридні компоненти.

Рисунок 1.1 - Зовнішній вигляд поля компонентів Sources (джерела)

- компонент Ground (заземлення). Компонент "заземлення" має нульову напругу і таким чином забезпечує початкову точку для відліку потенціалів. Не всі схеми потребують заземлення для моделювання, проте будь-яка схема, що містить: операційний підсилювач, трансформатор, кероване джерело, осцилограф, повинна бути обов'язково заземлена, інакше прилади не проводитимуть вимірювання або їх свідчення виявляться неправильними.

- компонент Battery (джерело) - ЕДС джерела постійної напруги або батареї, вимірюється у Вольтах і задається похідними величинами (від мкВ до кВ). Короткою жирною межею в зображенні батареї позначається вивід, що має негативний потенціал по відношенню до іншого виводу. Батарея в Electronics Workbench має внутрішній опір, рівний нулю, тому, якщо необхідно використовувати дві паралельно підключені батареї, то слід включити послідовно між ними невеликий опір (наприклад, в 1 Ом).

- джерело постійної напруги. Він зручніший, ніж символ батареї. Дає напругу 5В, що відповідає рівню логічною 1 або логічній умові «істина».

- теж що і Vcc, але дає напругу 15В.

Рисунок 1.2 − Зовнішній вигляд поля компонентів Basic (базові)

 

- компонент Connector застосовується для з'єднання провідників і створення контрольних крапок. До кожного вузла може під'єднуватися не більше чотирьох провідників. Після того, як схема зібрана, можна вставити додаткові вузли для підключення приладів.

- компонент Switch (ключ), ключі можуть бути замкнуті або розімкнені за допомогою клавіш, що управляють, на клавіатурі. Ім'я клавіші, що управляє, можна ввести з клавіатури в діалоговому вікні, що з'являється після подвійного клацання мишею на зображенні ключа.

Рисунок 1.3 − Зовнішній вигляд поля компонентів Diodes (діоди)

- Діод випрямний

Напівпровідниковим діодом називається прилад з двома виводами і одним p-n переходом. Принцип роботи напівпровідникового діода заснований на використанні односторонньої провідності, електричного пробою і інших властивостей p-n переходу. Діоди розрізняють за призначенням, матеріалу, залежності від технології конструктивного виконання, потужності і інших ознак. У виготовлення розрізняють точкові діоди, сплавні, мікросплавні, епітаксіальні та інші.

По функціональному призначенню діоди діляться на випрямні, універсальні, імпульсні, змішувачі, СВЧ, стабілітрони, стабістори, варикапи, діністоры, тиристори, симістори, фотодіоди, світлодіоди і так далі По конструктивного виконання діоди бувають площинні і точкові. За використовуваним матеріалом - кремнієві, германієві, арсенид-галієві. Діоди володіють односторонньою провідністю і служать: для випрямляння змінного струму, стабілізації струму і напруги, формування імпульсів, для регулювання потужностей і так далі Випрямні діоди застосовуються для перетворення змінного струму в постійний. Вони діляться на: малопотужні (до 0,3А), середній потужності (до10А), могутні (більш 1000А), низькочастотні (до 1кГц) і високочастотні (до100кГц ).

- Стабілітрон двосторонній

Стабілітрони – це різновид діодів, призначених для стабілізації напруги. Всі стабілітрони підрозділяються на малопотужні, середній потужності і могутні. Напівпровідникові стабілітрони використовуються перш за все для регулювання напруги. Стабілітрони – це різновид діодів, призначених для стабілізації напруги. Всі стабілітрони підрозділяються на малопотужні, середній потужності і потужні. Напівпровідникові стабілітрони використовуються перш за все для регулювання напруги.

- Світлодіод

Світлодіоди застосовуються як світлові індикатори, а ГИК - діоди як джерела випромінювання в оптоелектронних приладах і як первинні перетворювачі інформації. Випромінюючими діодами є напівпровідникові діоди, випромінюючі з області p-n переходу кванти енергії. Випромінювання відбувається через прозору скляну пластину, розміщену в корпусі діода. По характеристиці випромінювання діоди діляться на дві групи: діоди з випромінюванням у видимій області спектру, що отримали назву світлодіоди і діоди з випромінюванням в інфрачервоній області спектру, отримали назву ГИК - діоди.

 

- Діодний міст

Разом з випрямними діодами для випрямляння змінного струму використовуються мости і діодні стовпи. Випрямні мости складаються з чотирьох діодів, розміщених в корпусі. Разом з випрямними діодами для випрямлення змінного струму використовуються мости і діодні стовпи. Випрямні мости складаються з чотирьох діодів, розміщених в корпусі.

Рисунок 1.4− Зовнішній вигляд поля компонентів транзистори

- Транзистор типа n-p-n.

 

- Транзистор типа p-n-p

 

Біполярним транзистором називається напівпровідниковий прилад з двома взаємодіючими p-n переходами. Біполярні транзистори розрізняються по структурі. Залежно від чергування областей розрізняють біполярні транзистори типу “p-n-p” і “n-p-n”. Транзистори також підрозділяються по потужності, частоті і іншим ознакам. Принцип дії біполярного транзистора заснований на використанні фізичних процесів, що відбуваються при перенесенні основних носіїв електричних зарядів з емітерної області в колекторну через базу. Зазвичай транзистори включаються в електричну схему так, щоб один з його електродів був вхідним, другий вихідним, а третій загальний.

 

Транзистор польовий з каналом p-типа.

Польовим транзистором називається транзистор, в якому між двома електродами утворюється провідний канал, по якому протікає струм. Управління цим струмом здійснюється електричним полем, створюваним третім електродом. Електрод, з якого починається рух носіїв заряду, називається витоком, а електрод, до якого вони рухаються, - стоком. Електрод, що створює електричне поле, що управляє, називається затвором. Відмітною властивістю польових транзисторів є те, що сигналом, що управляє, є не струм, а напруга. Це робить їх схожими на лампи. Польові транзистори успішно застосовуються в різних підсилювальних і перемикальних пристроях, вони часто використовуються у поєднанні з біполярними транзисторами. На базі польових транзисторів побудовано багато інтегральних мікросхем

Рисунок 1.5− Зовнішній вигляд поля аналогових компонентів

Операційний підсилювач – це багатокаскадний підсилювач постійного струму з великим коефіцієнтом посилення. ОП має два або три каскади. Першим каскадом є диференціальний підсилювач, другим підсилювач напруги і останнім – підсилювач потужності. Живлення ОП проводиться від двох різнополярних джерел живлення. ОП має два входи (прямий і інверсний) і один вихід, а також ряд додаткових виводів для балансування і для корекції АЧХ.

Операційний підсилювач з входами, що управляють.

 

 

Логічні елементи рисунок 1.6: Electronics Workbench містить повний набір логічних елементів і дозволяє задавати їх основні характеристики, зокрема тип елементу: ТТЛ або КМОП. Число входів логічних елементів схем можна встановити в межах від 2 до 8, але вихід елементу може бути тільки один.

Рисунок 1.6 − Зовнішній вигляд поля компонентів Logic Gates (логічні елементи)

Логічне І. Елемент І реалізує функцію логічного множення. Рівень логічною 1 на його виході з'являється у разі, коли на один і на інший вхід подається рівень логічної одиниці.

логічне АБО. Елемент АБО реалізує функцію логічного складання. Рівень логічною 1 на його виході з'являється у разі, коли на один або на інший вхід подається рівень логічної одиниці.

логічне НІ. Елемент логічне НІ або інвертор змінює стан вхідного сигналу на протилежне. Рівень логічною 1 з'являється на його виході, коли на вході 0, і навпаки.

- елемент АБО-НІ реалізує функцію логічного складання з подальшою інверсією результату. Він представляється моделлю з послідовно включених елементів АБО і НІ. Його таблиця істинності виходить з таблиці істинності елементу АБО шляхом інверсії результату.

- елемент І-НІ реалізує функцію логічного множення з подальшою інверсією результату. Він представляється моделлю з послідовно включених елементів І і НІ. Таблиця істинності елементу виходить з таблиці істинності елементу І шляхом інверсії результату.

- що виключає АБО. Двійкове число на виході елементу виключає АБО є молодшим розрядом суми двійкових чисел на його входах

- АБО-НІ, що виключає. Даний елемент реалізує функцію що "виключає АБО" з подальшою інверсією результату. Він представляється моделлю з двох послідовно сполучених елементів: що виключає АБО і НІ

- буфер з трьома станами, має додатковий вирішуючий вхід (enable input). Якщо на вирішуючому вході високий потенціал, то елемент функціонує по таблиці істинності звичайного буфера, якщо низький, то незалежно від сигналу на вході вихід перейде в стан з високим імпедансом. У цьому стані буфер не пропускає сигнали, що поступають на вхід. Буфер, служить для подачі великих струмів в навантаження. Даний буфер є інвертуючим.

Рисунок 1.7 − Зовнішній вигляд поля компонентів Indicators (індикатори)

- лампа розжарювання. Елемент резистивного типу, що перетворює електроенергію в світлову енергію. Вона характеризується двома параметрами: максимальною потужністю Рmах і максимальною напругою Vmax. Максимальна потужність може мати величину в діапазоні від мВт до кВт, максимальна напруга - в діапазоні від мВ до кВ. При напрузі на лампі більшому Vmax (у цей момент потужність, що виділяється в лампі, перевищує Рmах) вона перегорає. При цьому змінюється зображення лампи (обривається нитка) і провідність її стає рівною нулю.

- логічний пробник. Цей елемент може підключатися до будь-якої точки схеми, для того, щоб показувати наявність логічної «1» або «0». Зручний тим, що його не потрібно підключати до елементу Ground.

Рисунок 1.8 − Зовнішній вигляд поля компонентів Instruments (інструменти)

- осцилограф. Осцилограф, імітований програмою Workbench, є аналогом двопроменевого осцилографа, що запам'ятовує, і має дві модифікації: просту і розширену. Розширена модифікація по своїх можливостях наближається до кращих цифрових осцилографів, що запам'ятовують. Через те, що розширена модель займає багато місця на робочому полі, рекомендується починати дослідження простій моделлю, а для докладного дослідження процесів використовувати розширену модель. Є можливість підключення осцилографа до вже включеної схеми або під час роботи схеми переставити виводи до інших крапок - зображення на екрані осцилографа зміниться автоматично. В ході аналізу роботи схеми нерідко виникає необхідність уповільнити процес моделювання, щоб на екрані осцилографа було зручно візуально сприймати інформацію. Це необхідно, наприклад, при дослідженні перехідних процесів або коли в ході експерименту потрібно перемкнути ключ в певний момент. Для цього потрібно збільшити кількість розрахункових крапок на цикл. Це можна зробити, вибравши пункт Analysis Options в меню Circuit і встановивши в рядку Time domain points per cycle необхідне значення (зазвичай достатні 5000 крапок). За умовчанням кількість крапок рівна 100. Полегшити аналіз осцилограм може включення режиму Pause after each screen (Пауза після кожного екрану). У цьому режимі розрахунок схеми зупиняється після того, як промінь осцилографа проходить весь екран. Це часто буває необхідним при утрудненнях з синхронізацією зображення на екрані осцилографа. Щоб продовжити розрахунок схеми, виберіть пункт Resume (Продовжити) меню Circuit або натисніть клавішу F9 на клавіатурі. Зупинити процес розрахунку схеми у будь-який момент часу можна натисненням клавіші F9 або вибором пункту Pause (Пауза) в меню Circuit. Продовжити розрахунок можна повторним натисненням клавіші F9 або вибором пункту Resume меню Circuit. Натиснення кнопки "Пуск" в правому верхньому кутку екрану припиняє розрахунок схеми. На схему виводиться зменшене зображення осцилографа, загальне для обох модифікацій. На цьому зображенні є чотири вхідні затиски: верхній правий затиск – загальний, нижній правий - вхід синхронізації, його призначення буде розглянутий нижче. Лівий і правий нижні затиски є відповідно входом каналу А (channel А) і вхід каналу В (channel В)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)