АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СКЛАД І ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. Exercise 2 Складіть речення
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  4. II Методика виконання курсової роботи.
  5. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  6. IX. СИГНАЛИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ
  7. VI Поточний контроль виконання роботи
  8. VI Поточний контроль виконання роботи
  9. VI Поточний контроль виконання роботи
  10. VI Поточний контроль виконання роботи
  11. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  12. VIІ Поточний контроль виконання роботи

МЕТА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Метою курсової роботи є закріплення теоретичних знань, отриманих при вивченні дисципліни «Якість та її забезпечення», а також набуття навиків самостійного вирішення практичних задач по розробці елементів систем управління якістю.

В результаті виконання курсової роботи студент повинен уміти:

− обґрунтовувати актуальність виконання робіт по проектуванню, розробці, впровадженню і сертифікації систем управління якістю;

− представляти у виді сітки процесів ділянки виробничих, технологічних і інших процесів в організації;

− виявляти можливості покращення виробничого і/або технологічного процесів шляхом їх дослідження із застосуванням інструментів і методів управління якістю;

− розробляти документовані процедури і документи третього рівня системи управління якістю;

− оцінювати результативність і ефективність процесів системи управління якістю.

 

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота виконується в 7 семестрі. В якості теми курсової роботи приймається розробка процесів системи управління якістю організації. Зазвичай студенту призначається тема курсової роботи, пов’язана з організацією, на якій він проходив практику. Однак, студент, може запропонувати іншу тему при умові обґрунтування необхідності і доцільності її розробки.

Протягом перших двох тижнів 7 семестру студент разом з керівником оформляє бланк завдання на виконання курсової роботи. Студент зобов’язаний систематично являтися на консультації по розкладу, погодженому з керівником і пред’являти йому результати роботи у відповідності з графіком.


СКЛАД І ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота складається із пояснювальної записки на 30-40 листах тексту (виконаного в редакторі Word, кегль 14, інтервал 1,5, поля – по 20 мм.) і за необхідності додатків.

Пояснювальна записка містить:

− титульний лист;

− лист завдання;

− вступ;

− характеристика організації;

− структура організації;

− політика організації в області якості;

− стратегічні цілі організації;

− програма розробки, упровадження і підготовки до сертифікації СУЯ (включаючи наказ про розробку СУЯ);

− план графік розробки, упровадження і підготовки до сертифікації СУЯ;

− процесний ландшафт організації;

− матриця відповідальності;

− карта процесу (відповідно до індивідуального завдання);

− проект внутрішнього нормативного документу (відповідно до індивідуального завдання);

− висновки;

− перелік посилань.

 

 

4 ФОРМУЛЮВАННЯ ПОЛІТИКИ В ОБЛАСТІ ЯКОСТІ
І СТРАТЕГІЧНИХ ЦІЛЕЙ ОРГАНІЗАЦІЇ

 

Політика в області якості являється однією із найважливіших складових частин управління якістю. Цей документ повинен бути первинним в складі документації при використанні організаційно-розпорядчих методів управління якістю, це пов’язано з с необхідністю прийняття відповідальності вищим керівництвом за проведення політики в області якості, що є першочерговим при реалізації системного управління якістю.

Вимоги до політики в області якості: підписується першим керівником; вона повинна погоджуватись з іншими напрямками діяльності організації; керівництво повинно забезпечити розуміння кожним членом колективу; вона повинна бути сформульована таким чином, щоб її положення стосувались кожного члену колективу, а не тільки якості продукції. Документ повинен бути коротким, простим, дохідчивим і легко запам’ятовуватись, відображати вимоги до якості роботи кожного робітника.

По суті, прийнятною політикою в області якості може бути признана та, що позитивно відповідає на ряд питань: чи є вона лаконічною; чи стосується вона кожного працівника колективу; чи встановлені в ній стандарти (вимоги) до якості роботи; чи охоплені в ній усі аспекти продукції і послуг (включаючи терміни); чи підписана політика в області якості першою особою організації.

 

Наприклад.

ПОЛІТИКА В ОБЛАСТІ ЯКОСТІ

Ми будемо точно в терміни поставляти своїм замовникам бездефектні конкурентоспроможні вироби і послуги, які відповідають їхнім вимогам або перевершують їх.

Визначення

"Ми – компанія в цілому і кожний окремий працівник.

Конкурентоспроможні вироби і послуги – результати нашої праці, які представляють велику цінність для споживача з точки зору його затрат, ніж аналогічні вироби і послуги наших конкурентів.

Споживач – особа, яка отримує результати діяльності попередньої операції в рамках фірми або за її межами.

Здійснення політики

Здійснення цієї політики має на увазі розуміння усіма робітниками компанії очікувань споживачів і надання їм виробів або послуг у відповідності з цими очікуваннями або перевершуючи ці очікування. Необхідно постійно оцінювати і переглядати усі вимоги, щоб слідувати змінам в очікуваннях споживачів. Усю свою роботу слід виконувати з заданими вимогами.

Дж. З. Джонсон, президент компанії IBM

 

 

Після аналізу ситуації визначають цілі організації (результати, які намагаються досягти в довгострокові перспективі). Головну увагу при цьому звертають на пошук відповіді на питання: «ЩО повинно бути досягнуто?». На цьому етапі слід прийняти до уваги інтереси усіх учасників сумісного бізнесу: споживачів; поставщиків; робітників і службовців; акціонерів (власників); місцевої спільноти тощо.

Безпосередньо на основі головних складових частин бачення формують цілі організації і встановлюють контрольні точки, досягнення яких оцінюється щорічно. Ці цілі організації, що забезпечують реалізацію бачення, формулюються на рівні вищого керівництва, а також на рівні менеджерів великих відділів і служб організації. Цілі організації, зазвичай, визначаються на основі бізнес-економічних показників, наприклад, таких як розширення об’єму освітніх послуг, що надаються і інших видів послуг, закріплення і/або розширення займаного сектору ринку, збільшення прибутку, ріст оплати праці викладачів і співробітників, покращення якості тощо.

Цілі організації мають на увазі досягнення результатів на основі SMART-принципу:

− Specific – специфічні, конкретні результати;

− Measurable – результати, які можуть бути виміряні;

− Achievable – досяжні результати;

− Realistic – реалістичні, практичні результати;

− Time specific – конкретні по часові.

Приклади SMART-цілей для університету:

− збільшити прийом студентів на конкретну спеціальність на 50 % протягом двох найближчих років;

− забезпечити ріст об’єму виконуваних госпдоговір них НДР на 25 % протягом року.

5 ПРОГРАМА РОЗРОБКИ, УПРОВАДЖЕННЯ
І ПІДГОТОВКИ ДО СЕРТИФІКАЦІЇ СУЯ

 

Перед початком робіт по розробці СУЯ необхідно провести аналіз діючої системи управління на предмет її відповідності вимогам МС ISO 9001:2008. До проведення аналізу доцільно привернути компетентні організації, в якості яких можуть бути Орган по сертифікації систем управління або консалтингова фірма. Результати аналізу повинні стати основою для визначення основних параметрів Проекту і розробки програми його реалізації.

Роботи слід починати з видання наказу по організації про початок робіт із створення СУЯ. В даному наказі необхідно передбачити:

− призначення Представника керівництва і керівника Проекту, відповідального за розробку, упровадження і підтримку в робочому стані СУЯ;

− затвердження Програми Проекту;

− затвердження складу робочої групи по реалізації Проекту (на великих підприємствах доцільно додатково призначити Раду з якості з членів вищого керівництва).

Рекомендована форма Програми розробки, упровадження і підготовки до сертифікації СУЯ представлена в Таблиці 5.1.

 

Таблиця 5.1 – Програма розробки, упровадження і підготовки до сертифікації СУЯ

 

 

 

№ етапу Захід Документ Відповідальний Терміни
Керівник Виконавець
1. Побудова структурної моделі СУЯ        
1.1          
...          
2. Розробка документації СУЯ        
2.1          
         
3. Упровадження і дослідна апробація СУЯ        
3.1          
         
4. Підготовка СУЯ до сертифікації        
4.1          
...          

При узгодженні термінів виконання етапів робіт рекомендується скласти зведений план-графік (наприклад, у вигляді графіка Ганта) (рис. 5.1).

 

 

Рисунок 5.1 – Зведений план-графік по реалізації Проекту

 

6 ПОБУДОВА СТРУКТУРНОЇ МОДЕЛІ СУЯ
(ПРОЦЕСНИЙ ЛАНШАФТ СУЯ)

Моделювання процесів СУЯ рекомендується проводити в наступній послідовності:

− моделювання загального процесу СУЯ (гіперпроцесу) і визначення його взаємодії з процесами зовнішніх сторін;

− моделювання системоутворюючих процесів СУЯ (макропроцесів), складових гіперпроцесу;

− моделювання процесів основних і допоміжних;

− моделювання процесів нижчих (підпроцесів, субпроцесів тощо) рівнів.

За основу ідентифікації системоутворюючих процесів (макропроцесів) може бути узята процесна модель, представлена на рис. 1 в ДСТУ ISO 9001:2009, згідно якої виділено 4 системоутворюючих процеси, що відповідають 5-8 розділам стандарту: «Відповідальність керівництва», «Менеджмент ресурсів», «Процеси життєвого циклу продукції», «Вимірювання, аналіз і покращення».

Приклад схеми взаємодії гіперпроцесу СУЯ з процесами зовнішніх сторін представлена на рис. 6.1.

До зовнішніх сторін відносяться:

А. Споживачі.

Часто Організації мають справу не з кінцевим споживачем, а з посередницькими збутовими компаніями. ДСТУ ISO 9001:2009 вимагає від організації виявляти вимоги споживачів І2 (основні вимоги висуває саме кінцевий споживач), підтримувати зв'язок із споживачем і оцінювати його задоволеність виконанням вимог І3 (велику цінність представляє дана інформація саме від кінцевого споживача), тому доцільно ідентифікувати взаємодію з обома групами споживачів.

 

 

Рисунок 6.1 – Схема взаємодії гіперпроцесу СУЯ з процесами
зовнішніх сторін

 

Б. Постачальники.

У ролі постачальників матеріалів і комплектуючих виробів також часто виступають посередницькі компанії. ДСТУ ISO 9001:2009 вимагає від організації сформулювати і повідомити постачальника вимоги до продукції І1, що закупляється, проводити оцінку постачальників на основі їх здатності поставляти продукцію відповідно до вимог Організації. Слід оцінювати як постачальника, так і виробника продукції, що поставляється, а також контролювати проходження інформації, що стосується вимог до продукції (послуг), що поставляється, від посередника до виробника.

В. Зовнішні керівні і контролюючі організації.

До зовнішніх керівних і контролюючих організацій відносяться, в першу чергу, органи державної влади, що встановлюють законодавчі і регламентуючі вимоги І4 до СУЯ, процесів, продукції, ресурсів.

Із зовнішніми керівними і контролюючими організаціями взаємодія здійснюється також з питань сертифікації СУЯ, ліцензування діяльності, акредитації лабораторій, сертифікації продукції тощо.

Згідно методології «IDEF» доцільно провести декомпозицію гіперпроцесу СУЯ на сім системоутворюючих процесів (рис. 6.2).

Чотири внутрішньофірмові процеси:

− 1. Управління СУЯ;

− 2. Управління виробництвом продукції;

− 3. Виробництво продукції;

− 4. Ресурсне забезпечення.

І три «інтерфейсні» процеси:

− 5. Зв'язок із зовнішніми керівними і контролюючими організаціями;

− 6. Зв'язок з постачальниками;

− 7. Зв'язок із споживачами.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)