АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір термічної обробки сталі У8А

Читайте также:
  1. Алгоритм обробки матеріалів
  2. Бланк обробки даних
  3. Вибір варіанта контрольної роботи
  4. ВИБІР ГІДРОАПАРАТУРИ
  5. Вибір засобу усунення дефектів деталі
  6. Вибір засобу усунення дефектів деталі
  7. Вибір контрольно - вимірювальної апаратури, інструкція по ремонту та регулюванню
  8. Вибір найбільш прийнятного варіанту рішення.
  9. Вибір приводного двигуна
  10. ВИБІР РОБОЧОГО ТИСКУ
  11. Вибір розрахункових схем розвитку пожежі
  12. Вибір розрахункових точок

Виходячи з умов роботи викрутки, необхідно визначити яку структуру повинна мати сталь У8А в даному будівельному виробі. Такою структурою буде троостит, який задовольнить всі вимоги виставлені до матеріалу в п. 4.1.

Отримати троостит можна різними варіантами термічної обробки, наприклад, гартування з самовідпуском але така ТО використовується для крупно- габаритного інструменту, або ізотермічним гартуванням на троостит (але такий варіант – технологічно складний).

Тому виконуємо гартування і середній відпуск. Необхідно визначити режими гартування. Температуру гартування можна визначити спираючись на температуру критичних точок ,

або графічно за діаграмою стану, сплавів “залізо -вуглець”(Fe-C).

Сталь У8А нагріваємо до температури , яка являється вищою від лінії PSK (Ac­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­r) діаграми стану сплавів Fe - C (рис.4). При цьому перліт, який сумішю фериту та цементиту (ферит твердий розчин вуглецю в -залізі) переходить в аустеніт - твердий розчин вуглецю в -залізі. В результаті швидкого охолодження із швидкістю вище критичної, утворюється мартенситна структура, що являє собою перенасичений твердий розчин вуглецю в - залізі. Мартенсит має високу твердість НВ 6500 МПа та міцність на відміну від перліту. За рахунок утворення тетрагональної деформованої решітки з високими внутрішніми напруженнями.Для забезпечення необхідної швидкості охолодження сталі У8А, як охолоджуюче середовище застосуємо воду.

Для зменшення твердості сталі У8А та зниження внутрішніх напружень, досягнення необхідної міцності, пружності, ударної в'язкості виконуємо середній відпуск при температурі 400 . Для цього розігріваємо загартовану сталь до температури 400 , а потім охолоджуємо її на повітрі.

В результаті мартенситна структура руйнується, деформованість решітки - заліза зникає, утворюється цементит – хімічна сполука заліза і вуглецю Fe3 ­C, тобто структура стає трооститною.

Троостит – високодисперсна суміш фериту і цементиту. Це як раз та структура яка нам потрібна.

 


 

           
   
     
 
 
 
 
 

 

 


Рис. 4. Діаграма сплавів заліза з вуглецем з температурним

діапазоном нагрівання для доевтектоїдних (повне гартування) і

заевтектоїдних сталей(неповне гартування).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)