АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Диференціація дієздатності

Читайте также:
  1. Без згоди опікуна фізична особа, обмежена в дієздатності, не може:
  2. ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ
  3. Диференціація доходів населення. Проблема бідних і багатих
  4. Диференціація найважливіших стрептококів і ентерококів
  5. Дієздатність громадян. Обсяг дієздатності фізичних осіб.

 

На відміну від правоздатності дієздатність пов'язана зі здійсненням людиною вольових дій, що припускають досягнення визначеного рівня психічної зрілості. Критеріями є вік, а також стан психічного здоров'я.

З урахуванням цих критеріїв закон виділяє кілька видів дієздатності фізичних осіб:

1) повну дієздатність;

2) часткову дієздатність;

3) неповну дієздатність;

1) Повна дієздатність визнається за повнолітніми фізичними особами, тобто такими, що досягли вісімнадцяти років (ст. 34 ГК України).

Зазначений віковий ценз може бути знижений у двох випадках:

а) реєстрація шлюбу особою, що не досягла 18 років (ч. 1 ст. 34 ЦК України).

Шлюбний вік, установлений для чоловіків –18 років і жінок - 17 років (ст. 22 СК України), може бути знижений за рішенням органів місцевого самоврядування до 16 років при наявності поважних причин. Перелік таких причин законодавство не містить, але до них, як правило, відносять вагітність нареченої, народження дитини і т.п. Ст. 23 СК України допускає також при виняткових обставинах можливість реєстрації шлюбу особами по досягненню ними 14 років.

На зниження шлюбного віку згода батьків чи інших законних представників не потрібно, але їхня думка, при цьому враховується. Реєстрація шлюбу особами, для яких був знижений шлюбний вік, здійснюється в загальному порядку.

Після реєстрації шлюбу неповнолітні фізичні особи здобувають дієздатність у повному обсязі.;

б) надання повної цивільної дієздатності за рішенням органа опіки і піклування неповнолітній особі (ст. 35 ЦК України).

Надання повної цивільної дієздатності (емансипація) згідно ст. 35 ЦК України можливо:

- у відношенні фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором;

- у відношенні фізичної особи, яка досягла шістнадцяти років і бажає займатися підприємницькою діяльністю;

- у відношенні неповнолітньої фізичної особи, записаної матір'ю чи батьком дитини.

Підстави і порядок емансипації визначаються по-різному:

- для працюючих за трудовим договором надання повної цивільної дієздатності провадиться за рішенням органа опіки і піклування за заявою зацікавленої особи з письмової згоди батьків (усиновлювачів) чи опікуна, а у випадку відсутності такої згоди - за рішенням суду;

- для бажаючих займатися підприємницькою діяльністю і які досягли 16 років необхідно одержати письмову згоду на реєстрацію, як підприємця, від батьків (усиновлювачів), чи опікуна органа опіки і піклування. При наявності зазначеної згоди така особа може бути зареєстрована як підприємець. У цьому випадку вона здобуває повну цивільну дієздатність з моменту державної реєстрації її як підприємця;

- для надання повної цивільної дієздатності неповнолітній особі, записаного матір'ю чи батьком дитини, необхідний факт державної реєстрації народження дитини, одним з батьків якого є неповнолітній. У цьому випадку згоди батьків неповнолітнього, органів опіки і піклування і т.п. на емансипацію неповнолітньої особи не потрібно.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)