АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття громадянського стану. Акти цивільного стану

Читайте также:
  1. Аналіз складу, руху та стану основних фондів
  2. Аналіз стану виховної роботи
  3. Аналіз фінансового стану підприємства
  4. Вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову, повинна бути співмірною із розміром шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
  5. ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ РІВНОВАГИ СПОЖИВАЧА НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ КРИВОЇ ІНДИФЕРЕНТНОСТІ ТА БЮДЖЕТНОЇ ПРЯМОЇ
  6. Визначення технічного стану
  7. Вимоги до технічного стану автомобілів
  8. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  9. Вихідні дані для розрахунку змін щодо удосконалення чинного економічного стану підприємства
  10. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  11. Глава 11. Державне регулювання діяльності суб’єктів господарювання з питань цивільного захисту
  12. Глава 18. Підготовка фахівців з питань цивільного захисту

 

Акти цивільного стану юридичною сукупністю (комплекс обставин), які тягнуть виникнення, припинення, зміну і т.п. цивільних прав і обов'язків.

У ст. 49 ЦК України акти цивільного стану визначаються, як події і дії, нерозривно зв'язані з фізичною особою завдяки яким виникає, змінюється, доповнюється чи припиняється його можливість бути суб'єктом цивільних прав і обов'язків.

До них, зокрема, належать: народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід із громадянства і його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, зміна імені, інвалідність, смерть і т.п.

Перелік актів цивільного стану, встановлений у ст. 49 ЦК України, є приблизним і може бути розширений у процесі тлумачення норм ЦК. Наприклад, актами цивільного стану за своїм змістом є визнання особи безвісно відсутньою, оголошення її померлою і т.п.

Деякі з актів цивільного стану підлягають державній реєстрації. Це стосується народження фізичної особи і її походження, громадянства, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. На відміну від загального переліку актів цивільного стану перелік актів, що підлягають державній реєстрації, є вичерпним (ч. 3 ст. 49 ЦК України).

Державна реєстрація актів цивільного стану здійснюється територіальними органами РАЦС, утвореними органами виконавчої влади. Акти цивільного стану у відношенні громадян України, що проживають за кордоном, реєструються консульськими установами України.

Для здійснення запису акта цивільного стану громадяни мають надати документи, які є підставою для державної реєстрації цього акта (наприклад, довідка установленої форми про народження чи смерть; рішення суду про встановлення батьківства і т.п.), а також документ, що засвідчує особистість заявника.

Зміни чи виправлення в запис акту цивільного стану вносяться органом РАЦС за заявою зацікавлених осіб (наприклад, у випадку помилки при записі), на підставі рішення суду чи на підставі рішень адміністративних органів, на підставі інших записів актів цивільного стану (наприклад, у запис акту про народження вносяться зміни на підставі запису про встановлення батьківства чи про усиновлення).

Відмова органа РАЦС внести в запис актів цивільного стану зміни чи виправлення може бути оскаржена до суду. На підставі судового рішення вносяться також виправлення чи зміни в запису акту цивільного стану при наявності спору між зацікавленими сторонами.

У випадку утрати свідоцтва про державну реєстрацію акта цивільного стану громадянину на його прохання може бути видано органом РАЦС повторне свідоцтво на підставі запису актів цивільного стану, який зберігається в органах РАЦС. Сам втрачений запис акта цивільного стану може бути відновлений тільки на підставі рішення суду про установлення факту реєстрації відповідного акта цивільного стану.

Анулювання записів актів цивільного стану проводиться органом РАЦС за місцем збереження цих записів актів цивільного стану на підставі рішення суду. З моменту анулювання запис акта цивільного стану втрачає своє правове значення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)