АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опіка і піклування можуть установлюватися судом чи органами опіки і піклування

Читайте также:
  1. Взаємодія між органами Держказначейства та державної податкової служби в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами
  2. Вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.
  3. Відповідальними за перебування затриманих не можуть бути слідчі.
  4. Глава 58. Загальні положення щодо здійснення органами доходів і зборів контролю за окремими видами діяльності підприємств
  5. Глава 77. Взаємовідносини органів доходів і зборів з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами підприємницької діяльності
  6. Глава 77. Взаємовідносини органів доходів і зборів з іншими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами підприємницької діяльності
  7. Докази можуть бути одержані на території іноземної держави в результаті здійснення міжнародного співробітництва під час кримінального провадження.
  8. Зазначені особи можуть бути допитані під час судового розгляду як свідки проведення відповідної слідчої (розшукової) дії.
  9. Захист прав суб'єктів господарювання при здійсненні державними контролюючими органами перевірок їхньої діяльності
  10. Заявляти клопотання про виклик і допит свідків, показання яких можуть мати значення для вирішення питань цього розгляду.
  11. Кав'ярні можуть спеціалізуватися по
  12. Можуть слугувати фактичною основою доказів, якщо вони пройшли перевірку в порядку передбаченому для відповідного виду доказів.

У відповідності зі ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у випадку визнання її недієздатною, у випадку обмеження її цивільної дієздатності, а також опіку над малолітньою особою і піклування над неповнолітньою особою, якщо при розгляді справи буде встановлено, що вони позбавлені батьківського піклування. При призначенні опікуна чи піклувальника суд повинен врахувати думку органів опіки і піклування.

У відповідності зі ст. 61 ЦК України встановлення опіки і піклування в адміністративному порядку (органом опіки і піклування) має місце, якщо мова йде про опіку над малолітньою особою і піклуванні над неповнолітньою особою, крім випадків установлених частинами першою і другою статті 60 ЦК України.

Призначення конкретного опікуна чи піклувальника провадиться органом опіки і піклування. При цьому враховується, що відповідно до положень ст. 64 ЦК України опікуном чи піклувальником не може бути фізична особа:

1) позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були відновлені;

2) поведінка й інтереси якої суперечать інтересам фізичної особи, яка потребує опіки і піклування (наприклад, не можуть бути опікунами чи піклувальниками особи, які перебувають на обліку чи знаходяться на лікуванні в психоневрологічних і наркологічних установах; особи, які раніше були опікунами чи піклувальниками і з їхньої вини опіка чи піклування були припинені; особи, засуджені за здійснення тяжкого злочину).

Винятковими випадками опіки і піклування є встановлення цих відносин, якщо опікун чи піклувальник потрібні, але не призначені. Власне, таких ситуацій закон передбачає дві:

1) тимчасове виконання функцій опікуна (піклувальника). Їх по призначенню опікуна чи піклувальника над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки і піклування;

2) постійне виконання таких функцій замість опікуна чи піклувальника. Воно може мати місце у відношенні фізичної особи, яка знаходиться в навчальному закладі, установі охорони здоров'я чи установі соціального захисту населення, і над якою не встановлена опіка чи піклування і не призначений опікун чи піклувальник. За таких умов опіку і піклування над цією фізичною особою здійснює зазначена установа (ст. 66 ЦК України).

Опікуни і піклувальники призначаються переважно з числа осіб, що знаходяться в родинних відносинах з підопічним. Тому, як правило, обов'язки по опіці і піклуванню виконуються безкоштовно. Разом з тим, ст.73 ЦК України передбачає, що Кабінет Міністрів України визначає підстави виникнення права на оплату послуг опікуна і піклувальника, розмір і порядок їхньої виплати. Тобто принципово питання про оплату обов'язків опікуна чи піклувальника не виключений. У зв'язку з цим варто звернути увагу на колізію норм Цивільного і Сімейного кодексів, що виникає в зв'язку з тим, що частина 5 ст. 249 СК України, передбачає безплатність виконання обов'язків опіки і піклування над дитиною (до речі, тут виникає питання, чи означає це положення СК, що опіка над недієздатним може бути оплатною?).

Принциповий висновок повинний ґрунтуватися з урахуванням оцінки ЦК України як основного акта цивільного законодавства (ст. 4 ЦК України), унаслідок чого при вирішенні цього питання норми Цивільного кодексу переважають над положеннями СК України.

Частина 1 ст. 79 ЦК України передбачає право зацікавлених осіб, у тому числі родичів підопічного, оскаржити дії опікуна в органи опіки і піклування чи в суд. Очевидно, використовуючи аналогію закону, зацікавлені особи, мають право оскаржити дії не тільки опікуна, але і піклувальника.

Рішення органів опіки і піклування можуть бути оскаржені у вищий орган чи у суд (ч. 2 ст. 79 ЦК України, п. 1, 4.8. Постанови Пленуму Верховного суду України від 3 грудня 1997 р. «Про практику розгляду судами справ по скаргах на рішення, дії чи бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних, посадових і службових осіб у сфері управлінської діяльності, що порушують права і свободи громадян»).

Звільнення опікуна і піклувальника від виконання їхніх обов'язків можливо в таких випадках:

1) опікун чи піклувальник можуть бути за їх заявою звільнені від виконання цих обов'язків органом опіки і піклування.

Така заява повинна бути розглянута протягом одного місяця з дня її подачі. Особа виконує повноваження опікуна чи піклувальника до винесення рішення про звільнення його від повноважень опікуна чи піклувальника до закінчення місячного строку з дня подачі заяви, якщо воно не було розглянуто протягом цього строку.

Правила опіки і піклування передбачають можливість звільнення від виконання обов'язків опікунів і піклувальників на їхнє прохання, за умови що орган опіки і піклування за місцем проживання підопічного визнає, що дане прохання викликане поважною причиною.

У випадку, якщо органи опіки і піклування відмовлять у задоволенні прохання про звільнення від обов'язків опікуна чи піклувальника, їхня відмова відповідно до частини 2 ст. 79 ЦК України, може бути оскаржена в орган, якому підлеглі органи опіки і піклування, чи в суд;

2) за заявою органа опіки і піклування звільнити особу від повноважень опікуна чи піклувальника може суд - у випадку невиконання ним своїх обов'язків, а також у випадку поміщення підопічного в навчальний заклад, установу охорони здоров'я чи установу соціального захисту;

3) за заявою особи, над якою установлене піклування піклувальник звільняється від виконання обов'язків (і повноважень) органом опіки і піклування.

Припинення опіки можливо по наступним підставах:

1) у випадку передачі малолітньої особи батькам (усиновлювачам), про що орган опіки і піклування приймає відповідне рішення;

2) у випадку досягнення підопічним чотирнадцяти років. При цьому особа, що виконувала обов'язки опікуна, стає піклувальником без спеціального рішення про це;

3) у випадку поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, визнаної недієздатною. У цьому випадку, рішення суду про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи є підставою для рішення органа опіки і піклування про припинення опіки (ст. 76 ЦК України);

4) у випадку смерті опікуна чи підопічного.

Підставами припинення піклування є:

1) досягнення фізичною особою повноліття;

2) реєстрація шлюбу неповнолітньою особою;

3) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності;

4) поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої була обмежена (ст. 77 ЦК України).

5)смерть підопічного чи піклувальника.

Особливим видом відносин в області опіки і піклування є передбачений ст. 78 ЦК України “інститут помічників”, призначення якого складається в наданні дієздатній фізичній особі допомоги в здійсненні прав і виконанні обов'язків останнім. Специфіка цього інституту полягає в тому, що “помічник” не є опікуном чи піклувальником, оскільки призначається для надання допомоги цілком дієздатній фізичній особі і на її прохання (за її вибором).

По своїх юридичних властивостях інститут “допомоги” - це відносини, що базуються на договорі доручення. Разом з тим, з урахуванням специфіки суб'єкта, якому надається допомога (це завжди дієздатна фізична особа, яка за станом здоров'я не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки) і специфіки оформлення відповідних відносин, у ЦК України норми, що містять принципові засади “допомоги” поміщені в главі “Опіка і піклування”.

Характерні ознаки інституту “допомоги”:

1) помічник призначається на прохання дієздатної особи, яка унаслідок стану здоров'я має потребу в помічнику;

2) помічником може бути тільки дієздатна фізична особа;

3) за заявою особи, що потребує допомоги, ім'я його помічника реєструється органом опіки і піклування, і підтверджується відповідним документом.

Помічник має право на одержання пенсії, аліментів, заробітної плати, поштової кореспонденції, які належать особі, яка потребує в допомозі. Він також має право робити дрібні побутові угоди в інтересах особи, яка потребує в допомозі, відповідно до наданих йому повноважень.

Помічник представляє особу в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування й організаціях, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення. Однак представляти фізичну особу в суді він може лише на підставі спеціального доручення.

Послуги помічника є оплатними, якщо інше не визначено угодою сторін.

Помічник може бути в будь-який час відкликаний особою, яка потребує в допомозі. У цьому випадку повноваження помічника припиняються з моменту заяви (листа і т.п.) про відкликання.

 


[1] См.: Советское гражданское право./Под ред. В.Ф. Маслова, А.А. Пушкина. - Ч.1.-К.: Вища школа, 1977.- С.73.

[2] Дацюк Л. Правоздатність та дієздатність громадянина // Юридичний вісник України. – 1998. – №13. – С.4; Цивільне право України. Підручник. В 2-х книгах. Книга 1 /За ред О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – С. 84. Гражданский Кодекс Украины. Научно-практический комментарий. / Под ред. Е.О. Харитонова – Харьков: Одиссей, 1999. – С. 46.

[3] Гражданское право Украины. В 2-ч. Ч. 1. /Под редакцией А. А. Пушкина, В.М. Самойленко. – Харьков: Основа, 1996. – С. 85

[4] Нечаева А.М. О правоспоспобности и дееспобности физических лиц. //Государство и право. – 2001. – № 2. – С. 29-34. Див. також: Кудашкин В.В. Специальная правоспособность субъектов гражданского права в сфере действия общего запрета // Государство и право. – 1999. – №5. – С.53

 

[5] Відповідно до ст. 128 Господарського кодексу України громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи. При цьому господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями (ч. 2 ст. 3 ГК України).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)