АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види вартості, які визначаються при оцінці

Читайте также:
  1. В запропоновану тексті зібраний увесь матеріал, засвоєння якого на рівні відтворення дорівнює оцінці «задовільно».
  2. Законом визначаються наступні засади організації та діяльності громадських формувань.
  3. Звіт по оцінці вартості бізнесу
  4. Зору співрозмовника, що виражене в її критичній оцінці.
  5. Поема «Гайдамаки» в оцінці тогочасної критики.
  6. Процедура оцінки якості страв і виробів. Показники, які визначають при оцінці якості продукції.
  7. Рівень забезпеченості худоби кормами визначаються як
  8. Санітарно-показові мікроорганізми, які використовують при оцінці забруднення грунту. Методи санітарно-мікробіологічного дослідження ґрунту.
  9. Сутність собівартості, її структура та види, шляхи зниження собівартості продукції
  10. ТемА 1. СЕНСОРНИй АНАЛІЗ, ЙОГО ЗНАЧЕННЯ В ОЦІНЦІ ЯКОСТІ ТОВАРІВ
  11. ТЕМА 6. Слухові і тактильні відчуття і їх участь в сенсорній оцінці

Приступаючи до оцінки, оцінювач повинен установити якого виду вартість йому варто розрахувати, виходячи з поставленої мети Виходячи з різноманіття цілей, які може переслідувати оцінка, випливає різноманіття видів вартості. Укрупнено, види вартості можна представити у вигляді 2 груп: вартість в обміні (наприклад, ринкова вартість) і вартість при фактичному використанні (наприклад: інвестиційної, ліквідаційної, страхова вартості)

Згідно до Національного стандарту №1 "Загальні засади оцінки майна й майнових прав" виділяють наступні види вартості:

Ринкова вартість - розрахункова величина, за яку передбачається перехід майна з рук у руки на дату оцінки в результаті комерційної справи між добровільним покупцем і добровільним продавцем після адекватного маркетингу; при цьому передбачається, що кожна сторона діяла компетентно, розсудливо й без примусу. Вона характеризує "вартість в обміні".

Ринкова вартість - це найбільш імовірна ціна при здійсненні угоди між типовим покупцем і продавцем. Визначення відображає той факт, що ринкова вартість розраховується виходячи із ситуації на ринку на конкретну дату, тому при зміні ринкових умов ринкова вартість буде змінюватися. На покупця й продавця не виявляється зовнішній тиск, і обидві сторони досить інформовані про сутність і характеристику продаваного майна.

Ліквідаційна вартість, або вартість змушеного продажу - грошова сума, що реально може бути отримана від продажу власності в строк, занадто короткий для проведення адекватного маркетингу. При її визначенні необхідно враховувати всі витрати, пов'язані з ліквідацією підприємства, такі, як комісійні, адміністративні витрати по підтримці роботи підприємства до його ліквідації, витрати на юридичні й бухгалтерські послуги.

Різниця між виторгом, що можна отримати від продажу активів підприємства на ринку, і витратами на ліквідацію дає ліквідаційну вартість підприємства.

Вартість заміщення - це вартість близького аналога оцінюваного об'єкта. Він може бути побудований уже в новому архітектурному стилі, з використанням сучасних матеріалів, конструкцій, устаткування.

Вартість відтворення - це вартість об'єкта власності, створюваногопо тому ж плануванню й з тих же матеріалів, що й оцінюваний, алепо нині діючим цінах.

Залишкова вартість відтворення -вартість відтворення об'єкта оцінкизурахуванням зносу.

Вартість ліквідації - вартість, що очікується отримати за об'єкт оцінки, що вичерпав корисність відповідно до виконуваних функцій.

Спеціальна вартість - сума ринкової вартості й надбавки до неї, яка формується за наявності нетипової мотивації чи особливої зацікавленості потенційного покупця (користувача) в об'єкті оцінки.

Інвестиційна вартість - вартість власності для конкретного інвестора при певних цілях інвестування.

Вартість у використанні - вартість, яка розраховується, виходячи із сучасних умов використання об'єкта оцінки і може не відповідати його найбільш ефективному використанню.

Оцінна вартість - вартість, яка визначається за встановленими алгоритмом та складом вихідних даних.

Страхова вартість - вартість власності, обумовлена положеннями страхового контракту або поліса.

Заставна вартість -оцінка підприємства по ринковій вартості для цілей іпотечного кредитування.

Балансова вартість - витрати на будівництво або придбання об'єктавласності. Балансова вартість буває первісною й відбудовною. Первісна вартість відображається в бухгалтерських документах на момент уведення в експлуатацію. Відбудовна вартість - вартість відтворення раніше створених основних коштів у сучасних умовах; вона визначається в процесі переоцінки основних фондів.

Кожний вид вартості, розрахований оцінювачем, є не історичним фактом, а оцінкою конкретного об'єкта власності в даний момент відповідно до обраної мети (табл. 1.2).

Таблиця 1.2 - Взаємозв'язок між метою оцінки і видами вартості, використовуваними для оцінки


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)