АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення ринкової вартості акції

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. E. Швидкість зорової та слухової реакції
  4. I. Визначення сімейства рослини.
  5. II. Визначення видової приналежності рослини.
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. А) Визначення термінології
  8. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  9. Акції та їх характеристика
  10. Акції та спеціальні події
  11. Альтернативні теорії вартості
  12. Аналіз ринкової рівноваги

Оцінка привілейованих акцій. Привілейована акція займає проміжне положення між облігацією і звичайною акцією. Акція має на увазі зобов'язання виплати стабільного фіксованого дивіденду, але не гарантує відшкодування своєї номінальної вартості. Індивідуальна поточна вартість акції для інвестора складе:

 

(3.5)

де D - оголошений рівень дивідендів;

r - необхідна норма прибутку (необхідна ставка прибутковості).

Наприклад, якщо стандартна норма доходу інвестора складає 10% супроти 7% дивіденду від оголошеної вартості привілейованої акції в 100 доларів, то поточна вартість акції складе:

= 100*0,07/0,1 = 70 доларів.

Оцінка звичайних акцій. Визначення вартості звичайних акцій значно відрізняється від оцінки облігацій і привілейованих акцій, тому що одержання доходу по ним характеризується невизначеністю, як у плані величини, так і часу їхнього одержання.

Відповідно до ухвалених норм випуску звичайних акцій сума виплачуваних дивідендів залежить від результатів діяльності підприємства у відповідному періоді часу, звичайно протягом року. Проте оцінка вартості звичайних акцій передбачає деякий потік дивідендів, які при оцінці вартості грають таку ж роль, як процентні платежі при оцінці облігації. Тільки на відміну від облігації цей потік є нескінченним і не передбачається повернення початкової інвестиції. З урахуванням всього відзначеного вище оцінка вартості звичайної акції здійснюється по формулі:

 

(3.6)

де Dn величина дивіденду, виплачуваного в n-ом році;

r – показник дисконту, за допомогою якого здійснюється приведення дивідендних виплат до теперішнього (поточного) моменту часу.

 

Проблеми, пов’язані з оцінкою вартості акцій, полягають в прогнозі дивідендів і в оцінці показника дисконту. Цілком очевидно, що підприємство не в змозі здійснити індивідуальний прогноз дивідендів на всьому нескінченному періоді. Тому на практиці цей період розбивають на дві частини, перша з яких складає декілька років (звичайно не більше п’яти), протягом яких існує можливість скласти більше або менш правдоподібний прогноз дивідендних виплат. Друга частина – це весь нескінченний період часу, що залишився, для якого робиться припущення про те, що:

- дивіденди зберігають незмінне значення, рівне величині останнього спрогнозованого дивіденду, що увійшов до першого періоду, або

- передбачається деякий постійний річний приріст дивідендів, визначуваний величиною процентного зростання g.

Надалі оцінка вартості акції – це справа техніки дисконтування спрогнозованої сукупності дивідендів.

Результуюча формула для оцінки вартості звичайних акцій може бути записана таким чином:

 

(3.7)

де P’ - дисконтоване значення прогнозованих дивідендів на першому (кінцевому) проміжку часу тривалістю N років;

P” - дисконтоване значення подальшої нескінченної серії дивідендів, приведене до моменту часу, відповідного кінцю N –ого року.

Для розрахунку першого компонента необхідно просто продисконтувати всі величини дивідендів, що спланували до виплати протягом перших N років:

 

(3.8)

Розрахунок другого компонента для незмінних дивідендів проводиться по формулі дисконтування нескінченних дивідендів:

 

, (3.9)

Якщо передбачається зростання дивідендів з темпом g, то необхідно скористатися формулою Гордона, яка є узагальненням формули (3.9) і має для даної задачі наступний вигляд:

 

, (3.10)

 

Приклад: Підприємство виплатило по дивідендах 0,52 гривні у вигляді дивідендів за останній рік. Протягом найближчих трьох років підприємство планує збільшувати дивіденди на 8%, а надалі темп зростання дивідендів повинен складати 4 %. Необхідно оцінити вартість акції за умови, що прибутковість акцій оцінена на рівні 15%.

Перш за все оцінимо величини дивідендів, виплачувані в найближчі три роки:

D1 = 0,52* (1+0,08) = 0,56 грн.

D2 = 0,56* (1+0,08) = 0,60 грн.

D3 = 0,60* (1+0,08) = 0,65 грн.

Величина дивіденду, планована до виплати в кінці 4-го року:

D4 = 0,65* (1+0,04) = 0,68 грн.

Скориставшись формулами (3.8) и (3.10), отримаємо:

P’ = 0,56/(1+0,15)1+0,60/(1+0,15)2+0,65/(1+0,15)3 = 1,37

P’’ = 0,68/0,15-0,04 = 6,18

Ро = 1,37+6,18*1/(1+0,15)3= 5,43 грн.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)