АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактори, що впливають на величину оцінної вартості

Читайте также:
  1. Альтернативні теорії вартості
  2. Аналіз собівартості за елементами витрат і калькуляційними статтями
  3. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  4. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  5. Аналіз собівартості порівнюваної товарної продукції
  6. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  7. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  8. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  9. Вартості активів
  10. Вартості грошей
  11. Види вартості основних засобів (фондів).
  12. Види вартості, які визначаються при оцінці

При визначенні вартості оцінювач приймає до уваги різні фактори, до числа яких відносяться наступні:

1) попит. Попит визначається перевагою споживачів, які, у першу чергу, залежать від корисності товару.

2) співвідношення попиту та пропозиції на аналогічні об'єкти. Якщо попит перевищує пропозицію, то покупці готові платити максимальну ціну. Якщо пропозиція перевищує попит, мінімальна ціна по який можна продати бізнес, визначається витратами на його створення.

3) прибуток (доход), який можна отримати від продажу підприємства.

4) час одержання доходів. Одна справа, коли власник купує підприємство й швидко починає одержувати доходи, а інша справа, коли покупка підприємства й повернення капіталу відділені значним проміжком часу.

5) ступінь контролю, що одержує новий власник. Якщо підприємство купується в індивідуальну чи приватну власність та здобувається контрольний пакет акцій, то вартість буде вище, ніж у випадку покупки неконтрольного пакета акцій

6) ліквідність, тобто наскільки швидко активи можуть бути звернені в гроші з мінімальним ризиком утрати частини власності. Звідси вартість ЗАТ повинна бути нижче вартості аналогічних відкритих суспільств.

7) обмеження. Наприклад, якщо держава обмежує ціни на продукцію підприємства, то вартість такого бізнесу буде нижче, ніж у випадку відсутності обмежень.

8) кваліфікація персоналу, масштаби та якість активів.

Принципи оцінки

В літературних джерелах, нормативних актах приводяться принципи, яких необхідно дотримувати при здійсненні оцінки вартості підприємства.

До основних з них варто віднести:

1) принцип заміщення. Він полягає в тім, що покупець не заплатить за об’єкт більше, ніж існуюча мінімальна ціна за майно з аналогічною корисністю.

2) принцип корисності полягає в тім, що чим більше підприємство здатне задовольняти потреби власника, тим вище його вартість.

3) принцип чекання: інвестор, плануючи вкласти гроші в об’єкт сьогодні, очікує одержати грошові доходи від об’єкта в майбутньому.

4) принцип ефективного використання. Свідчить про те, що з усіх можливих варіантів експлуатації об’єкта вибирається той, котрий забезпечує найбільш ефективне використання його функціональних характеристик, а також приносить найбільшу вартість.

5) принцип зміни вартості: вартість об’єкта оцінки постійно змінюється в результаті зміни внутрішнього стану та дії зовнішніх факторів.

6) принцип альтернативності оцінок полягає в необхідності використання різних методів оцінки й порівняння показників вартості, отриманих у результаті застосування альтернативних методів.

7) принцип відповідності, згідно якому підприємство, що не відповідає вимогам ринку по оснащеності виробництва, технології й т.п., не буде відповідати вимогам ринку і, отже буде оцінено нижче.

8) принцип майбутньої продуктивності: незважаючи на те, що минулі показники і дійсне становище підприємства є важливими при оцінці бізнесу, саме майбутнє додасть бізнесу економічну вартість.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)