АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показання і протипоказання

Читайте также:
  1. ДО ТЕМИ № 7. Висновок та показання експерта.
  2. ЗАГАЛЬНІ ПРОТИПОКАЗАННЯ ЩОДО НАПРАВЛЕНЯ ХВОРИХ (ДОРОСЛИХ) НА САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ
  3. КЛІНІЧНІ ПОКАЗАННЯ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ЗНІМНИХ ШИН РІЗНИХ КОНСТРУКЦІЙ ПРИ ПАРОДОНТОЗІ
  4. Плазмозамінні рідини. Загальна характеристика плазмозамінників. Фармакодинаміка та показання до застосування.
  5. Показання
  6. Показання для проведення екстреної профілактики
  7. Показання для проведення реанімації та підготовка потерпілого до її проведення
  8. Показання для санаторно-курортного лікування
  9. Показання для санаторно-курортного лікування хвороб крові
  10. Показання для санаторно-курортного лікування хвороб шкіри
  11. ПОКАЗАННЯ ОЛЕКСІЯ ГНАТЮКА

Професійна гігієна та видалення зубних відкладень є обов'язковою і невід'ємною частиною місцевої терапії захворювань пародонта, що дозволяє усунути один з суттєвих етіологічний факторів.

Доцільно починати видаляти зубні відкладення за допомогою ультразвукового скалеру з тим розрахунком, щоб закінчити видалення щільного, міцно прикріпленого каменю вручну, застосовуючи для цієї мети гострі екскаватори і гачки.

Раціонально проведена професійна гігієна перешкоджає утворенню і нагромадженню зубних відкладень.

Відносними протипоказаннями для видалення зубних відкладень за допомогою ручних інструментів є:

- важкий загальний стан пацієнта

- гострі інфекційні захворювання

- острах пацієнта до різних маніпуляцій у порожнині рота

- знижена згортанність крові

 

Механізм дії

Після механічного видалення зубних відкладень у пародонтальній кишені практично не залишається зубного каменя. Пародонтопатогенні мікроорганізми та їх токсини знаходяться в незакріпленій частині зубного нальоту, та видаляються навіть після ретельної іррігації розчинами антисептиків.

Видалення зубних відкладень є ефективним, якщо його провели до зменшення критичної маси підясеневої мікрофлори. Цим самим усувається значна кількість факторів, які найбільш ушкоджують пародонт.

Алгоритм проведення

1. антисептична обробка порожнини рота;

2. знеболювання;

3. ізоляція ділянки зубного ряду ватяними валиками;

4. видалення зубних відкладень (в ділянці не більш 4 зубів в одне відвідування);

5. полірування поверхонь зубів;

6. антисептичне зрошення і накладання протизапальної пасті;

 

Методика видалення зубних відкладень за допомогою ручних

Інструментів

Для видалення зубних відкладень ручним способом використовуються спеціальні інструменти – гачки, кюретки, екскаватори, гладилки, долота, рашпілі.

Ручні інструменти за матеріалом, з якого вони виготовлені, бувають:

металеві

металеві з алмазним напилюванням

вкриті пластмасою

вкриті тефлоном

 

Практично всі інструменти мають єдиний конструктивний принцип. В всіх інструментах можна виділити три основних елементи: ручку, плече, робочу частину (хвостовик).

Ручка повинна зручно обхоплюватися пальцями так, щоб можна було вести інструмент, не утомлюючись, і чітко контролювати всі рухи. Вона повинна бути не занадто тонкої і не занадто важкої. Ручка повинна бути ідеально відцентрована і мати дизайн і рельєф, що запобігають ротації і вислизання інструмента під час роботи. Ручки можуть бути одне - і двосторонніми, різними по рельєфі і діаметру вираженого рельєфу поверхні.

Стрижень інструмента може бути гнучким, середньої гнучкості, твердим і дуже твердим. Вибір твердості стрижня (і відповідно плеча інструмента) залежить від цілей процедури. Гнучкі стрижні застосовуються для роботи, що вимагає максимальних тактильних відчуттів, наприклад для виявлення зубних відкладень і видалення невеликої кількості зубного каменю. Діагностичні зонди, кюретки Грейсі мають гнучкий стрижень.

Універсальні кюретки, як правило, мають стрижень середньої гнучкості, що забезпечує гарні тактильні відчуття і можливість видалення незначних і середніх кількостей зубних відкладень.

Інструменти з твердим стрижнем призначені для видалення масивних зубних відкладень, тактильна чутливість при застосуванні таких інструментів знижена. Твердий стрижень мають серповидні гачки, рашпілі, мотиги, кюретки з маркіруванням «rigid».

І, нарешті, екстра-жосткі стрижені. Використовуються при роботі, де не потрібно тактильна чутливість і при наявності щільних, масивних зубних відкладень. Такий стрижень буває в кюретках Грейсі з маркіруванням «extra-rigid».

У фронтальній ділянці використовуються інструменти з прямим плечем, у той час як на бічних зубах працюють інструментами з багаторазово вигнутим плечем, що дає можливість обробляти важкодоступні поверхні зубів, у тому числі і коренів.

І, нарешті, власне робоча частина (чи хвостовик), що визначає тип інструмента. Вона має торець, спинку і дві бічні сторони. Між торцем і бічними сторонами проходять гострі грані, якими і виробляється обробка.

У залежності від форми робочої частини розрізняють гачки і кюретки.

Робоча частина гачка загострена і має в поперечному перерізі трикутну форму. Торець розташовується під кутом 90 до плеча. Інструмент має дві однакові бічні грані, що ріжуть, що робить його універсальним. Однак застосування такого інструмента обмежено надясеневою областю через його гострий кінчик і можливу небезпеку травмувати ясна. Цей інструмент добре підходить для очищення міжзубних ділянок (контактні поверхні).

Гачки можуть бути прямими і вигнутими. Робоча частина в прямих серповидних гачках пряма і розташована під прямим кутом до ручки. Такі гачки призначені для видалення зубних відкладень в області фронтальних зубів.

У вигнутих серповидних гачках робоча частина має форму полулуння і розташована під кутом до ручки інструмента.

 

Мотигообразні гачки (мотиги) вигнуті по площині стосовно ручки інструмента під кутом близько 100º. Мотиги мають один край, що ріже, заточений під кутом 45 градусів. Така форма гачка перешкоджає травмуванню дна пародонтальної кишені. Інструмент існує у видах з різною кривизною робочої частини, що дозволяє видаляти зубні відкладення з дистальної, медіальної, язичної і щічної поверхонь. Мотиги можуть проникати у пародонтальні кишені на глибину до 3 мм.

Рашпіль (напилок) має множинні грані, що ріжуть, на одній підставі і призначений для видалення великих зубних відкладень шляхом зіскоблювання їх з поверхні зубів. Підстава може бути круглою чи овальною. Нижня частина підстави закруглена, що дозволяє використовувати напилок у підясеневоі області. Робоча частина рашпіля розташована під кутом 90-105º стосовно ручки. Однак рашпіль складно адаптувати до нерівної поверхні зуба, і при його застосуванні тактильні відчуття обмежені.

Долота і тонкі гладилки застосовують для видалення зубних відкладень з контактних поверхонь зубів. Долото має пряме чи злегка вигнуте плече й один край, що ріже, заточений під кутом 45.

Робоча частина кюретки має в поперечному перерізі напівкруглу форму – закруглену спинку і верхівку. Така форма дає можливість видаляти підясеневі зубні відкладення, не травмуючи ясна.

Кюретки розрізняють на спеціальні Gracey -кюретки й універсальні. Універсальні мають дві однакові грані, що ріжуть, закруглений кінчик і призначені для роботи на всіх поверхнях зубів. Кут між віссю стрижня і лезом - 90. Використовуються як на медіальних, так і на дистальних поверхнях зуба без заміни інструмента. Універсальні кюретки можна застосовувати і для видалення надясневих зубних відкладень, особливо в пришійковій області, і для проведення кюретажу. Бувають для передніх зубів (секстант) і задніх зубів. Прикладами універсальних кюреток служать Colambia 13/14, 4R/4Z, кюретки Голдман-Фокс.

Кюретки Грейсі використовуються в пародонтологічній практиці більш 50 років.

- У кюреток Грейсі робоча частина гостро заточена тільки з однієї сторони і має один край, що ріже, кут між віссю стрижня і лезом - 70. У цих кюреток мається маркірування на ручці інструмента, що позначає, для якої поверхні якого зуба він призначений.

Кюретки Грейсі можуть бути фінішними для ефективного згладжування цементу коренів.

Кюретки Лангера («ланжери»). Сполучать у собі ознаки універсальних кюреток Грейсі (форма робочої частини). Застосовуються як на медіальних, так і на дистальних поверхнях зуба без заміни інструмента. Бувають для передніх зубів (секстант) 5/6 і бічних зубів 1/2 і 3/4.

Кюретки фуркаціонні для роботи в області фуркації коренів. Бувають щічно-язичні і медіально-дистальні. Ширина робочої частини 0,9 чи 1,3 мм.

Стоматологічні екскаватори використовуються для видалення масивних зубних відкладень з вестибулярної (щічної)та язичної поверхонь зубів. Бувають одно-, двох- і трьохкутові.

Видалення зубних відкладень починають із фронтальної групи зубів. За одне відвідування лікар може видалити зубний камінь не більш, ніж з 4-х зубів, тому що ця операція вимагає особливої старанності в роботі. Ділянка зубів і край слизової оболонки ясен, що підлягають обробці, ізолюють від слини ватяними валиками, змазують настойкою йоду. Робочу частину інструмента підводять під край зубного каменю і важільними рухами відколюють частки каменю з усіх поверхонь зуба. Тому, що для видалення зубного каменю іноді приходиться натискати на зуб, а зуби часто рухливі, то зуб необхідно фіксувати пальцями лівої руки.

Після того, як закінчиться повне видалення зубного каменю на одному зубі, переходять до іншого. Старанність видалення зубного каменю перевіряють зондом.

Інструменти повинні бути гострими, що забезпечує успішне видалення зубних відкладень, знижує ризик ушкодження ясеневого краю, знижує стомлюваність і збільшує тактильну чутливість лікаря. Незалежно від способу видалення зубних відкладень ця процедура закінчується шліфуванням і поліруванням оброблених поверхонь зубів, що надалі зменшує ризик утворення зубного каменю і ретенції зубного нальоту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)