АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Геометрична модель коливального руху

Читайте также:
  1. CAPM - модель оценки долгосрочных активов
  2. D) На специально подготовительные и модельные микроциклы.
  3. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  4. S-образная модель роста популяции
  5. Автомодельность
  6. Административная модель
  7. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  8. Аналітична математична модель поверхні (підводного аппарата)
  9. Англо-американская модель
  10. Англо-американська модель корпоративного управління
  11. Апарат штучного дихання ручний портативний. Модель 120
  12. Арбитражная модель оценки требуемой доходности

Рух проекції тіла на горизонтальний діаметр кола – це точна геометрична модель коливального руху тіла, прикріпленого до пружини. Центр кола О тут відіграє роль точки рівноваги (х=0). Амплітуда коливання проекції точки дорівнює радіусу А кола, а період коливання Т дорівнює періоду обертання кульки по колу. Швидкість руху проекції точки також «поводиться» цілком так само, як швидкість тіла, прикріпленого до пружини.

Рівняння гармонічних коливань (залежність зміщення тіла від часу)

- зміщення тіла в момент часу або при фазі , - циклічна частота.

Якщо врахувати, що фаза коливань залежить від початкових умов, тобто від

значення початкової фази коливань в момент часу , то останнє рівняння

можна записати наступним чином

16. Гармонічні коливання – це коливання, під час яких координата тіла, що коливається, змінюється з часом за законом косинуса (або синуса)

Яку тригонометричну функцію використовують для запису рівняння коливань, якщо в момент початку спостереження тіло перебувало в положенні рівноваги? Було максимально відхилене від положення рівноваги?

Якщо в момент початку коливань тіло перебувало в положенні рівноваги, тобто відхилення тіла від положення рівноваги рівне «0», то для запису рівняння коливань використовують функцію синус, оскільки .

Якщо в момент початку коливань тіло перебувало в положенні максимального відхилення від рівноваги, тобто відхилення тіла від положення рівноваги рівне «А», то для запису рівняння коливань використовують функцію косинус, тому що

18. Графік вільних гармонічних коливань – це графік залежності координати тіла, що коливається, від часу.

Графік гармонічних коливань має вигляд кривої, яку в математиці називають косинусоїдою чи синусоїдою.

19. Як можна задати коливальний рух: коливальний рух можна задати графічно (за допомогою графіка) або алгебраїчно (за допомогою запису рівняння коливань).

20. Пружинний маятник – коливальна система, яка являє собою тіло, закріплене на пружині.

21. Коливання пружинного маятника: під час коливань пружинного маятника відбуваються періодичні зміни координати, швидкості, прискорення та рівнодійної сили (сили пружності, яка відповідно до закону Гука пропорційна до зміщення і спрямована в сторону протилежну зміщенню тіла від положення рівноваги ).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)