АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи психологічного впливу керівника на підлеглих в процесі змін

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

Перш ніж, розглянути методи психологічного впливу необхідно відразу ввести поняття впливу для того, щоб було зрозуміло яким категоріальним апаратом ми будемо користуватися в цій роботі.

Вплив - у психології це целеінтенціональний перенесення будь-якого руху, інформації від однієї ділянки кореляції до іншого або ж впливу одних нейроструктур на інші. Вплив може класифікуватися, як безпосередньо-конвергенціонное, коли сама динаміка руху і полягає в самому русі кодоінформація екстрапаліруется у формі імпульсних сигналів-рухів [20].

Вплив - процес і результат зміни індивідом чи соціальною групою поведінки інших людей, їх позицій, оцінок і установок. Механізмом направленого впливу є переконання і навіювання, механізмом ненаправленного впливу - наслідування і зараження. Вплив може бути прямим і непрямим. Критерій його корисності - реалізовані в ньому соціальні цінності [1].

Психологічний вплив - це вплив на психічний стан, почуття, думки і вчинки інших людей за допомогою виключно психологічнихзасобів: вербальних, паралінгвістіческіх або невербальних [16].

Психологічний вплив - це вплив на стан, думки, почуття і дії іншої людини з допомогою виключно психологічних засобів, з наданням йому права і часу відповідати на цей вплив [16]. З цього визначення ми бачимо, як Сидоренко визначає поняття психологічного впливу через поняття психологічного впливу, що не припустимо якщо розглядати визначення впливу за словником Юрчука [20].

У літературних джерелах немає єдності у визначенні понять психологічного впливу і психологічного впливу з цього в цій роботі ми їх диференціювати не будемо.

Ф. Зімбардо [5] виділяє три кити впливу: установка, поведінка, каганець.

Установка - це ціннісна диспозиція, по відношенню до того чи іншого об'єкту. Установка має діспозіціонального характер в тому сенсі, що є набутих, засвоєної шляхом навчання тенденції думати про який-небудь предмет, людину або проблеми будь-яким певним чином [5].

Поведінкові інтенції - це наміри, одіданія або плани дій, що передують самі дії: подібно обіцянкам, ці плани не завжди знаходять втілення в реальності [5].

Когніції - пізнання, що склалися в результаті пізнавальних процесів і, що включають в себе як переконання, так і елементи відомостей про даний об'єкт, як нам слід вести себе по відношенню до нього [5].

Афективні реакції - емоції, почуття, що відображають наші установки на рівні фізичного збудження [5].

Установки - комплексні, сумарні оціночні реакції, що включають в себе всі інші компоненти [5].

Ефект прямого впливу залежить від присутності авторитетної особи на думку С. Мілргама [11]. Він провів серію експериментів, в яких варіював фактор фізичної близькості експериментатора до випробуваному і ступінь його нагляду за останнім. В одній ситуаціїекспериментатор знаходився поруч з випробуваним, в іншій - проінструктувавши випробуваного він віддалявся з лабораторії і потім віддавав накази по телефону, в третій ситуації експериментатор жодного разу не з'являвся перед піддослідним, всі інструкції були записані на магнітофон. Видалення експериментатора з приміщення призвело до різкого скорочення показника підпорядкування, а значить і вплив було мало ефективним. Кількість слухняних піддослідних у першій ситуації в три рази перевищило аналогічний показник в другій ситуації.Розмовляючи з експериментатором по телефону, випробовувані виявляли більшу завзятість. У третій же ситуації піддослідні могли взагалі не дотримуватись інструкції.

Ініціатор впливу - той з партнерів, який першим робить спробу впливу будь-яким з відомих (чи невідомих) способів [16].

Адресат впливу - той з партнерів, до якого звернена перша спроба впливу [16]. У подальшій взаємодії ініціатива може переходити від одного партнера до іншого в спробах взаємного впливу, але всякий раз той, хто першим почав серію взаємодій, буде називатися ініціатором, а той, хто першим випробував його вплив, - адресатом [16].

Методи впливу - сукупність способів, прийомів і процедур впливу на особистість для зміни особистісних позицій, оцінок і установок [20].

Посилання на можливість застосування соціальних санкцій або фізичних засобів впливу також повинні вважатися психологічними засобами, по крайней мере, до тих пір, поки ці погрози не наводяться в дії. Характерним для психологічного впливу є те, що у партнера, на якого чиниться вплив, є можливість відповісти на нього психологічними ж засобами. Іншими словами, йому надано право, відповісти і час для цієї відповіді [16].

Багато видів впливу людей один на одного є змішаними, що поєднують в собі психологічні, соціальні, а іноді і фізичні засоби.Психологічний вплив - прерогатива більш цивілізованих людських відносин [16]. Тут взаємодія приймає характер психологічного дотику двох душевних світів. Всякі зовнішні кошти занадто грубі для його тонкої тканини [16].

Психологічно коректною (грамотної, правильною) буде така форма впливу, в якій:

а) враховуються психологічні особливості партнера і поточної ситуації;

б) містити відповідні психологічні прийоми впливу [16].

Для того, щоб вплив було визнано психологічно конструктивним, повинні бути дотримані всі два наведених вище критерію.Наприклад, очевидно, психологічно безпомилковим може бути і руйнівний вплив на іншу людину. Тому поняття психологічноїконструктивності та психологічної коректності (безпомилковості) є перехресними, але не співпадаючими [16].

Однією з найважливіших здібностей керівника в сучасній західній діловій, культурі вважається його гнучкість, вміння піддаватися впливу і змінювати свою поведінку і свої оцінки [7].

Уміння поступитися конструктивного впливу - ознака переважання спрямованості на завдання над миттєвим прагненням підтвердити свою власну значущість. У звісно рахунку успішне виконання завдання буде більшою степів сприяти підтвердженню власної значущості, непохитність в суперечці. У разі якщо докази партнера нас переконують, ми просто погоджуємося з ним, не вдаючись до методів контраргументації; випадку якщо його мети і запити, а також продемонстрований їм рівень компетентності нас задовольняють, ми не перешкоджаємо його самопросування, а просто приймаємо його на роботу. Аналогічним чином ми можемо погодитися бути зараженими чужим ентузіазмом чи добровільно почати наслідувати професіоналу високого класу прийнятним у вихованні дітей і при передачі майстерності від професіонала високого класу молодому професіоналу [16].

Класифікація методів психологічного впливу на особистість

Ми представляємо класифікацію методів впливу на особистість у вигляді такої таблиці запропонованої Сидоренко [16].

Метод впливу Визначення
1.Убежденіе Свідоме аргументоване вплив на іншу людину або групу людей, що мають на меті зміну їх судження, відносини, наміри або рішення.
2. Навіювання Свідоме неаргументоване дію на людину або групу людей, що має своєю метою зміна їх стану, ставлення до чого-небудь і схильності до певних дій.
3. Самопросування Оголошення своїх цілей і пред'явлення свідчень своєї компетентності і кваліфікації для того, щоб бути оціненим гідно і завдяки цьому отримати переваги на виборах, при призначенні на посаду та ін
4. Зараження Передача свого стану або відношення іншій людині чи групі людей, які якимось чином (поки що не знайшли пояснення) переймають цей стан або ставлення. Передаватися стан може як мимоволі, так і довільно, засвоюватися - також мимоволі або довільно. За іншими джерелами: процес переходу емоційного стану від одного індивіда до іншого на психофізіологічному рівні контакту, фактор спонтанного соціального згуртування.Однак при виході з-під контролю психічне зараження (індукція) призводить до розпаду нормативно-рольової поведінки, виникає деструктивний "ефект натовпу" [5].
5. Пробудження імпульсу до наслідування Здатність викликати прагнення бути подібним собі. Ця здатність може як мимоволі проявлятися, так і довільно використовуватися. Прагнення наслідувати і наслідування (копіювання чужого веління і образу думок) також може бути як довільним, так і мимовільним.
6. Формування прихильності Залучення до себе мимовільної уваги адресата шляхом прояви ініціатором власної непересічність і привабливості, висловлювання сприятливих суджень про адресата, наслідування йому або надання йому послуги.
7. Прохання Звернення до адресата з закликом задовольнити потреби чи бажання ініціатора впливу
8. Примус Загроза застосування ініціатором своїх контролюючих можливостей для того, щоб домогтися від адресата необхідного поводження. Контролюючі можливості - це повноваження у позбавленні адресата будь-яких благ або в зміні умов його життя іроботи. У найбільш грубих формах примусу можуть використовуватися погрози фізичної розправи. Суб'єктивно примус переживається як тиск: ініціатором - як власне тиск, адресатом - як тиск на нього з боку ініціатора або "обставин".
9. Деструктивна критика Висловлення зневажливих або образливих суджень про особистість людини та / або грубе агресивне осуд, зневагу або осміяння його справ і вчинків. Руйнівність такоїкритики - в тому. що вона не дозволяє людині "зберегти обличчя", відволікає його сили на боротьбу з виниклими негативними емоціями, забирає в нього віру в себе.
10. Маніпуляція Приховане спонукання адресата до переживання певних станів, прийняття рішень та / або виконання дій, необхідних для досягнення ініціатором своїх власних цілей. За іншими джерелами: система засобів ідеологічного і соціально-психічного впливу з метою зміни позицій і поведінки людей всупереч їх інтересам. Маніпуляція масовою свідомістю і поведінкою - характерна особливість адміністративно-командної системи [5].

Білет 8


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)