АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розвиток фондових бірж в Україні

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  3. А)Ранній гуманізм в Україні
  4. Автономія в Україні. Конституційно-правовий статус Автономної Республіки Крим
  5. АРХІВНА СПРАВА В ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ, НА БУКОВИНІ ТА ЗАКАРПАТТІ У 1920-1930-Х РР.
  6. Архівна справа в Україні в роки другої світової війни
  7. Безготівкові розрахунки в Україні
  8. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  9. Біржова торгівля в Радянській Україні
  10. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  11. Бюджетний процес в Україні та його учасники
  12. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.

1703 – відкриття Петербурзької фондової біржі

1796 – в Одесі

1816 – у Варшаві

1837 – у Москві

1869 – у Києві

1876 – у Харкові

1885 – у Миколаєві

Київська фондова біржа (тепер УФБ) була не тільки місцем проведення сесії, оформлення торговельних контрактів, але надійним порадником та помічником. Біржовий комітет, що підтримував постійні контакти з Міністерством фінансів, його Департамент торгівлі і мануфактур, мав можливість на основі аналізу промислового виробництва кон’юнктури ринку впливати на економічний стан та попереджувати про його можливе погіршення. Це мало особливо важливе значення при врахуванні провідної ролі цукрової промисловості в південно-західному регіону імперії.

Структура торгів, в тому числі й цінними паперами, на Київській біржі відзначалися різноманітністю. Проводились операції купівлі-продажу паїв, акцій та облігацій приватних компаній, паїв цукрових і рафінадних заводів, заставних листів земельних замків, векселів-переказів, цінних паперів державних позик.

Щоб полегшити процедуру вивезення цукру закордон, на Київській біржі ввели практику покупки сертифікатів на експорт цукру. Такі цінні папери, їх називали “права”, власники пропонували для продажу на вторинному ринку. Остаточно ринок цінних паперів з продажу цукру сформувався у 1907-1908 роках.

Революційні події 1917 року перервали діяльність Київської біржі. Унікальний досвід обігу на біржі цінних паперів з продажу цукру не отримав, на жаль, подальшого розвитку, хоча мав непогані перспективи і міг стати надійною основою для появи на ринку цінних паперів України нових фінансових інструментів. Торгівля на Київській біржі правами на продаж цукру за своєю формою наближалась до сучасних ф’ючерсних контрактів, і за сприятливих обставин київські біржовики могли б прийти до фінансового опціону значно раніше, ніж їхні чиказькі або лондонські колеги.

В період НЕПу, у 1922-1930-х роках в СРСР біржова діяльність розпочала відновлюватись. 8 лютого 1922 року став днем поновлення біржової торгівлі в Україні, і в Харкові відкрилася Українська центральна товарна біржа. На цю подію відразу відгукнулися в Києві. 21 лютого почав працювати тимчасовий комітет з організації Київської біржі.

Датою відродження Київської біржі стало 5 квітня 1922 року, коли відбулись перші загальні збори її членів, які й обрали біржовий комітет. У перший рік діяльності Київської товарної біржі переважне становище займали державні установи, питома вага і кооперативної, і приватної торгівлі була невеликою.

З метою регулювання фондового і грошового ринків Постановою Раднаргоспу РСФСР 22 жовтня 1992 року набули чинності Правила здійснення фондових біржових операцій.

За цими постановами Рада праці і оборони разом з Наркоматом фінансів отримали повноваження зі створення фондових бірж і фондових відділів при товарних біржах для здійснення операцій з іноземною валютою, як готівковими банкнотами, так і чеками, переказними векселями, державними цінними паперами, акціями і паями акціонерних пайових товариств, статути яких затверджувались відповідними органами Радянської влади, а також дорогоцінними металами у зливках.

Фондовий відділ Київської товарної біржі відкрився 10.101923 р. Однак перебіг подій все більше свідчив, що фондова біржова торгівля і планова економіка співіснувати просто не можуть. Наприкінці 1926 року в країні навіть відбулася дискусія про доцільність подальшого функціонування біржової торгівлі. Її результати легко було передбачити. 21.01.1927 р. Рада праці і оборони прийняла Постанову, що обмежувала завдання і сфери біржової діяльності, перетворивши її в елемент загальної планової системи.

Остаточну крапку в процесі ліквідації бірж в країні поставила Постанова ЦВК СРСР від 6 лютого 1930 року „Про ліквідацію товарних бірж і фондових відділів при них”. На виконання цієї постанови Київська товарна біржа разом з іншими біржами України і СРСР припинила діяльність.

Створення і діяльність Української фондової біржі, зареєстрованої 29 жовтня 1991 року Постановою Кабміну України, стало відтворення перерваної традиції і новим кроком вперед до розвитку ринку цінних паперів.

Станом на 01.01.2007 зареєстровано 8 бірж:

1. КМФБ (Київська міжнародна фондова біржа);

2. КФБ (Кримська фондова біржа);

3. ПФБ (Придністровська фондова біржа);

4. УМВБ (Українська міжбанківська валютна біржа);

5. УМФБ (Українська міжнародна фондова біржа);

6. УФБ (Українська фондова біржа);

7. ВАТ “Іннекс” – колишня ДФБ (Донецька фондова біржа);

8. ФБ ПФТС.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)