АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія створення бірж у західних країнах

Читайте также:
  1. CASE-технологія створення інформаційних систем
  2. I. Історія становлення Європейського Союзу
  3. Автоматичне створення форм
  4. Бадах Ю.Г. Історія України. Навчальний посібник / Ю.Г.Бадах, П.П.Притуляк (відп. ред.), Л.В.Губицький, І.О.Кизименко, Н.М.Литвин. – К.: КНТЕУ, 2010. – 547 с.
  5. Банківська система. Процес «створення» банківських грошей.
  6. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  7. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  8. Будівельна продукція, процеси її створення та реалізації.
  9. Вивчення обсягів та причин створення наднормативних товарних запасів
  10. Види нового товару. Процес створення нового товару
  11. Використання клаузури для створення банку ідей і пропозицій
  12. Вища освіта в розвинених країнах світу

Тема 9. Фондова біржа та біржові операції

 

ПЛАН

1. Історія створення бірж у західних країнах.

2. Розвиток фондових бірж в Україні.

3. Основи організації та роботи біржі.

4. Органи управління біржею. Учасники біржової торгівлі.

5. Біржовий бюлетень та його значення для біржової торгівлі.

6. Види біржових наказів.

7. Встановлення ціни на цінні папери.

8. Особливості лістингу та встановлення цін на фондовій біржі.

9. Національна асоціація дилерів з цінних паперів (NASDAQ) у США як регулятор торгівлі на позабіржовому ринку.

10. Перша фондова торговельна система (ПФТС). Система лістингу на ПФТС.

11. Біржові індекси, їх значення.

12. Учасники Національної депозитарної системи.

 

Історія створення бірж у західних країнах

Становлення фондового ринку розпочалося з кінця XV — початку XVI ст. у великих містах Європи. Прообразом бірж стали збори купців на міських площах перед прилавками мінял. На біржових зборах У Венеції та Флоренції здійснювалась торгівля облігаціями держав­них позик, на лейпцизьких ярмарках продавались частки (акції) руд­ників, у Генуї існував ринок векселів. Проводилась торгівля векселями також у місті Брюгге (Нідерланди) на майдані біля будинку знат­ного міняйла та маклера Ван де Бурсе. Герб на будинку цього міняйла складався з трьох гаманців. Звідси, як вважають деякі дослідники, і отримала свою назву "біржа" (пізньолатинська bursa — гаманець). На початку XVII ст. виникла Амстердамська біржа, яка надовго стала найважливішою біржею світу, головним носієм прогресу в галузі біржової торгівлі. Важливим фактом в історії Амстердамської біржі було те, що вона першою ввела в свій обіг акції. В XVIII ст. на Амстердамській біржі котирувались цінні папери 44 найменувань, серед яких значне місце займали акції та облігації державних позик. Амстердамська біржа мала характер універсальної біржі — фондо­вої, товарної, валютної і зберегла свій характер до наших днів. У СІЛА, Англії та інших країнах фондові біржі відділилися від товарних.

У той час коли Амстердамська біржа вже функціонувала, лон­донські брокери укладали угоди на площах та в кафетеріях. З по­чатком промислового перевороту торгівля акціями та борговими зобов'язаннями в Англії значно розширилась, зросла потреба в орга­нізованому веденні торгівлі. І як результат у 1770 р. почала функ­ціонувати Лондонська фондова біржа.

Перша американська фондова біржа з'явилась у 1791 р. у Філа­дельфії, а в 1792 р. виникла біржа, яка сьогодні називається Нью-йоркською фондовою біржею.

У період з XVI по XVIII ст. біржі набули своїх основних харак­терних рис. Визначальне значення для розвитку біржової торгівлі в середині XVI ст. мали біржі Антверпена і Ліона. Саме в цей період були створені біржі в Тулузі, Гамбурзі, Франкфурті та Лейпцигу. В основному це були товарні та вексельні біржі. Основою роботи Антверпенської і Ліонської бірж були не угоди з товарами, а робота з векселями і позиковим капіталом, в основному державними борго­вими зобов'язаннями.

У XVII—XVIII ст. визначальну роль відігравала спочатку Амстер­дамська, а потім Лондонська, Паризька та Віденська біржі. Кінець XVIII — початок XIX ст. ознаменувалися появою на ринку значної кількості великих державних позик. Першість тут утримувала Англія і відповідно Лондонська біржа. На континенті в цей час ве­лике значення мала Франкфуртська біржа.

Наприкінці XIX ст. у зв'язку з широким поширенням акціонер­ної форми власності на фондових біржах основне місце зайняли операції з акціями, а торгівля державними цінними паперами знач­ною мірою перейшла на позабіржовий ринок.

Першою біржею в Росії стала Петербурзька фондова біржа, відкри­та за ініціативою Петра І у 1703 р. Спочатку на біржі котирувались іноземні векселі та облігації державних позик, а з 1827 р. почали котируватися акції. Незважаючи на те, що біржа була відкрита майже на 70 років раніше Лондонської, відігравати значну роль в еконо­мічному житті країни вона стала лигне в XIX ст. Стабільна робота біржі з щоденним котируванням цінних паперів почалась після затвердження її статуту в 1870 р.

У 1900 р. на Петербурзькій фондовій біржі було створено фондо­вий відділ, що засвідчив створення в країні єдиної централізованої фондової біржі, яка отримала право здійснювати котировку цінних паперів у масштабах всієї імперії. Положенням Міністерства фінансів "Про утворення на Санкт-Петербурзькій біржі Фондового відділу" передбачалося, що бюлетень Фондового відділу є офіційним докумен­том, а наведені в ньому курси й ціни є обов'язковими при укладанні угод на всій території країни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)