АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод розрахунку періоду окупності інвестицій (PP):

Читайте также:
  1. A) Метод опроса
  2. I. Метод стандартизации
  3. I. Методы выбора инновационной политики
  4. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  5. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ВИРУСОЛОГИЧЕСКИЙ МЕТОД
  8. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  9. II. Методы прогнозирования и поиска идей
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. II. Цитогенетический метод
  12. III. Метод, методика, технология

Період окупності - це кількість часу, за який повністю відшкодовуються початкові інвестиції. Найпростішій спосіб підрахунку - поєднати інвестиційні витрати з очікуваними чистими грошовими потоками та визначити, коли ця сума дорівнює 0:

Чистий грошовий потік =

очікуваний чистий доход після сплати податків + амортизація.

Перевага цього методу – простота, а недоліки – на враховується зміна вартості грошей у часі.

 

Динамічні методи оцінки інвестицій:

1. Чистий приведений доход (ЧТВ, NPV) по інвестиційному проекту розраховується за формулою (при умові здійснення інвестиційних витрат єдиночасно):

 

,

 

де: - сума грошових потоків по проекту

- початкова сума інвестицій у проект.

t - номер кроку розрахунку,

r – постійна норма дисконту (у %).

 

2. Метод розрахунку внутрішньої норми прибутку / внутрішньої норми доходу / внутрішньої ставки доходу/прибутку (IRR)

Ця методика за суттю є визначенням міри прибутковості проекту. Це така ставка дисконту, за якої теперішня вартість грошових потоків дорівнює по­чатковим інвестиціям. Тобто - це дисконтна ставка, за якої NPV=0. Ставка, нижче якої проекти відхиляються, називається граничною ставкою, край­ньою або необхідною. Фірми розраховують свої граничні ставки, виходячи з вартості фінансування та ризикованості проекту. Потім прогнозують май­бутні грошові потоки і розраховують IRR. Якщо ІRR вище граничної ставки, проект рекомендується до реалізації. Отже, ІRR визначається як дисконтна ставка r, яка прирівнює теперішню вартість очікуваних грошових надход­жень по проекту та теперішню вартість очікуваних необхідних витрат.

=0,

 

тобто ІRR являє собою таку ставку дисконту, за якої NРV=0.

3. У випадку, якщо інвестиційні витрати здійснюються в декількаетапів, чистий приведений доход (NPV) за інвестиційним проектом розраховується за формулою

 

,

 

де - сума грошових потоків по проекту

- початкова сума інвестицій у проект.

t - номер кроку розрахунку,

r –постійна норма дисконту (у %).

5. Дисконтований строк окупності проекту (за умовою здійснення інвестиційних витрат в єдиний момент часу) (DPP):

,

 

де: - сума грошових потоків по проекту

- початкова сума інвестицій у проект.

t - номер кроку розрахунку,

r –постійна норма дисконту (у %).

 

6. Індекс (коефіцієнт) доходності (IRR) дозволяє також виявити співвідношення між обсягом інвестиційних витрат з чистим грошовим потоком по проекту, і при єдиночасних витратах розраховується за формулою:

 

.

 

Враховуючи усі наведені вище пояснення до виконання практичного завдання та формули для розрахунків, треба зробити шість окремих розрахунків по даному проекту за кожним з методів та зробити висновки за кожною методикою, а також загальний висновок щодо доцільності проекту.

До задачі 3. Необхідно визначити найбільш ефективний варіант розміщення коштів на депозитному рахунку.

В практиці інвестування необхідно порівнювати суму грошей, що вкладаються в об’єкти інвестування, із сумою, яку інвестор сподівається отримати після завершення інвестиційного періоду. Для порівняння суми грошових коштів під час їх вкладання з сумою, яка буде одержана, використовують поняття майбутня та теперішня вартість грошей.

Майбутня вартість грошей — це та сума, в яку повинні перетворитись через визначений час вкладені сьогодні під відповідний відсоток кошти.

Розрахунок майбутньої вартості грошей пов'язаний із застосуванням кон­цепції компаундування, тобто компаундуванням або нарощуванням почат­кової суми. Нарощування передбачає збільшення початкової суми грошей шляхом приєднання до суми нарахованих на неї процентних платежів за від­повідний період часу.

Простим процентом називається нарахування з теперішньої вартості вкладу в кінці одного періоду платежу, зумовленого умовами інвестування (місяць, квартал тощо).

Простий процент обчислюється за формулою:

 

,

де FV − нарощена сума;

PV − сума коштів, інвестованих у початковий період, грн.;

і − проста річна ставка позичкового відсотка, коеф.;

п − тривалість періоду нарахування в роках.

У процесі аналізу інвестиційних рішень, де терміни вкладання грошей, як правило, перевищують один рік, прийнято використовувати складні відсотки. Складним процентом називають суму доходу, яка утворюється в результаті інвестування грошей за умови, що сума нарахованого простого відсотка не виплачується в кінці кожного періоду, а приєднується до суми основного внеску і в наступному платіжному періоді сама приносить дохід.

Будь-які виважені інвестиції або вкладені гроші мають забезпечити зростання вартості активів з часом. Вкладаючи певну суму грошей, потрібно визначити, як зросте вартість цих грошей в майбутньому з огляду на те, що очікувана норма прибутку відома. Підрахування цього і є визначенням майбутньої вартості (Future value – FV) інвестицій.

Складний процент обчислюється за формулою:

 

,

 

де FV −майбутня вартість коштів;

PV −початковий депозит (основна сума);

R − річна ставка процента;

N − кількість років.

Якщо ж m − є кількість разів нарахування складного процента, майбутню вартість можна вирахувати за формулою

 

,

 

Найефективнішим варіантом вкладення коштів є той, за яким величина майбутньої вартості коштів максимальна

 

До задачі 4. Визначити майбутню вартість інструмента інвестування з урахуванням фактора ліквідності.

Дана методика розрахунку базується на концепції урахування фактора ліквідності інвестицій.

Ліквідність інвестицій − це характеристика об’єктів інвестування за їх здатністю бути реалізованими протягом короткого проміжку часу без втрати своєї реальної ринкової вартості при зміні раніш прийнятих інвестиційних рішень і необхідності реінвестування капіталу.

Методичний інструментарій врахування фактору ліквідності, що формується на основі базових понять ліквідності, дозволяє вирішувати провідне коло завдань, що визначаються при підготовці відповідних управлінських рішень в процесі інвестиційної діяльності.

Методичний інструментарій оцінки грошових коштів з урахуванням фактора ліквідності дозволяє формувати інвестиційні потоки, які можна порівняти, що забезпечують необхідний рівень премії за ліквідність.

Премія за ліквідність – це додатковий доход, що сплачується інвестору з метою відшкодування ризику можливих втрат, що пов’язані з низькою ліквідністю об’єктів (інструментів) інвестування.

При оцінці майбутньої вартості грошових коштів (фінансових інструментів) з урахуванням фактору ліквідності використовується така формула:

 

,

 

де – майбутня вартість вкладу, що враховує фактор ліквідності

Р – середня річна норма доходності за інвестиційними проектами (інструментами) з абсолютною ліквідністю (у десятинній дробі)

ПЛ – необхідний рівень премії за ліквідність (у десятинній дробі)

n – кількість інтервалів, по яким здійснюється кожний конкретний платіж в загальному періоді.

Застосовуючи цю формулу і виконується дане практичне завдання. Після розрахунку треба зробити висновок щодо впливу ліквідності на майбутню вартість інструменту інвестування.

 

До задачі 5. Процес конвертування планованих до одержання або виплати в майбутніх періодах коштів у їхню поточну вартість називається операцією дисконтування. Показник поточної вартості розраховується за формулою:

 

,

 

де PV – теперішня вартість коштів;

FV – майбутня вартість коштів;

R – річна ставка процента;

N – кількість років.

Якщо нарахування відсотків планується більше одного разу за рік, то розрахунок проводять за формулою:

,

де т –кількість нарахувань за рік, од.

Найефективнішим для підприємства є вкладення меншої суми коштів.


Список рекомендованої літератури:

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)