АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Б) - світовий; в) - у Японії

Читайте также:
  1. Види документів, що свідчать про педагогічну освіту в Японії
  2. Населення Японії: національний склад, мови, релігії
  3. Сертифікація в Японії

 

Припустимо, що за відсутності зовнішньої торгівлі характеристики попиту та пропозиції такі, що рівновага на ринку телевізорів (перетинання кривих попиту та пропозиції) у Японії встановлюється за ціною 200 доларів за 1 телевізор, а в США за ціною 300 дол. за 1 телевізор.

Ціна телевізорів вище в США, ніж у Японії, тому японським виробникам повинно бути вигідно експортувати свою продукцію, а споживачам у США - купувати більш дешеві імпортні телевізори. Таким чином, первісна різниця в цінах створює можливості для експорту й імпорту, але багато чого залежить від того, на якому рівні встановиться світова ціна. Важливо підкреслити, що в умовах вільної торгівлі внутрішні ціни будуть змінюватися до рівня світової ціни.

Японським виробникам буде вигідно розширювати виробництво й експортувати телевізори, якщо світова ціна буде вище від первісної внутрішньої ціни в Японії
(Pw >200). Чим вище буде світова ціна, тим більше виробників у Японії розширюватимуть пропозицію телевізорів, але одночасно зростатиме й внутрішня ціна, і споживачі Японії скорочуватимуть попит на телевізори. Таким чином, розміри пропозиції телевізорів на світовому ринку (Sх) визначатимуться різницею між пропозицією та попитом на внутрішньому ринку Японії, що виникає в умовах зростання цін на телевізори: Sх = Sя - Dя.

З іншого боку, споживачам США буде вигідно купувати імпортні телевізори, якщо світова ціна на них буде нижче від первісної внутрішньої ціни в США
(Pw < 300). Чим нижче буде світова ціна, а, отже, в умовах вільної торгівлі й внутрішня ціна, тим більше споживачів США збільшуватимуть попит на телевізори, а одночасно американські виробники скорочуватимуть обсяг пропозиції. Таким чином, величина попиту визначатиметься різницею між попитом та пропозицією на внутрішньому ринку США, що виникає в умовах зниження ціни на телевізори: Dт = DСША - SСША.

На рис. 3.3 показані криві попиту на імпорт й експортну пропозицію телевізорів, які перетинаються в точці, що відповідає ціні рівноваги. У нашому прикладі рівновага на світовому ринку досягається за ціною 250 дол. за один телевізор. При такій ціні надлишковий попит у США (80-20=60) відповідає надлишковій пропозиції в Японії (90-30=60). При більш високій ціні пропозиція телевізорів на світовому ринку перевищить попит, що відповідатиме зниженню ціни. При більш низькій ціні, навпаки, попит перевищить пропозицію й світова ціна зростатиме, до того часу, доти не досягне рівноважного значення.

У реальному житті на рівень світових цін, крім дії законів попиту та пропозиції, значно впливають й інші фактори.

Загальноекономічні фактори (вони однакові і для внутрішньої, і для зовнішньої торгівлі):

- економічний цикл;

- стан сукупного попиту та пропозиції;

- інфляція.

Конкретно-економічні фактори, тобто фактори, обумовлені особливостями виробництва даної продукції, умовами її виробництва й реалізації:

- закон вартості;

- рівень витрат виробництва й реалізації;

- прибуток;

- податки й збори;

- пропозиція та попит на цей товар або послугу з урахуванням взаємозамінності.

Крім того, на світові ціни значно впливає цінова політика міжнародних (транснаціональних) компаній, які прагнуть тримати ці ціни на високому рівні з метою одержання максимально високих прибутків.

Одним із ключових є питання, як розподіляється прибуток між країнами й усередині кожної країни, що беруть участь у міжнародній торгівлі.

Розглянемо ці проблеми на такому прикладі.

Скажімо, в Україні дешева пшениця, але дорогий текстиль, а в усьому іншому світі дешевий текстиль, але дорога пшениця. Отже, Україна буде продавати пшеницю й купувати текстиль, а світ - купувати українську пшеницю й продавати текстиль Україні.

Результати такої торгівлі можна відобразити у такій таблиці:

 

 

Таблиця 3.1 – Результати міжнародної торгівлі між країнами

  Україна Увесь світ
Реакція цін Зростання цін на пшеницю. Зниження цін на текстиль Зниження цін на пшеницю. Зростання цін на текстиль
Реакція обсягу випуску продукції на зміну цін Збільшення виробництва пшениці. Скорочення виробництва текстилю Скорочення виробництва пшениці. Зростання виробництва текстилю
Зміна попиту на фактори виробництва Приріст виробництва пшениці вимагає більше землі й певного збільшення попиту на робочу силу. Скорочення виробництва текстилю веде до значного скорочення кількості зайнятих робітників і скороченню зайнятої землі Відмова від виробництва пшениці вивільняє багато землі й певну кількість (небагато) робітників. Приріст випуску текстилю вимагає багато нових робітників і мало землі
Реакція цін на ціни факторів виробництва Падіння ставок заробітної плати й зростання орендної плати (в обох галузях) Зростання ставок заробітної плати й падіння орендної плати в обох секторах
Разом Ціни між країнами вирівнюються. Зростає спеціалізація. Обидві країни мають прибуток. Прибуток одержують українські землевласники й іноземні робітники. Збитків зазнають українські робітники й іноземні землевласники

 

Однак ці висновки стосуються короткострокового періоду.

Інакше відбувається в довгостроковому періоді.

Зрештою власники факторів виробництва пристосуються до ситуації, що змінилася. Деякі українські робітники-текстильники перейдуть на більш високооплачувану роботу в сільське господарство, що призведе там до зниження ставок заробітної плати й зростання їх у текстильному виробництві. Частина пасовищ буде переведена на орні землі, тому орендна плата в різних регіонах знову зрівняється.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)