АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив митних тарифів на споживачів

Читайте также:
  1. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  2. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  3. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  4. Безпосередній вплив стерилізації на здоров'я.
  5. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  6. Взаємовплив політичних ідеологій
  7. Види впливу і техніка боротьби між учасниками взаємодії
  8. Види та характер впливу небезпек
  9. Визначення впливу радіаційно небезпечних подій на людину
  10. Визначення митних зборів та вартості запасів
  11. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАХОДИ ВПЛИВУ ЗА ВЧИНЕНІ ПОРУШЕННЯ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  12. Відхилення від рівноважного рівня, як результат впливу нецінових чинників попиту та пропозиції

За відсутності тарифів імпорт товару А здійснювався б вільно за світовою ціною – 200 дол. (див. рис. 3.6).

Конкуренція між іноземними й вітчизняними виробниками призвела б до того, що ціна вітчизняного товару А також встановилася б на рівні 200 дол.

Споживачі купували б цей товар за однією ціною як в іноземних виробників, так й у вітчизняних.

Рисунок 3.6 - Економічні наслідки введення митних тарифів

Виходячи з рис. 3.6, загальний обсяг споживання товару А в такому випадку дорівнюватиме сумі внутрішнього виробництва (0So) та імпорту (SoDo). Але ось уряд увів тариф (мито) в 20 дол. за одну одиницю товару А. У результаті сукупний попит знизиться з 0Do до 0D. Чисті втрати споживачів від введення мита утворюють заштриховану область, що дорівнює сумі сегментів а + b + c + d, тобто суму грошей, що втрачають покупці в результаті того, що платитимуть більше, ніж до введення тарифу. Тарифи ведуть до зростання цін не тільки імпортних товарів, але й вітчизняних. Здавалося б, що ціна на внутрішній товар А залишається колишньою, але це не так. При розширенні виробництва зростатимуть й граничні витрати виробництва, це й викличе підвищення ціни.

Величину споживчих втрат можна підрахувати, вимірявши площу заштрихованої зони на рис. 3.6. Для цього потрібно знати вартість товару А с урахуванням тарифу й без урахування введеного тарифу (20 дол.) і кількість товару А, що була б придбана до й після введення тарифів.

2 Вплив митного тарифу на доходи вітчизняних виробників

Вітчизняні виробники, що випускають конкуруючу з імпортної продукцію, виграють від введення імпортного мита тільки в тому випадку, коли його наслідком є дійсне обмеження імпорту. Чим дорожче обходиться споживачам імпортний товар, тим з більшим бажанням звертаються вони до вітчизняних виробників, які в результаті виграють як за рахунок зростання обсягу продажів, так і від більш високих цін, що встановилися в результаті введення тарифу (див. рис. 3.7).

Тариф збільшує ціну вітчизняного товару А з 200 до 220 дол. Вітчизняні компанії відповідають на це зростанням виробництва й продажів товару Адо того часу, доти це їм вигідно, тобто з точки Sо до точки S1.

 

Рисунок 3.7 - Вплив тарифу на вітчизняних виробників товару А

 

Саме при випуску на рівні S1 витрати виробництва кожної наступної одиниці товару А, як бачимо із кривої пропозиції (S), досягають ринкової ціни (з урахуванням тарифу 220 дол.). Більше ніж цей обсяг – невигідно, тому що граничні витрати виробництва (крива граничних витрат збігається із кривою пропозиції S) перевищуватимуть 220 дол. або ціну, одержувану ними при продажі товару А, у результаті конкуренції з іноземними постачальниками такого ж товару на внутрішньому ринку.

Прибуток виробників від введення тарифу дорівнює різниці між сукупним виторгом і витратами виробництва. На рис. 3.7 цей прибуток набирає вигляду зони «а» (заштрихованої), утвореною лінією ціни кривої граничних витрат і вертикальною віссю цін. Однак введення мита збільшує доход від сукупних продаж не всіх виробників. Частка сукупного доходу, що розміщений нижче кривої S або кривої граничних витрат, є змінними витратами виробництва товару А. І тільки та частина, що знаходиться вище цієї кривої, але в межах сукупного доходу, є прибутком або перевищенням доходу над витратами. Прибуток вітчизняних виробників від введення тарифу не перекриває втрат споживачів («a» < «a» + «b» + «c» + «d»).

Таким чином, якщо говорити про споживачів і виробників, то введення тарифу в цілому веде до втрат країни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)