АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішньоторговельна політика

Читайте также:
  1. Антимонопольна політика . Антимонопольне законодавство.
  2. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  3. Антициклічна політика уряду
  4. Асортиментна політика і товарна марка
  5. БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  6. ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  7. Внутрішня і зовнішня політика Директорії. Проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР
  8. Геополітика та сучасне геополітичне становище України.
  9. Демографічна політика держав
  10. Державна інформаційна політика та її забезпеченість Законами України
  11. Державна політика зниження природної норми безробіття
  12. Дизайн дисконтна політика

Тема 3 Світовий ринок товарів та послуг

Сутність та роль міжнародної торгівлі у розвитку виробництва та міжнародних економічних відносин

Форми й методи міжнародної торгівлі

Основні теорії міжнародної торгівлі

Умови міжнародної торгівлі та виграш від зовнішньої торгівлі

Особливості сучасної міжнародної торгівлі та її географічна структура

Товарна структура міжнародної торгівлі

Зовнішньоторговельна політика

Світовий ринок товарів та послуг – це сукупність національних ринків окремих країн, які пов’язані між собою торгово-економічними відносинами.

До основних факторів розвитку світового ринку товарів та послуг належать:

1. Розвиток продуктивних сил (створення надлишку продукту, що призвело до розвитку обміну товарів).

2. Міжнародний поділ праці.

3. Розвиток товарного виробництва та ринкової економіки.

4. НТП, який призвів до якісних перетворень елементів виробничих сил і географічної та товарної структури міжнародної торгівлі.

Міжнародна торгівля – це обмін товарами й послугами між державно оформленими національними господарствами або їхніми представниками.

Зовнішня торгівля – це сукупність експортно-імпортних операцій окремої країни. Це торгівля однієї країни із суб'єктами світового господарства.

Міжнародна торгівля є важливою й історично першою формою міжнародних економічних відносин. У цей час у ній беруть участь всі суб'єкти світового господарства.

Роль міжнародної торгівлі в розвитку світових господарських зв'язків:

- часткове вирішення протиріччя між виробництвом і споживанням, властивих ринковій економіці. Однак не будучи повністю вирішеними за допомогою експорту-імпорту товарів, ці протиріччя переносяться до сфери світових господарських зв'язків, що проявляється в жорстокій конкуренції між суб'єктами міжнародної торгівлі;

- участь у міжнародній торгівлі веде до інтенсифікації відтворювального процесу в національних господарствах за напрямами: підсилюється спеціалізація, створюється можливість організації масового виробництва, підвищується ступінь завантаження устаткування, зростає ефективність нової техніки й технології;

- розширення експорту викликає підвищення зайнятості, що має важливі соціальні наслідки;

- активна участь у міжнародній торгівлі створює умови для прискорення прогресивних структурних зрушень у національних господарствах. Для багатьох країн, що розвиваються (особливо азіатських), зростання експорту стало важливою основою індустріалізації й збільшенням темпів економічного зростання. Розширення експорту дозволяє мобілізувати й ефективніше використовувати природні ресурси й робочу силу, що у кінцевому підсумку сприяє зростанню продуктивності праці й доходів;

- збільшення зовнішньоторговельного обміну, зростання ролі експорту-імпорту в національних економіках сприяють синхронізації економічного циклу у світовому господарстві. Взаємозв'язок і взаємозалежність національних господарств підсилюється настільки, що порушення у функціонуванні економіки якого-небудь великого учасника світового ринку неминуче спричиняє міжнародні наслідки, включаючи поширення кризових явищ на інші країни.

Місце міжнародної торгівлі в системі міжнародних економічних відносин визначається тим, що:

- через неї реалізуються результати всіх форм господарських зв'язків – вивозу капіталу, виробничої кооперації, науково-технічного співробітництва;

- розвиток торгівлі товарами у кінцевому підсумку визначає динаміку міжнародного обміну послугами;

- розвиток міжнародної торгівлі виступає важливою передумовою міжнародної економічної інтеграції;

- міжнародна торгівля сприяє подальшому поглибленню міжнародного розподілу праці й інтернаціоналізації господарських зв'язків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)