АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація мит

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  4. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види документів та їх класифікація.
  7. Види і класифікація економічних наук
  8. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  9. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  10. Види мислення, їх класифікація
  11. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  12. Визнання, класифікація, оцінка та основні завдання обліку зобов'язань

За способами стягнення:

- адвалорні – нараховуються у відсотках до митної вартості оподатковуваних товарів (наприклад, 20% від митної вартості).

Митна вартість товару – це нормальна ціна товару, яка складається на відкритому ринку між незалежними продавцями й покупцями, за якою він може бути проданий у країни призначення у момент подання митної декларації;

- специфічні – нараховуються у встановленому розмірі за одиницю оподатковуваного товару (наприклад, 10 дол. за 1 т);

- комбіновані – поєднують обидва названих види митного обкладання (наприклад, 20% від митної вартості, але не більше 10дол. за 1 т).

Сильною стороною адвалорних мит є те, що вони підтримують однаковий рівень захисту внутрішнього ринку незалежно від коливання цін на товар, змінюються лише доходи держбюджету.

Слабкою стороною адвалорних мит є те, що вони передбачають необхідність митної оцінки вартості товару.

Ціна товару може змінюватися залежно від рівня обмінного курсу валюти, процентної ставки й ін. Тому застосування адвалорних мит пов'язане із суб'єктивністю оцінок, що залишає місце зловживанням.

Специфічні мита зазвичай накладаються на стандартизовані товари й мають переваги, оскільки прості в практиці й у більшості випадків не залишають свободи для зловживань. Але в них є й недолік: рівень митного захисту з їхньою допомогою сильно залежить від коливання цін на товари. У результаті, коли імпортні ціни зростають, рівень захисту внутрішнього ринку за допомогою цих мит падає. З іншого боку, коли імпортні ціни падають (під час економічного спаду), специфічний тариф збільшує рівень захисту вітчизняних виробників.

За об'єктом обкладання:

- імпортні – мита, які накладаються на імпортні товари. Вони є переважними у всіх країнах і використовуються, головним чином, для захисту вітчизняних товаровиробників від іноземної конкуренції;

- експортні – мита, які накладаються на експортні товари при випуску їх за межі митної території держави. Застосовуються рідко, зазвичай у випадках великих відмінностей на рівні регульованих цін і вільних цін світового ринку. Вони мають, як правило, на меті скоротити експорт і поповнити держбюджет (Петро 1 уводив такі мита з метою розвитку вітчизняного виробництва й вивозу готової продукції, а не сировини);

- транзитні – мита, які накладаються на товари, перевезені транзитом через територію даної країни. Використовуються рідко, переважно як засіб торговельної війни.

За типами ставок:

- постійні – це митний тариф, ставки якого одноразово встановлені органами державної влади й не можуть змінюватися залежно від обставин. Це переважна більшість мит;

- змінні – митний тариф, ставки якого можуть змінюватися у встановлених органами державної влади випадках (при зміні рівня світових або внутрішніх цін, рівня державних субсидій експортерам і т.д.). Це робиться рідко; наприклад, у Західній Європі лише в межах єдиної сільськогосподарської політики.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)