АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Експорт й імпорт України

Читайте также:
  1. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  2. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  3. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. VII. ВЕРХОВНИЙ СУД УКРАЇНИ
  6. Агальна характеристика конституційного права України.
  7. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  8. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  9. Адміністрації України М.Я.Азаров
  10. Адміністрація Президента України
  11. Акти Верховної Ради України
  12. Акти Президента України

У цей час Україна має торговельні відносини майже з 220 країнами світу. Однак її зовнішньоторговельний обіг зменшився в порівнянні з 1991р., і не в кращий бік змінилася структура її експорту й імпорту.

Так, товарна структура експорту за видами промисловості України зображена на рис. 3.4
(Хаджинов, 2009).

 

Рисунок 3.4 - Товарна структура експорту за видами промисловості України у І півріччя 2008 р. (зліва) та І півріччя 2009 р. (справа), % до підсумку

 

Отже, у структурі експорту чітко проглядається сировинна спрямованість, що характерно для слаборозвинених країн.

Динаміка імпорту товарів за видами промисловості України зображена на рис. 3.5.

Рисунок 3.5 - Динаміка імпорту товарів за видами промисловості України за підсумками І півріччя 2009 р. до відповідного періоду 2008 р.

Якщо ключовим чинником скорочення експорту стало погіршення світової кон’юнктури на ринках сировини, промислової сировини первинної обробки, напівфабрикатів та конструкційних матеріалів (63,8 % експорту у І півріччі 2008 р. та 50,7 % у І півріччі 2009 р.), то на зменшення товарного імпорту в Україну вплинуло, передусім, значне скорочення платоспроможного попиту, орієнтованого на споживання готової продукції (Хаджинов, 2009).

Імпортна структура показує залежність економіки України від ввезення нафти й газу, більша частка яких припадає на Росію, найбільшого великого торговельного партнера України. На Росію припадає більше 50% зовнішньоторговельного обігу України. З іншого боку, з українських товарів і послуг, експортованих у Росію, 41% становлять послуги трубопровідного транспорту (нафто- і газопроводів, що йдуть із Росії по території України в Західну Європу). У цілому ВТО між Україною й Росією, як і з іншими країнами СНД, в останні роки постійно то знижується, то зростає, а зростання його із країнами далекого зарубіжжя не компенсує втрати.

Всі ці факти змушують зробити висновок про необхідність поліпшення структури експорту й імпорту України: збільшити в експорті частку машинобудування, насамперед наукоємної продукції, скоротити частку сировини. Для цього в Україні є головне: науково-технічний потенціал, підготовлені кадри, розвинені на сучасному рівні літакобудування, суднобудування, ракетно-космічна промисловість. Україна має можливості (не тільки відносні, але й абсолютні переваги) торгувати й сільськогосподарською продукцією, не стільки сировиною, скільки готовими продуктами. Але для цього необхідно підвищувати конкурентоспроможність вітчизняних товарів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)