АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія абсолютних переваг

Читайте также:
  1. Аналіз конкурентних переваг аналіз ресурсоміскості об’єкта
  2. Види стратегій по підтримці конкурентних переваг по М.Портеру.
  3. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  4. ДИСЦИПЛІНА «ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ»
  5. Дисципліна: «Теорія організації»
  6. Дія права: теорія та практика
  7. До переваг самоменеджмента Л. Зайверт відносить:
  8. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин, їх переваги
  9. Економічна теорія Economic theory
  10. Епігенетична теорія розвитку особистості Е. Еріксона
  11. з курсу «Економічна теорія»
  12. За конкуренції загальної і спеціальної норм перевага надається спеціальній нормі.

Обмеженість меркантилістської теорії міжнародної торгівлі не могла не привернути до себе увагу наступних поколінь вчених. Так, уже в 18-му столітті англійський економіст Д. Хьюм (1711-1776 рр.) кинув виклик меркантилізму. Він звернув увагу на те, що приплив золота в результаті підтримки позитивного сальдо торговельного балансу збільшить пропозицію грошей всередині країни й призведе до зростання заробітної плати й цін, що може дестабілізувати економіку.

Але найдокладнішу критику меркантилізму дав А. Сміт (1723-1790рр.) – представник англійської класичної політекономії.

А. Сміт чітко сформулював, що добробут націй залежить не стільки від кількості накопиченого ними золота, скільки від їхньої здатності виробляти кінцеві товари й послуги. Тому основне завдання полягає не тільки в придбанні золота, оскільки в розвитку виробництва на основі поділу праці та його кооперації. А. Сміт виступав проти митних й інших обмежень міжнародної торгівлі. У роботі «Дослідження про природу й причину багатства», опублікованій в 1776 р., А. Сміт доводив необхідність свободи торгівлі й підприємництва, оскільки, на його думку, різні обмеження свободи торгівлі перешкоджають подальшому поглибленню розподілу праці між окремими регіонами й цілими країнами й скорочують обсяг торгівлі між ними.

Знищення митних бар'єрів і розширення міжнародного обсягу, на думку А.Сміта, повинне вести до спеціалізації країн на певній продукції, до зростання їхньої взаємозалежності, до створення загальносвітового господарства, що ми сьогодні й спостерігаємо.

Теорія зовнішньої торгівлі А. Сміта заснована на наступних умовах:

1 Єдиним фактором виробництва є праця.

2 Має місце повна зайнятість, тобто всі наявні трудові ресурси використовуються у виробництві товарів.

3 У міжнародній торгівлі беруть участь тільки дві країни, які торгують одна з одною тільки двома товарами.

4 Витрати виробництва залишаються постійними, а їхнє зниження збільшує попит на товар.

5 Ціна одного товару виражена в кількості праці, витраченого на виробництво іншого.

6 Транспортні витрати з перевезення товару з однієї країни в іншу дорівнюють нулю.

7 Зовнішня торгівля вільна від обмежень і регламентацій.

Теорія абсолютних переваг означає, що країни експортують ті товари, які вони виробляють, з меншими витратами виробництва (у виробництві яких вони мають абсолютні переваги), і імпортують ті товари, які виробляються іншими країнами з меншими витратами (у виробництві яких абсолютна перевага належить торгівельним партнерам).

Оскільки праця є, за допущеннями А. Сміта, єдиним фактором виробництва, то умова абсолютної переваги у витратах означає, що одній країні потрібно менше часу на виробництво одиниці товару, ніж іншій країні. Як правило, абсолютні переваги обумовлені географічним положенням країни, кліматом, наявністю певних природних ресурсів, висококваліфікованої робочої сили й т.д.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)