АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія співвідношення факторів виробництва

Читайте также:
  1. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  2. Автоматизація виробництва
  3. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  4. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  6. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  7. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  8. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  9. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  10. Багатовимірність людського буття: співвідношення біологічного і соціального в людині
  11. Взаємозв’язок потреб, виробництва і попиту
  12. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді

Теорія міжнародної торгівлі, розроблена шведським ученим Елі Хекшером (1879-1952рр.) і його учнем Бертилом Оліном (1899-1979рр.), заснована на припущенні, що відмінності у відносних цінах пояснюються різною забезпеченістю країн факторами виробництва.

Ця теорія також ґрунтується на безлічі допущень, багато в чому тих же, що й попередні теорії. Відмінність полягає в тому, що теорія співвідношення факторів виробництва виходить із того, що існує, як і колись, тільки дві країни й два товари, але один із яких трудомісткий, а інший - капіталомісткий, і вже не один фактор виробництва (праця), а два – праця й капітал. Більше того, кожна країна різною мірою наділена факторами виробництва. Крім того, передбачається, що повної спеціалізації країн на виробництві якого-небудь товару бути не може й технологія в обох країнах однакова.

Таким чином, найбільш важливими допущеннями даної теорії є різна фактороінтенсивність окремих товарів (один товар - трудомісткий, інший - капіталомісткий) і різна факторонасиченість.

Фактороінтенсивність – показник, що визначає відносні витрати факторів виробництва на створення певного товару.

Товар 2 є порівняно більш капіталомістким, ніж товар 1, якщо співвідношення витрат капіталу й праці на виробництво товару 2 (Т2) більше, ніж співвідношення цих же витрат на виробництво товару 1 (Т1):

К2 > К1,

L2 L1

 

де К – капітал; L – праця.

Факторонасиченість – показник, що визначає відносну забезпеченість країни факторами виробництва. Вона визначається через відносні ціни кожного з факторів виробництва.

Країна 2 вважається порівняно більш забезпеченою капіталом, ніж країна 1, якщо співвідношення ціни капіталу й ціни праці в країні 2 нижче, ніж це ж співвідношення в країні 1, тобто капітал порівняно дешевше в країні 2, ніж у країні 1. Зазвичай ціною капіталу вважається процентна ставка, а ціною праці - заробітна плата:

Рк² < Рк1,

РL² РL1

 

де Рк1 – ціна капіталу в країні 1;

Рк² –ціна капіталу в країні 2;РL1 – ціна праці в країні 1;

РL2 – ціна праці в країні 2.

Теорія різної відносної забезпеченості факторами виробництва як основа міжнародної торгівлі представлена двома теоремами: теоремою Хекшера-Оліна й теоремою Самуельсона.

Теорема Хекшера-Оліна: кожна країна експортує ті фактороінтенсивні товари, для виробництва яких вона має порівняно надлишкові фактори виробництва, та імпортує ті товари, для виробництва яких їй бракує факторів виробництва.

Теорема Хекшера-Оліна далі розвиває класичну теорію порівняльних переваг, тому що вона не тільки визнає, що торгівля ґрунтується на порівняльних перевагах, але й виводить причину порівняльних переваг - відмінності в наділеності країн факторами виробництва. Різниця у відносних цінах на товари в різних країнах, а отже, і торгівля між ними пояснюється їх різною наділеністю факторами виробництва.

У результаті торгівлі відносні ціни на товари, що беруть участь у торгівлі, мають тенденцію до зближення. Але якщо було зроблене припущення, що відносні ціни на товари залежать від ступеня забезпеченості країн факторами виробництва та їхніх відносних цін, то виникає закономірне питання: який зворотний вплив чинить балансування цін товарів на ціни факторів виробництва? Тобто якщо змінюється ціна трудомісткого товару, то як зміниться й чи зміниться взагалі відносна ціна самої праці в праценасиченій країні, що виробляє цей товар? Або якщо в результаті торгівлі змінюється відносна ціна капіталомісткого товару, то як зміниться ціна капіталу в капіталонасиченій країні? Відповідь на ці запитання дав сучасний американський економіст П. Самуельсон.

Теорема вирівнювання цін на фактори виробництва (теорема П. Самуельсона): міжнародна торгівля призводить до вирівнювання абсолютних і відносних цін на гомогенні фактори виробництва в торгуючих країнах.

Інакше кажучи, вирівнювання в результаті торгівлі відносних цін на товари призводить до вирівнювання цін і на фактори виробництва, за допомогою яких ці товари були вироблені.

Гомогенність капіталу означає капітал, що характеризується однаковою продуктивністю й ризиком; гомогенність праці означає працю з однаковим рівнем підготовки, утворення й продуктивності.

Справедливість даної теореми вимагає строгого дотримання всіх перелічених вище допущень для теореми Хекшера-Оліна.

Теоретично міжнародна торгівля може розвиватися до того часу доти, доки залишається хоч якась різниця у відносних цінах на фактори виробництва.

Однак у реальному світі ціни факторів виробництва далеко не збалансовані. Наприклад, різниця в цінах праці (заробітна плата) між країнами продовжує залишатися досить (іноді дуже) істотною, незважаючи на інтенсивну торгівлю між ними (наприклад, між США й Мексикою). Головною причиною цього є абстрактний характер цих теорій, а також допущення, на яких вони побудовані. Через ці недоліки теорія співвідношення факторів виробництва була піддана емпіричним перевіркам на основі статистичних даних.

У 1953р. В. Леонтьєв (1906-1999), американський економіст російського походження, провів аналіз масштабних фактичних даних по багатьох країнах. Він прийшов до висновку, що умови теорії Хекшера-Оліна на практиці не дотримуються. Наприклад, після Другої світової війни США вважалися однією із найбагатших і найбільш капіталонасичених країн з відносно високим, у порівнянні з іншими державами, рівнем оплати праці, тому згідно з даною теорією вони повинні були експортувати капіталомісткі товари.

Результати аналізу виявилися прямо протилежними теорії Хекшера-Оліна: капіталомісткість американського імпорту на 30% перевершувала капіталомісткість експорту США, що означало, що США зовсім не є капіталонадлишковою країною, а навпроти, праценадлишковою, що не відповідало фактичному положенню речей.

Повторні розрахунки були зроблені для США та їхніх торговельних партнерів ще кілька разів - результат приблизно той же. Були зроблені повторні розрахунки й для інших країн. Виявилося, що Японія, що в 50-ті була явно праценадлишковою країною, експортувала капіталомісткі товари.

Всі ці результати були настільки несподіваними, що ввійшли в історію за назвою «Парадокс Леонтьєва».

«Парадокс Леонтьєва» - теорія співвідношення факторів виробництва Хекшера-Оліна не підтверджується на практиці: праценасичені країни експортують капіталомістку продукцію, у той час як капіталонасичені – трудомістку.

У наукових колах різних країн з цього питання почалися наукові дискусії.

Проти висновків В. Леонтьєва наводилися різні аргументи:

- У США є надлишок кваліфікованої робочої сили й порівняна нестача некваліфікованої робочої сили. Тому США експортують продукцію кваліфікованої праці, що з огляду на витрати на його підготовку й навчання можна розглядати як капітал.

- США імпортує велику кількість сировини, видобуток якої вимагає більших витрат капіталу. Тому американський імпорт буде капіталомістким.

- Реверс факторів виробництва: той самий товар може бути трудомістким у праценадлишковій країні та капіталомістким у капіталонадлишковій країні, що може відбуватися в умовах великої еластичності взаємозамінних факторів виробництва. Наприклад, пшениця, вироблена в капіталонадлишкових США, є капіталомістким товаром, оскільки виробляється за допомогою передової технології, з використанням різноманітної сільськогосподарської техніки. Та ж пшениця, вироблена в праценадлишковій Бразилії, є трудомістким продуктом, тому що виробляється з використанням ручної праці.

Але багато з цих пояснень «парадокса Леонтьєва» фактично заперечують деякі передумови всієї теорії Хекшера-Оліна і є спробою пояснити міжнародну торгівлю іншими причинами, ніж співвідношенням факторів виробництва.

Таким чином, «парадокс Леонтьєва» залишив багато питань без відповідей, як і вся теорія Хекшера-Оліна. Він продовжує бути серйозним попередженням від прямолінійного використання теорії Хекшера-Оліна на практиці. Емпіричні дослідження свідчать, що з 1972 р. парадокс Леонтьева більше не виявляється.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)