АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для того, щоб дати змогу учням висловити свої думки та передати враження від сприймання художніх творів, доцільно використати такі методи 3 страница

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  3. II. Методична робота.
  4. III. Mix-методики.
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  7. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  8. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  9. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  11. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  12. IX. Карашар — Джунгария 2 страница

 

 

зміст:

I. Інформаційний відділ узагальнення досвіду............ 2

1.1 Тема досвіду...................................................... 2

1.2 Умови виникнення та становлення досвіду...........2

1.3 Актуальність проблеми......................................3

1.4 Провідна педагогічна ідея досвіду.......................5

1.5 Тривалість роботи над досвідом.........................5

1.6 Діапазон досвіду................................................. 6

1.7 Теоретична база досвіду.................................... 6

 

II. Технологія досвіду............................................8

2.1 Постановка цілей і завдань.................................. 8

2.2 Організація навчально-виховного процесу...... 8

2.3. Зміст освіти..................................9

 

III. Бібліографічний список............................... 18

1.Інформаціонний відділ узагальнення досвіду

«Поганий учитель викладає.

Хороший учитель вчить.

Видатний - показує.

Великий - надихає».

Вінсент Ван Гог.

1.1 Тема досвіду

Мені пощастило, що я вчитель образотворчого мистецтва. Твердо вірю, що спілкування з мистецтвом у школі необхідно для морального очищення та духовного збагачення дітей. Урок мистецтва - дивовижний урок, тут стикаються час і вічність, добро і зло, геніальність і бездарність, любов і ненависть.

19 років роботи в школі - це час постійного пошуку, творчих ідей, які роблять мою працю результативним, цікавим, що задовольняє запити моїх учнів і сучасного суспільства. В процесі роботи я сформулювала тему свого дослідження: «Використання інформаційно-комунікаційних технологій і різноманітних матеріалів на уроках образотворчого мистецтва як засіб формування творчої активності учнів».

1.2 Умови виникнення, становлення досвіду

Агеевские середня школа №3 - загальноосвітній заклад з п'ятдесятирічної історією та сучасною матеріально-технічною базою.

У школі: 197 учнів; 11 клас-комплектів; 36 кабінетів; 19 педагогічних працівника; спортивний зал; тренажерний зал; комп'ютерний клас на 25 учнівських місць, підключених до мережі Інтернет; 18 автоматизованих місць вчителя; 2 інтерактивних дошки.

Навчальні кабінети обладнані всім необхідним для ведення навчально-виховного процесу: персональними комп'ютерами і мультимедійними проекторами, дидактичним та роздатковим матеріалом, технічними засобами навчання, навчальною та методичною літературою, електронними підручниками.

Все це дає можливість застосовувати інформаційно-комунікаційні технології у викладанні предметів.

21 століття - це століття інформаційних технологій, саме під їх впливом і змінюється навколишня дійсність, а разом з нею людина і суспільство, в якому він існує. У наш час існує думка, що розвиток мережі Інтернет, доступність комп'ютера більшості учнів, робить наших дітей рабами віртуального світу. Вони перестають читати, відчувати, міркувати, не вміють висловлювати свою точку зору, стають егоїстичними, черствими, холоднокровними, менш терпимими, уподібнюються розважливим машинам, з якими вони спілкуються.

А чи не можна використовувати досягнення інформаційних технологій для розвитку творчої сфери дитини? Направити їх на формування духовних, моральних цінностей?

Так виникла тема мого досвіду «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках образотворчого мистецтва як засіб формування творчої активності учнів».

Важливою умовою є потреба зберегти у дитини тягу до образотворчої діяльності. І якщо її немає, то пробудити, а потім і розвинути творчу активність кожного учня.

Ще однією умовою становлення даного досвіду є спроба вирішення проблеми оновлення методів, засобів і форм, організація навчання, яка тісно пов'язана з розробкою і впровадженням у навчальний процес нових педагогічних технологій.

Методична робота в школі знаходиться на досить високому рівні. Регулярно проводяться засідання шкільних методичних об'єднань, на яких вивчається нормативна та методична документація з питань освіти, актуальний педагогічний досвід, інноваційна робота з предмета. Таким чином, обстановка в колективі сприяє розвитку творчого потенціалу кожного педагога.

У мене є можливість ділитися ідеями своєї дослідницької роботи з колегами. З представленої системою роботи з використання інформаційно-комунікативних технологій на навчальних заняттях неодноразово виступала на засіданнях методичного об'єднання школи та району. Мій досвід застосуємо і підтриманий педагогами нашої школи.

1.3 Актуальність досвіду

Бурхливий розвиток нових інформаційних технологій і впровадження їх у Росії наклали певний відбиток на розвиток особистості сучасної дитини. Починаючи, вчиться в школі, він може відчути певний дискомфорт. Сучасний комп'ютер є для дитини тим рівноправним партнером, здатним дуже тонко реагувати на його дії і запити, яких йому так не вистачає. Не тільки новизна роботи з комп'ютером, яка сама по собі сприяє підвищенню інтересу до навчання, але і можливості регулювати пред'явлення навчальних завдань за ступенем складності, заохочення правильних рішень позитивно складаються на мотивації.

Багато дослідників відзначають, що традиційне шкільне навчання направлено в першу чергу на розвиток логічного, «критичного», «конвергентного» мислення, водночас не приділяється належна увага творчому мисленню; більш того, в умовах шкільного навчання воно часто «гаситься». Згадуючи свої шкільні роки, представники різних країн Р.Стернберг і Є.Григоренко приходять до однаково сумного висновку. Педагоги не пропонували їм творити на уроках, оскільки учням «покладалося запам'ятовувати, засвоювати, відповідати на запитання вчителя і викладати написане в підручниках» [10]

 

Аналізуючи причини цього явища, автор робить висновок, що брак уваги до творчості багато в чому визначається вимогами суспільства, а регулятором їх виступає держава і система шкільної освіти. «Тривалий час творчість... є долею одиниць». [10] Сучасне ж суспільство, на думку багатьох дослідників, все більшою мірою потребує творчо мислячих громадянах.

 

В даний час змінюються самі вимоги суспільства до творчої активності людини. Високі темпи розвитку у виробництві і в соціальній сфері, посилення конкуренції, найскладніші проблеми, з якими доводиться стикатися сучасній людині, формують своєрідний запит на «людини творчої».

 

Актуальність застосування ІКТ на уроках образотворчого мистецтва має конкретне обгрунтування: культура - рівень, ступінь розвитку якої-небудь галузі господарської або розумової діяльності. Таким чином, в даний час інформаційна культура є одним з найважливіших компонентів загальної культури людини.

Можна сказати, що інформаційна культура - це вміння людини використовувати відповідним чином весь набір інформаційних технологій у своїй діяльності. Логічним буде скористатися цим набором на уроках мистецтва, безпосередньо пов'язаних з культурою людини взагалі. Вони допоможуть у досягненні мети: створити умови для активного освоєння соціально-культурного досвіду людства, застосування його емоційно-ціннісних відносин при вибудовуванні власної життєвої концепції.

Завдання педагога полягає в тому, щоб за роки навчання сформувати інформаційну компетентність - навчити дитину відбирати відомості, оцінювати їх якість, формувати вміння знаходити необхідні дані, проявляючи при цьому творчу активність

Таким чином, тема мого досвіду «Використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках образотворчого мистецтва як засіб активізації пізнавальної діяльності учнів» є актуальною і перспективною.

1.4 Провідна педагогічна ідея досвіду

Ведуча педагогічна ідея досвіду полягає у використанні методів інноваційних технологій навчання, що сприяють формуванню в учнів інформаційно-комунікативної компетентності, тим самим, створюючи умови розвитку творчої активності на уроках образотворчого мистецтва.

Уроки образотворчого мистецтва не можуть бути нудними, нецікавими для дітей, а застосування комп'ютерної техніки ще більше розвиває пізнавальний інтерес дітей до такого уроку.

Все це змусило мене переосмислити і проаналізувати свою педагогічну діяльність.

До тієї ж думки мене привів і проведений в 2007 році моніторинг ставлення підлітків до різних видів навчальної діяльності. Учні спостерігалися протягом місяця. В ході цих спостережень було виявлено, що:

94% учнів проявляє інтерес до використання комп'ютера як засобу представлення інформації (з можливостями мультимедіа і телекомунікацій);

72% учнів захоплено працюють з навчальними програмами;

45% учнів з інтересом ставляться до комп'ютерного контролю знань;

55% учнів виявляють бажання виконувати творчі домашні завдання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Аналіз результатів показав, що з миром комп'ютерів пов'язані інтереси більшості підлітків і саме цей ресурс я припускаю використовувати для активізації пізнавальної діяльності учнів через пошукову і творчу діяльність на уроці і вдома, різноманітність методів навчання, через новизну матеріалу, емоційне забарвлення уроку.

1.5 Тривалість роботи над досвідом

1-ий етап - початковий (2007-2008уч. Рік) - коли позначилася проблема використання комунікаційних технологій на уроках мистецтва (протиріччя між традиційними методами навчання та орієнтацією нового змісту на розвиток творчих здібностей учнів через використання інноваційних форм навчання) Вивчення та аналіз соціологічної, педагогічної і психологічної літератури з проблеми досвіду, осмислення теоретичних і методологічних положень. Розробка змісту, структури, критеріїв і показників оцінки рівня сформованості інформаційної компетентності учнів. Саме в цей період стали проводитися уроки із застосуванням ІКТ.

2-ий етап - основний (2008-2010 навч.рік) - коли проводилась дослідницька робота, а в практику впроваджувалися уроки образотворчого мистецтва із застосуванням інформаційно-коммунікаціоннних технологій.

3-ий етап (2010-2011 уч. Рік) - заключний - обробка і осмислення отриманих в ході роботи даних, систематизація і узагальнення результатів, оформлення досвіду роботи.

Таким чином, тривалість роботи над репрезентованою досвідом складає в цілому 4 роки.

1.6 Діапазон досвіду

Представлений досвід роботи є єдиної органічною системою: урок образотворчого мистецтва - позаурочна робота - індивідуальна робота з учнями.

Інформаційно-комунікаційні технології досить ефективно використовую на всіх етапах уроку:

для організації перевірки засвоєння матеріалу та виконання домашнього завдання (фронтальне опитування по слайдах-питань, тестування);

для пояснення нового матеріалу (ілюстративна презентація, моделювання процесу геометричних побудов натюрморту на екрані, використання навчальних програм);

для закріплення матеріалу і перевірки знань учнів, на узагальнюючих уроках з певних тем (тренажери, тести, мультимедійні диски);

для організації дослідницької та проектної діяльності учнів (використання навчальних програм, робота з Інтернет-ресурсами);

для проведення позакласної роботи з предмета

 

1.7 Теоретична база досвіду

У своїй роботі я спираюся на ідею активізації пізнавальної діяльності учнів, яку вивчали багато провідні вчені - психологи і педагоги: Л.В. Занков, Д.Б.Ельконін, В.В. Давидов, Г.К. Селевко.

Методологічну основу дослідження склали сучасні концептуальні праці з проблеми творчості та психології особистості (Л.С. Виготський, А.Н. Леонтьєв, AM Матюшкін, С.Л. Рубінштейн, ін), з теорії художньої освіти та виховання (BC Кузін, Б. М. Неменский, Н.Н. Ростовцев), концепції використання інформаційних технологій в освіті (А.А. Кузнєцов, Ю.А. Первин, Е, С. Полат).

Дослідження базується на працях вітчизняних і зарубіжних вчених в області застосування комп'ютерних технологій в шкільній освіті (М.Ю. Бухаркина, Н.А. Лепская, М.В. Моїсеєва, Е.С. Полат, Б.Хантер і ін.).

Думаю, що через підвищення творчої активності учнів можна досягти підвищення ефективності засвоєння навчальної програми, культурного рівня учнів, виховання у них естетичного смаку і високих моральних якостей. Щоб вирішити цю задачу, урок треба зробити сучасним.

Як цього можна досягти? Перш за все, використовуючи в своїй роботі сучасні принципи педагогічної техніки та інформаційні технології.

На мій погляд, найбільш перспективними принципами педагогічної техніки є принципи, викладені Г. К. Селевко «Педагогічні технології на основі інформаційно-комунікативних засобів» [13]

Що для молоді сучасно і цікаво? Перш за все, інформаційно-комп'ютерні технології. Як зробити, щоб у наш час, коли в суспільстві панують свавілля і жорстокість, а багато звичні для нас речі втрачають свої цінності, уроки мистецтва викликали позитивні емоції, порушували інтерес, прагнення висловити власне «Я»? Проникнення сучасних технологій в освітню практику, в тому числі і на уроки мистецтва, відкриває нові можливості. В цьому випадку, вчителям на предметах мистецтва необхідно зробити інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) новим засобом художньо-творчого розвитку.

Останнім часом проблема використання інформаційно-комунікаційних технологій в освіті широко обговорюється в мережі Інтернет: Всеросійський Інтернет-педрада (www.pedsovet.org); Мережа творчих вчителів (www.rusedu.ifo).

Спираючись на найбільш істотне в працях провідних педагогів, використовуючи елементи відомих методик, я намітила свій підхід у використанні інформаційно-комунікаційних технологій у викладанні образотворчого мистецтва, в чому і бачу новизну досвіду.

2. Технологія досвіду

2.1 Постановка цілей і задач

Проведення уроків з використанням інформаційно-комунікаційних технологій - це потужний стимул у навчанні.

Використання комп'ютера з його величезними універсальними можливостями на уроках образотворчого мистецтва дозволяє:

- Активно розвивати творчі та пізнавальні здібності кожного учня,

- Застосування графіки, кольору, звуку дозволяє моделювати різні ситуації і середовища,

- Застосування комп'ютерів на уроках З створює емоційний настрій, це в свою чергу, позитивно позначається на розвитку художньої творчості.

Метою своєї педагогічної діяльності вважаю: забезпечення позитивної динаміки творчої активності учнів, в результаті застосування інформаційно - коммунікаціоннних технологій у викладанні образотворчого мистецтва.

Досягнення планованих результатів передбачає вирішення наступних завдань:

зробити урок сучасним (з точки зору використання технічних засобів);

наблизити урок до світосприйняття сучасної дитини, так як він більше дивиться і слухає, ніж читає і говорить; воліє використовувати інформацію, здобуту за допомогою технічних засобів;

встановити відносини взаєморозуміння, взаємодопомоги між учителем і учнем;

розвиток мотивації учнів і як наслідок підвищення якості знань;

розширення можливості для самостійної творчої діяльності учнів, особливо при дослідженні та систематизації навчального матеріалу;

формування навичок самоконтролю і самостійного виправлення власних помилок;

розвиток творчих здібностей учнів;

2.2.Організація навчально-виховного процесу.

Перерахую використовувані мною напрями впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в практичну діяльність:

проведення занять в комп'ютерному класі;

використання персонального комп'ютера і мультимедійного проектора під час уроку в кабінеті образотворчого мистецтва;

використання домашніх ПК учителя та учнів.

2.3. зміст освіти

Інформаційно-комунікаційні технології на уроці я розглядаю:

не як мета, а як ще один засіб навчання;

як джерело додаткової інформації з предмету;

як спосіб організації самостійної дослідницької діяльності;

як спосіб активізації творчої та пізнавальної діяльності учнів;

як можливість інтегрованого навчання предмета.

 

Основні напрямки використання

інформаційно-комунікаційних технологій на уроках мистецтва

 

 

 

Зі схеми видно, що напрямки використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках образотворчого мистецтва обширні. Їх ефективність безперечна, так як вони дозволяють:

- Розширити інформаційний простір;

- Збільшити швидкість пошуку інформації;

- Інтенсивність обробки отриманих знань.

Це призводить до економії часу, продуктивності, більш високій якості навчання.

 

Інформаційна база стає при цьому справді розвиваючої.

Кожен окремо взятий урок - це ланка в ланцюзі уроків. Він складна процесуальна система, що складається з компонентів - етапів. На кожному етапі я використовую елементи інформаційно-комунікаційних технологій. Доцільність їх використання пояснюється тим, що з'являється можливість досягти тих результатів навчання, які не можна отримати без застосування цієї технології, як пише І.В. Роберт [12].

Інформаційно-комунікаційні технології застосовую на різних етапах навчання:

- При поясненні нового матеріалу;

- При закріпленні;

- При повторенні;

- При контролі знань, умінь і навичок.

Поставивши собі завдання включення в навчальний процес інформаційно-комунікаційних технологій, слід було вирішити питання з накопичення навчальних програм, які можна застосовувати на уроках мистецтва.

 

Використовувані мною програми можна розділити на такі групи:

- Інформативні - енциклопедії: «Енциклопедія класичної музики», «Велика енциклопедія живопису», «Художня енциклопедія зарубіжного класичного мистецтва», «Шедеври російського живопису», «Русский музей», «Сучасне російське мистецтво».

 

 

Гідністю даних програм є великий обсяг пропонованої інформації з ілюстраціями, відеофрагментами та уривками музичного звучання. Можна здійснювати віртуальні екскурсії по залах музеїв, по країнах світу і познайомитися з їх культурою;

- Навчально-розвиваючі: «Азбука мистецтв», «Світова художня культура», «Історія мистецтв». Дані посібники навчать читати таємні символи мистецтва, розшифровувати задум художника і способи його втілення, відчувати і бачити твори мистецтва. Отримавши порцію ексклюзивної інформації, можна відправитися у віртуальний екзаменаційний кабінет. Графічний редактор дозволить на практиці застосувати отримані знання;

 

Розглянемо наступні варіанти застосування ІКТ в освітньому процесі:

 

Урок з мультимедійною підтримкою.

Як важливо зараз підтримати, пробудити в дітях прагнення до творчості. Адже творчість - це завжди ініціатива, яка зараз дуже важлива, щоб приносити користь людям, залучити до діяльності, до творчої. Розвинути смак, розширити коло любителів його завжди входило в мої завдання на уроці. Одним з очевидних переваг мультимедійного уроку є посилення творчого пошуку кожної дитини, підвищення інтересу до уроку, відбувається це в першу чергу за рахунок посилення наочності. Нагадаю відому фразу К.Д. Ушинського: «Дитяча природа ясно вимагає наочності. Учіть дитину яким-небудь п'яти невідомим йому словами, і він буде довго і марно мучитися над ними; але зв'яжіть з картинками двадцять таких слів - і дитина засвоїть їх на льоту. Ви пояснюєте дитині дуже просту думку, і він вас не розуміє; ви пояснюєте тій самій дитині складну картину, і він вас розуміє швидко... Якщо ви входите в клас, від якого важко добитися слова (а таких класів у нас не шукати стати), почніть показувати картинки, і клас заговорить, а головне, заговорить вільно...».

Використання наочності тим більше актуально, що в школах, як правило, відсутній необхідний набір таблиць, схем, репродукцій, ілюстрацій. В такому випадку проектор може надати неоціненну допомогу.

Приклади тем уроків з мультимедіа:

«Народний святковий костюм» (5 клас) - елементи костюма

«Мистецтво Гжели», «Городецька розпис», «Хохлома», «Жостово» (5 клас) - фото виробів, елементи розпису.

«Жанри образотворчого мистецтва» (6 клас) - портрет, пейзаж, анімалістичні жанр та інші.

«Малюнок - основа образотворчого творчості» (6 клас) - графічні роботи російських і зарубіжних художників.

«Колір у творах живопису» (6 клас) - живописні роботи російських і зарубіжних художників.

«Великі портретисти минулого. Портрет в образотворчому мистецтві 20 століття»(6 клас) - презентація портрети художників та їх роботи.

«Найбільші музей образотворчого мистецтва та їх роль у світі» (7 клас) - віртуальна екскурсія до музеїв.

«Краса рухів людини» (7 клас) - скульптура.

«Звичайне життя кожного дня - велика тема в мистецтві» (7 клас) - побутовий жанр.

«Картини на теми історії» (7 клас) - історичний жанр.

Використання електронних освітніх ресурсів

Після вступу до школи комп'ютерів разом з електронними виданнями, серед яких були диски та з мистецтва, я почала активне використання готових електронних освітніх ресурсів в процесі навчання.

З учнями ми працюємо з мультимедійними навчальними посібниками, художніми програмами від компаній «Інфостудія Екон», «Кирило і Мефодій», «Просвещение-МЕДИА».

Наприклад, на уроці образотворчого мистецтва в 6 класі з теми: «Жанри образотворчого мистецтва», в 7 класі з теми чверті «Поезія повсякденності», в 8 класі на тему «Архітектура і дизайн в житті людини», використання комп'ютера дозволяє мені зробити процес навчання значно ефективніше за допомогою реалізації принципу наочності, використовуючи на уроці Цор'и «Світова художня культура» бібліотека електронних наочних посібників», ЗАТ«ІНФОСТУДІЯ економ».

Мультимедіа презентації - електронні діафільми, що включають в себе анімацію, аудіо-та відеофрагменти, елементи інтерактивності (реакцію на дії користувача) - найбільш поширений вид представлення демонстраційних матеріалів.

Використання мультимедіа презентацій доцільно на будь-якому етапі вивчення нової теми і на будь-якому етапі уроку, як за допомогою комп'ютера, так і за допомогою мультимедійного проекційного екрану.

Використовуючи можливості програми PowerPoint, мною були розроблені презентації деяких тем уроків. Вони допомагають урізноманітнити уроки.

Так, уроки-презентації широко використовую:

на уроках знайомства з жанрами образотворчого мистецтва;

під час знайомства з життям художників та їх творчою спадщиною;

при вивченні таких тем з образотворчого мистецтва як «Види образотворчого мистецтва», «Музеї світу», «Художники-ілюстратори» та ін.

Наприклад, в 6 класі з теми «Зображення предметного світу» і в 7 класі з теми «Тематична картина. Побутовий та історичний жанр», презентації«Натюрморт»і«Творчість В.М.Васнецова»я використовую для фронтальної роботи з класом. Ці презентації можна використовувати при вивченні різних тем (наприклад, за програмою Б.М. Неменского в 7-му класі - «Історичний і міфологічний жанри в мистецтві», «Великі художники в історії мистецтва та їхні твори» та ін.), Адаптуючи її для того чи іншого класу.

В 6 класі з теми: «Малюнок - основа образотворчого мистецтва», презентацію «Техніка малювання олівцем», я використовую для закріплення вивченого матеріалу. Цю презентацію можна використовувати і на інших уроках в 5 і 7 класах за темами «Вчимося малювати людини з натури» в 7-му класі і «Геометричний орнамент в 5-му класі.

Створення даних уроків вимагає від учителя вміння користуватися комп'ютерною технікою та великої кількості часу, що в підсумку виправдовується підвищенням пізнавального інтересу до предмета.

 

Створення та подання учнями творчих проектів

з використанням ІКТ

Сьогодні уявити сучасний урок без проектної діяльності учнів просто неможливо.

При виконанні проекту учні показують найвищий рівень самостійності - творчий. Він проявляється в ході виконання завдань дослідницького характеру, коли необхідно опанувати методами і прийомами пізнання, які дозволяють побачити нову проблему в знайомій ситуації, знайти нові способи застосування засвоєних знань.

Можливий варіант, коли мною клас розбивається на кілька груп, і кожна з груп готує проект по окремих розділах певної теми. Після виконання проходить захист проекту: кожна з груп представляє результати свого дослідження однокласникам. В ході роботи над проектом їм доводиться переробити велику кількість інформації, в результаті чого учні добре орієнтуються в даному питанні, і складно уявити собі ситуацію, щоб вони погано відповідали на питання з даної теми.

Проекти бувають короткостроковими - від одного уроку до 1 тижня, середньостроковими - від двох тижнів до одного місяця, довгостроковими - від двох до трьох місяців.

Виконуються групами, але можливо і індивідуальне виконання. Необхідно дотримання основних етапів від вибору мети, вироблення гіпотези і способів, шляхів реалізації до загальної презентації продукту (результату) проекту.

Наприклад, 6-тіклассніков після вивчення теми «Пейзаж - великий світ. Пейзаж настрою. Природа і художник»складають груповий проект«Пейзаж у російській живопису». На організаційно-підготовчому етапі важливо ознайомити учнів з основними завданнями проектної роботи, школярі розподіляють між собою ролі та обов'язки, визначають завдання для кожного: одна група працює з текстом, інша - з ілюстраціями. На пошуковому етапі хлопці збирають, аналізують і систематизують отриману інформацію з точки зору змісту та оформлення.

У 8 класі в якості залікової роботи я пропоную учням створення презентації з мистецтва. У нашій скарбничці маються такі роботи як, «Архітектура Стародавньої Русі» «Іконопис древньої Русі», «Архітектура Московського Кремля», «Творчість И.И.Шишкина», «Декоративно-прикладне мистецтво», «Творчість А. Рубльова», «Картини Павла Коріна»,«Творчість І. Васнецова»,«Історія аніме»,«Мистецтво Стародавньої Греції»,«Натюрморт»,«Види і жанри мистецтва»та інші.

Отже, створення творчого мультимедійного проекту учнями - це потужний інструмент, що дозволяє формувати у дітей необхідні знання та пізнавальні прийоми, створюють простір для самовираження, а також розвивають мотивацію навчальної діяльності, сприяючи тим самим розвитку мотиваційного та процесуального компонентів пізнавальної самостійності. І в цьому дидактичному процесі вчителю належить провідна роль.

 

Урок з комп'ютерною підтримкою.

У такому варіанті можливі випадки, коли

учні одночасно працюють зі мною, а на певному етапі переходять до роботи за комп'ютером;

учні поперемінно працюють на комп'ютері за моїми вказівками і виконують завдання на папері

Наприклад, на уроці з комп'ютерною підтримкою в 6 класі з теми «Натюрморт у графіку» я використовувала кілька видів роботи учнів: фронтальну, уявлення учнями власної презентації, робота учнів за комп'ютером і на папері.

Для здійснення контролю знань учнів з пройденої теми я організую проміжне тестування (фронтальне або диференційоване, на комп'ютері або письмово, з автоматичною перевіркою на комп'ютері або з подальшою перевіркою учителем), вирішити головоломки, кросворди, ігрових ситуацій із застосуванням отриманих знань.

Можливі також самостійні екскурсії в Інтернеті, перегляд мультимедійних лекцій.

Я використовую цей варіант уроку при вивченні тем в 5 класі за темами «Народні промисли їх витоки і сучасний розвиток», «Хохломская розпис», «Мистецтво Гжели».

Уроки з виходом у всесвітню мережу Інтернет

При вивченні окремих тем я застосовую Інтернет на уроках з мультимедійною підтримкою. Так, при вивченні теми «Герби», «Емблеми» в 5 класі, з кабінету інформатики ми виходимо в мережу, знаходимо сайт «Екскурс в геральдику» (основи, історія, правила) http://geraldika.ru/url.php? id = 128 & jurl = http: //www.excurs.ru/http: //www.excurs.ru/. (На сторінках інтернет-проекту наводиться різна інформації за правилами геральдики, історичні огляди, спеціальні розділи за російською геральдики, використанні зображень тварин на гербах), знайомимося із запропонованою інформацією, потім слід творча робота учнів по створенню герба родини, класу і т.д. Подібний урок можна провести і в класі інформатики, коли учні самостійно знайомляться з ресурсом, роблять висновки, виконують завдання вчителя.

В 6 класі «Великі портретисти», в 7 класі за темами «Історія мистецтва та історія людства. Стиль та напрямки в образотворчому мистецтві»,«Найбільші музеї образотворчого мистецтва»при виході в мережу ми використовуємо сайти Державної Третьяковської галереї.

У 8 класі з теми чверті «Архітектура і дизайн в житті людини», під час уроку на тему «Архітектура Русі в X - XII столітті», можна використовувати вихід в Інтернет на сайт музею міста Суздаля і зробити віртуальну прогулянку по вулицях старовинного міста.

Робота над даною темою ще не закінчена, вважаю, що надалі вона розшириться і поглибиться, і мій досвід буде корисний іншим вчителям.

Вважаю, що використання інформаційних технологій допомагає вчителю підвищувати мотивацію навчання дітей предметам образотворчого мистецтва і призводить до цілого ряду позитивних наслідків:

збагачує учнів знаннями в їх образно-понятійної цілісності та емоційної забарвленості;

розвиває творчу активність;

психологічно полегшує процес засвоєння матеріалу школярами;

збуджує жвавий інтерес до предмета пізнання;

розширює загальний кругозір дітей;

зростає рівень використання наочності на уроці;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.02 сек.)