АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НЕ 4.2 Суб’єкти, об’єкти, принципи організації бухгалтерського контролю

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  3. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  4. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  5. Благодійні та інші неприбуткові організації (НО)
  6. Види бухгалтерського обліку та способи їх розвитку.
  7. Види управлінського контролю.
  8. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  9. Використання динамічної маршрутизації в задачах самоорганізації мобільних дослідницьких роїв
  10. Виховання учнів початкової школи та принципи їх реалізації.
  11. Вказати, у вигляді чого оформляється результат проведеного контролю.
  12. Вопрос 1 Поняття, ознаки, види господарської діяльності та принципи її здійснення

Суб’єкти бухгалтерського контролю представлені функціональними відділами (групами), секторами бухгалтерії та їх персоналом. Працівники бухгалтерії, окремих відділів, секторів бухгалтерії в процесі контролю виконують функції збору, фіксації, вивчення і оцінки інформації про об’єкти контролю; накопичують інформацію про відхилення, і головне приймають рішення про економічну доцільність і законність господарських операцій.

Об’єкти бухгалтерського контролю - формування власного капіталу, ресурси в необоротних активах, ресурси в запасах, грошових коштах та розрахунках, процес товароруху і збереження ТМЦ, формування доходів, витрат і фінансових результатів.

Принципи організації бухгалтерського контролю:

встановлення точок контролю в місцях можливої реалізації негативної мотивації персоналу;

розподіл функціональних обов'язків за принципом зіткнення інтересів;

принцип оптимальної завантаженості суб'єктів бухгалтерського контролю;

скорочення вертикалі управління при подачі інформації контрольного характеру в центр ухвалення рішень.

Відхилення в ході господарського процесу неминуче виникають в результаті дії або бездіяльності персоналу підприємства. У зв'язку з цим необхідно враховувати мотиви діяльності (спонукальну активність до дій), реалізація яких за певних умов може привести до порушення прийнятих регламентів. Мотив у поєднанні з конкретним способом його практичної реалізації називається мотивацією діяльності. Мотивацію діяльності, спрямовану на задоволення потреб, всупереч встановленим нормам, вимогам,регламентам слід вважати негативною мотивацією. Вірогідність запобігання і своєчасного виявлення відхилень в господарському процесу істотно негативної мотивації персоналу.

Розподіл обов'язків персоналу підприємства за принципом зіткнення інтересів має на увазі створення ситуації, за якою помилки і порушення одного посадовця ставлять в невигідне становище іншого. Логіка такого розподілу обов'язків заснована на використанні контрольного механізму. Проте виникають сумніви щодо віднесення цього принципу до принципів організації саме бухгалтерського контролю, адже він стосується розподілу обов'язків не тільки персоналу бухгалтерії, а й усіх працівників підприємства.

Внутрішньогосподарський бухгалтерський контроль не випадково є координаційним центром внутрішньогосподарського контролю: всі операції повинні знаходити документальне відображення, а документи, врешті-решт, потрапляють в бухгалтерію. Таким чином, бухгалтерська служба стає своєрідним «перехрестям» різних сторін одних і тих же операцій. При такому розподілі обов'язків відхилення, що виникають з вини однієї із сторін, виявляються саме в обліковій службі в процесі взаємоузгодження сум по господарських операціях, отже, такий розподіл дозволяє бухгалтерському контролю реалізувати свою сутність, що дозволяє розглядати цей принцип як принцип організації ВГБК. Бухгалтерський облік, заснований на принципі подвійного запису, має на увазі обов'язкову сумарну тотожність засобів і джерел. Бухгалтерський контроль, покликаний попереджати і своєчасно виявляти відхилення в господарському процесі, також має на увазі дотримання цієї тотожності. Це, у свою чергу, припускає, що при неналежній якості обліку допускається і залишається невиявленою помилка, а, отже, підсумкова тотожність неможлива. При звірці в процесі контролю відповідних даних це виявляється і таким чином ініціюється своєчасний пошук і виявлення помилок.

Персонал бухгалтерської служби підприємства, як жоден інший, часто виявляється переобтяжений роботою, що не може не позначатися на якості результатів. Наділюючи працівників бухгалтерської служби обов'язками щодо контролю, слід брати до уваги фізичну здатність людини виконати такі обов'язки у відведений проміжок часу, пам'ятаючи про прямі (безпосередні) облікові обов'язки. Ігнорування цього моменту може призвести до формальної реалізації контрольної функції, що неодмінно позначиться на ефективності бухгалтерського контролю.

Система бухгалтерського обліку є основним постачальником інформації до системи управління. Внутрішньогосподарський бухгалтерський контроль є свого роду «фільтром» такої інформації при передаванні її до центру ухвалення рішень. Проте контроль не повинен уповільнювати швидкість циркуляції інформації в системі управління, оскільки однією з основних вимог до такої інформації є її своєчасність. У зв'язку з цим джерело контрольної інформації повинне бути максимально наближене до центру ухвалення рішень. Таким чином, скорочення вертикалі управління при передаванні інформації контрольного характеру до центру ухвалення рішень є необхідною умовою своєчасного надання інформації. Крім того, чим довший ланцюжок передачі інформації, тим більшою є вірогідність її спотворення.

Таким чином, дотримання вищезгаданих принципів організації внутрішньогосподарського бухгалтерського контролю забезпечить активну дію контролю на перебіг господарського процесу, а також забезпечить систему управління своєчасною інформацією належної якості.

Від правильної організації базового рівня внутрішньогосподарського контролю, представленого керівниками служб, відділів, функціональних підрозділів (керівник комерційного відділу, завідувач складу, начальник відділу збуту, директор з адміністративно-господарської частини тощо), залежить дотримання трудової дисципліни і технології бізнесу. Представники цього рівня внутрішнього контролю є безпосередніми суб'єктами господарського процесу, що дозволяє їм володіти «найсвіжішою» і неспотвореною інформацією про стан справ. У той же час саме ці суб'єкти контролю є першою ланкою можливого викривлення (спотворення) контрольної інформації. Це додає особливої актуальності визначенню принципів організації внутрішньогосподарського контролю, здійснюваного керівниками функціональних служб.

Як принципи організації внутрішньогосподарського контролю, здійснюваного керівниками функціональних служб, пропонуються такі:

чітка регламентація діяльності персоналу;

персональна відповідальність суб'єкта контролю за несвоєчасне виявлення і повідомлення про порушення регламентів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)