АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування резервів на відшкодування можливих витрат за кредитними операціями банку та під прострочені і сумнівні щодо отримання, нараховані доходи за кредитними операціями

Читайте также:
  1. II. Витрата бланків
  2. V. Формування нових знань.
  3. Автоматизоване формування проводок при нарахуванні зносу ОЗ і НМА
  4. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  5. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  6. Аналіз зисків та витрат при інвестиціях в освіту
  7. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат
  8. Аудит доходів та витрат іншої діяльності
  9. Аудит розрахунків з бюджетом. Формування аудиторських доказів та оформлення робочих документів аудитора.
  10. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  11. Бухгалтерський облік за кредитними операціями
  12. Бюджетна стратегія і бюджетний процес ЄС. Бюджет ЄС, його доходи і видатки.

Порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків встановлено Національним Банком України, відповідно до Постанови НБУ №279 від 6.07.2000р. «Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків».

Формування резерву є одним із методів управління кредитним ризиком, який полягає в акумуляції частини коштів на спеціальному рахунку для компенсації неповернених кредитів з метою захисту вкладників, акціонерів та кредиторів банку.

З метою розрахунку резерву банком здійснюється кредитного портфеля за кожною кредитною операцією залежно від фінансового стану позичальника (клас позичальника: А, Б, В, Г, Д – визначається установою Банку на підставі даних бухгалтерської і статистичної звітності відповідно до "Методики оцінки фінансового стану та визначення класу позичальника", стану обслуговування позичальником кредитної заборгованості і з врахуванням рівня забезпечення кредитної операції. За результатами класифікації кредитного портфеля визначається категорія кожної кредитної операції: "стандартна", "під контролем", "субстандартна", "сумнівна", "безнадійна". Приклад наведено у таблиці 2:

Фінансовий стан позичальника (клас) Обслуговування боргу позичальником (група)
“добре ” “слабке ” “незадовільне ”
“А” “стандартна ” “під контролем ” “субстандартна ”
“Б” “під контролем ” “субстандартна ” “субстандартна ”
“В” “субстандартна ” “субстандартна ” “сумнівна ”
“Г” “сумнівна ” “сумнівна ” “безнадійна ”
“Д” “сумнівна ” “безнадійна ” “безнадійна ”

 

Загальна заборгованість за кредитом становить валовий кредитний ризик для кредитора. Чистий кредитний ризик розраховується шляхом зменшення валового кредитного ризику, класифікованого за ступенем ризику, на вартість прийнятого забезпечення.

Банк зобов’язаний формувати резерв на повний розмір чистого кредитного ризику за основним боргом, зважений на відповідний коефіцієнт резервування за всіма видами кредитних операцій у національній та іноземній валюті. За результатом класифікації кредиту визначається категорія кредитної операції, та відповідно до неї визначається відсоток резервування (Таблиця 3)

 

Таблиця 3

 

    Категорія кредитної операції   Коефіцієнт резервування (за ступенем ризику) за кредитними операціями  
у гривні В іноземній валюті За однорідними споживчими кредитами
З позичальниками, у яких є джерела надходження валютної виручки З позичальниками, у яких немає джерел надходження валютної виручки
«Стандартна» 1% 2% 50% 2%
«Під контролем» 5% 7% 100% 10%
«Субстандартна» 20% 25% 100% 40%
«Сумнівна» 50% 60% 100% 80%
«Безнадійна» 100% 100% 100% 100%

 

Класифікація кредитних операцій затверджується рішенням Кредитного комітету установи Банку щомісячно станом на перше число місяця.

Резерв формується в тій валюті в якій враховується заборгованість, і використовується на погашення безнадійної заборгованості за основним боргом за умови виконання вимог ст.12 ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств» після винесення відповідного рішення Правлінням Банку.

Формування резерву здійснюється за такими операціями:

- строкові депозити, які розміщені в інших банках і сумнівна заборгованість за ними;

- кредити, надані іншим банкам і сумнівна заборгованість за ними;

- факторингові операції, врахування векселів, кредити суб’єктам господарювання у поточну/інвестиційну діяльність, іпотечні кредити, кредити надані органам державної влади, місцевого самоврядування, кредити у формі овердрафт, кредити, видані фізичним особам, прострочена і сумнівна заборгованість за ними;

-гарантії, авалі, акцепти, що надані банками тощо.

Не здійснюється формування резерву:

- за бюджетними кредитами;

за кредитними операціями в системі одного банку;

за операціями фінансового лізингу (якщо об'єктом цих операцій є нерухоме майно);

за зобов’язаннями з кредитування, за якими банк ризику не несе (відкличні зобов’язання).

Резерв використовується лише для покриття збитків за непогашеною позичальниками заборгованістю, стягнення якої є неможливим (безнадійна кредитна заборгованість.)

Філії Банку зобов'язані продовжувати роботу з клієнтами щодо повернення ними боргу, списаного за рахунок резервів, протягом строку позовної давності. Якщо Банку не вдалося протягом строку позовної давності погасити безнадійну кредитну заборгованість, то вона вважається повністю безнадійною і списується з позабалансових рахунків.

Філії Банку зобов'язані формувати резерви під заборгованість за нарахованими доходами за кредитними операціями. Для цілей формування резервів заборгованість за нарахованими доходами за кредитними операціями вважається сумнівною, якщо виконується одна з умов:

- прострочення позичальником платежу за нарахованими доходами – понад 60 днів від дати, передбаченої договором;

основний борг за кредитом прострочений понад 180 днів;

основний борг за кредитом згідно ст.12 ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств» відповідає ознакам безнадійної заборгованості.

Під сумнівну заборгованість за нарахованими доходами, а також за простроченими понад 31 день банки формують резерв у повному обсязі. Списання безнадійної заборгованості за нарахованими доходами за рахунок сформованих резервів здійснюється виключно за рішенням Правління Банку.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)