АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

САМОСТІЙНА РОБОТА

Читайте также:
  1. II. Методична робота.
  2. VIIІ. Самостійна робота.
  3. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  4. Будова і робота фільтрів.
  5. Вимоги безпеки при виконанні робіт на повітряних лініях (робота на опорах)
  6. ГЛАВА 1. СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЯК ПРАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ
  7. Дана робота може бути використана класними керівниками 5-11 класів загальноосвітніх шкіл.
  8. Дипломна (магістерська) робота на тему: «Психологічне становлення соціометричного статусу школяра в учнівському колективі»
  9. ДИПЛОМНА РОБОТА
  10. І. Методична робота.
  11. ІІІ. Методична робота
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА

Змістовий модуль 1

Загальнотеоретичні положення соціології як науки

Самостійна робота № 1

Тема. Соціологія як наука про суспільство

1. Природа соціології, її предмет, система категорій і закономірностей.

2. Структура, метод і функції соціології.

3. Співвідношення і взаємодія соціології і інших суспільних дисциплін.

Завдання для самоперевірки

1. У різних наукових словниках знайдіть визначення поняття «соціологія». Порівняйте їх, проаналізуйте і виділіть стрижневі поняття, через які воно розглядається.

2. Соціальне життя включає в себе елементи різноманітних соціальних відносин і дій різних суспільних груп, класів, націй, держав, особистостей. Які вони? Подумайте й виділіть кілька груп інтересів, котрі реально існують у різних учасників соціального життя.

3. Специфіка вивчення суспільних явищ полягає в тому, що соціальні науки більшою мірою, ніж природничі, торкаються інтересів людей. Тому проблема вірогідності (неупередженості) соціальних досліджень є дуже гострою. Чи можна розв’язати цю проблему?

4. Соціологія є науковим знанням про суспільство. Це означає, що соціологія використовує наукові способи вивчення дійсності, методи й засоби, розроблювані у процесі еволюції наукового знання, становлення й розвитку різних (природничих і суспільних) наук. Які наукові способи, методи й засоби використовуються в соціології?

5. Який зв’язок соціології з гуманітарним знанням, а також з наукою (або науками), котрі ви професійно вивчаєте?

Література: [2; 3; 4; 5; 8; 16; 17; 19; 20; 29; 36].

Самостійна робота № 2

Тема. Історія становлення соціології в Західній Європі

1. О. Конт як засновник соціологічної науки.

2. Соціологічна теорія Г. Спенсера.

3. Матеріалістична соціологія К. Маркса.

4. Соціологічна концепція Е. Дюркгейма.

5. «Розуміюча» соціологія М. Вебера.

6. Формальна соціологія (Ф. Тьонніс, Г. Зіммель).

Завдання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте основні соціологічні погляди Ф. Тьонніса.

2. Що означає «ідеальний тип» за М. Вебером?

3. Хто із соціологів уважав, що соціологія, є наукою про соціальні факти – ідеї, норми, цінності, вироблені колективною свідомістю людей; їх вплив на людей здійснюється через соціальні інститути (правові, релігійні та ін.)?

4. Хто з науковців заклав основи матеріалістичного напряму в соціології та вважав ключовою категорією матеріалістичної соціології спосіб виробництва?

5. Кому належить думка, що суспільство існує для блага своїх членів, а не члени його існують заради суспільства?

6. Який метод дослідження в соціології О. Конт уважав основним?

Література: [2; 3; 4; 5; 8; 16; 17; 19; 20; 25; 29; 36].

Самостійна робота № 3

Тема. Сучасні соціологічні концепції

1. Історія становлення соціології в країнах Західної Європи та сша.

2. Емпірична соціологія.

3. Функціоналістська соціологія.

4. Конфліктологічні теорії.

5. Символічний інтеракціонізм (взаємодія).

Завдання для самоперевірки

1. О. Конт – основоположник соціології – був одним із мислителів, хто приділяв значну увагу методологічним проблемам. У відповіді на запитання «як віднаходити, систематизувати й використовувати факти соціального життя» він запропонував кілька дослідницьких принципів, сформульованих у методах нової науки. Які це принципи?

2. Порівняйте погляди Г. Спенсера та К. Маркса відносно ідеї «органічної цілісності суспільства»? Яка ваша думка з цього приводу?

3. Німецький соціолог М. Вебер зазначав: «В аудиторії викладач повинен в наші дні передусім навчити студента: 1) здатності отримувати задоволення у вирішенні поставленого перед ним скромного завдання; 2) визначенню фактів, у тому числі – й у першу чергу – таких, які незручні для нього особисто, і умінню відокремлювати їх констатацію від позицій, що їх оцінює; 3) умінню дистанціюватися при вивченні наукової проблеми, зокрема придушувати потребу виставляти на перший план свої смаки й інші якості, про які його не питають» (див.: Вебер М. Избранные произведения. – М., 1990. – С.551–552). Прокоментуйте цю думку М. Вебера.

4. Спробуйте сформулювати, як на різних етапах історичного розвитку людства змінювалися методи соціологічних досліджень, соціологічні прогнози.

5. Вихідною точкою у формуванні структурного функціоналізму став принцип системної побудови суспільства. Американський соціолог Т. Парсонс визначив, що всі соціальні системи характеризуються набором основних функцій. Які це функції?

6. На противагу функціоналістським підходам, які постійно підкреслюють стабілізаційні і еволюціоністські моменти соціального розвитку, у сучасній західній соціології існують конфліктологічні теорії, за якими виділяють у суспільстві не консенсус, не збалансованість мотивів і взаємних інтересів, а боротьбу різних груп і напрямків, яка й формує існуючі соціальні структури та відносини. Поясніть поширення в соціології конфліктологічних теорій.

Література: [2; 3; 4; 5; 8; 16; 17; 19; 20].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)