АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 7. Докази та доказування в господарському процесі

Читайте также:
  1. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  2. Аудиторські докази
  3. Вивчення процесів витікання рідини через отвори.
  4. Вивчення процесів теплопровідності.
  5. Види культурних явищ і процесів
  6. Використання результатів роботи внутрішніх аудиторів в процесі проведення аудиту фінансової звітності.
  7. Виховання волі в процесі занять фізичними вправами.
  8. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.
  9. Вопрос Поняття сторін в судовому процесі. їх права та обов’язки.
  10. Вопрос Поняття судових витрат у господарському процесі.
  11. Вопрос Поняття та види доказів у господарському процесі.
  12. Вопрос Поняття та види третіх осіб у господарському процесі.

(практичне заняття)

 

Під час вивчення цієї теми курсу необхідно, насамперед, визначити поняття та види доказів в господарському процесі, порядок витребування доказів та подання їх до суду учасниками процесу.

Особливу увагу необхідно приділити правильному визначенню предмету доказування та розподілу обов'язків доказування, а також засвоєнню правил належності доказів та допустимості засобів доказування.

З'ясовуючи підстави звільнення від доказування, слід визначити, які саме юридичні факти не потребують доказування, які саме факти відносяться до загальновідомих, преюдиціальних та законних презумпцій.

Під час вивчення порядку подання та витребування доказів слід засвоїти, в яких випадках господарський суд може призначити проведення експертизи, які існують порядок призначення експертизи й підстави призначення додаткової та повторної експертиз.

Особливу увагу слід приділити оцінці доказів та принципам, за якими саме суди оцінюють докази, приймають їх або відхиляють.

Контрольні питання теми.

1. Поняття доказів в господарському процесі. Засоби доказування в господарському процесі.

2. Належність і допустимість доказів.

3. Обов'язок доказування і подання доказів. Витребування доказів.

4. Підстави звільнення від доказування.

5. Класифікація доказів. Оцінка доказів.

Завдання № 1

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю "Торос" про стягнення з відповідача заборгованості за виконані роботи. Під час перегляду справи в апеляційному порядку судова колегія господарського суду встановила, що ухвалою суду позивача було зобов'язано надати документи, що підтверджували підстави позовних вимог та розмір позовної суми. Однак ці документи суду не було представлено з посиланням на те, що їх було вилучено у позивача працівниками податкової міліції. Незважаючи на ненадання зазначених письмових доказів, рішення по справі було прийнято.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству?

Як позивач повинен обґрунтовувати свої позовні вимоги?

Які засоби може застосовувати суддя для повного та всебічного до­слідження всіх необхідних доказів?

Завдання № 2

Рішенням господарського суду Харківської області було задоволено позовні вимоги цукрозаводу до ВАТ "Цукат" про стягнення пені за несвоєчасне виконання зобов'язань по оплаті поставленої цукрової сировини.

Під час апеляційного провадження встановлено, що договір, який слугував підставою для відвантаження продукції, не мав підпису уповноваженої особи, хоча й мав печатку, у договорі не були передбачені порядок розрахунків та деякі інші умови. Для обґрунтування позовних вимог позивач використав, як докази, пояснення фізичних осіб - працівників підприємств позивача та відповідача.

Яке рішення повинна прийняти наглядова інстанція? Дайте оцінку доказів, покладених в основу рішення: договору, пояснень фізичних осіб.

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 3

 

Організація пред’явила позов до господарського суду про зобов’язання приватну фірму звільнити нежиле приміщення, яке залишилось в її користуванні після закінчення строку договору оренди, та стягнення неотриманного прибутку. Господарським судом Харківської області провадження по справі було порушено та призначено судове засідання. В порядку підготовки справи до судового розгляду суд зобов’язав позивача надати докази в обґрунтування свої позовних вимог, відповідача – відзив на позовну заяву та докази в обґрунтування заперечень проти позову.

Які докази повинна надати кожна зі сторін?

Які правові наслідки невиконання процесуально-правового обов’язку із доказування?

 

Завдання № 4

 

Університетом було пред’явлено позов до приватної фірми “Інтерпротео” про стягнення 11 600 грн. збитків, які були завдані внаслідок невиконання зобов’язання за договором на виконання науково-технічної продукції від 30 травня 2004 року: не були виготовленні знаки “За заслуги” та дипломи лауреатів цих нагород. Під час підготовки справи до судового розгляду суд встановив, що Університетом 20 червня 2004 року була здійснена попередня оплата робіт, що підтверджувалось платіжними дорученнями.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх вимог?

Завдання № 5

 

Державна установа пред’явила позов до господарського суду до ВАТ “РекодМоторСервіс” про визнання недійсним договору. В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що спірний договір купівлі-продажу автомобіля КАМАЗ з боку Державної установи був підписаний особою, яка не мала повноважень на його підписання: заступником директора.

Які факти входять до предмету доказування у цій справі?

Які докази повинен надати позивач в обґрунтування своїх вимог?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)