АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативні акти та література. 1. Господарський процесуальний Кодекс України

Читайте также:
  1. AГIOГРАФІЧНА ЛІТЕРАТУРА
  2. I. Нормативні акти
  3. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  4. Американська література 20 ст.
  5. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  6. Базова література
  7. Базова література
  8. Використана література
  9. Використана література
  10. Використовувана література
  11. Давньоіндійська література
  12. Джерела та література

1. Господарський процесуальний Кодекс України.

2. Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального Кодексу України. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 25 лютого 1992 р. із змінами станом на 18 вересня 1997 р.

Тема 4. Досудове врегулювання господарських спорів

(практичне заняття)

 

Під час вивчення порядку досудового врегулювання господарських спорів перш за все необхідно звернути увагу на зумовленість інституту досудового

Після цього необхідно розглянути загальні умови застосування процедури досудового врегулювання господарських спорів та основні її етапи. При цьому вивченню підлягають умови, що передують пред'явленню претензії, порядок пред'явлення претензії та її необхідні реквізити, а також порядок та строки розгляду претензії. Особливу увагу необхідно звернути на умови, за наявності яких строки розгляду претензії можуть бути продовжені, та на наслідки визнання претензійних вимог контрагента.

Під час вивчення особливостей досудового врегулювання господарських спорів, які виникають під час укладання, зміни та розірвання договорів основні зусилля варто зосередити на вимогах процедури досудового врегулювання спорів відносно зміни або розірвання договорів.

На завершення вивчення теми необхідно ознайомитися зі спеціальними процедурами досудового врегулювання спорів, установлених Статутом автомобільного транспорту України, Статутом залізниць України, Кодексом торговельного мореплавства, Повітряним Кодексом України тощо, а також із особливостями досудового врегулювання спорів у зовнішньоекономічній діяльності.

Контрольні питання теми.

1. Основні положення досудового врегулювання господарського спору.

2. Порядок пред'явлення претензії. Зміст претензії. Порядок і строки розгляду претензії.

3. Повідомлення заявника про результати розгляду претензії. Відповідальність за порушення строків розгляду претензії.

Завдання № 1

Під час подання позову в господарський суд Харківської області по­зивач подав суду поштову квитанцію, що підтверджувала надіслання відповідачеві претензії. Претензія повернулася без розгляду, тому що за даними поштового відділення відповідач був відсутній за вказаною ад­ресою. Ухвалою суду позов було залишено без розгляду на підставі то­го, що позивачем не було додержано вимог щодо порядку досудового врегулювання спору. Позивачем було подано апеляційну на ухвалу, якою позов було за­лишено без розгляду.

Яке рішення повинна була прийняти апеляційна інстанція?

Обґрунтуйте відповідь.

Завдання № 2

 

Приватне підприємство "Модус" звернулося до акціонерного товариства "Селена" з претензією щодо оплати одержаної за договором поставки продукції. Акціонерне товариство "Селена" претензійні вимоги визнало повністю, але у відповіді на претензію зазначило, що ліквідує заборгованість тільки через 2 місяці.

Як повинен діяти в такому випадку заявник претензії?

Яким буде порядок вирішення цієї ситуації, якщо приватне підприємство "Модус" знаходиться та зареєстровано в Росії?

Завдання № 3

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено позов акціонерного товариства "Діалог" (орендодавця за договором) про дострокове розірвання договору оренди та стягнення заборгованості по орендній платі з приватного підприємства "Гранд" (орендаря) з тих підстав, що орендар не сплачував орендної плати протягом 3-х місяців і тим порушив умови договору оренди.

Під час перегляду справи апеляційному порядку встановлено, що додана до справи претензія не містить вимог про розірвання договору й суду не подано доказів надіслання її відповідачу і що відповідь на претензію також відсутня.

Яке рішення повинна винести апеляційна інстанція? Складіть проект постанови.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)