АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативні акти та література. 1. Господарський процесуальний кодекс України

Читайте также:
  1. AГIOГРАФІЧНА ЛІТЕРАТУРА
  2. I. Нормативні акти
  3. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  4. Американська література 20 ст.
  5. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  6. Базова література
  7. Базова література
  8. Використана література
  9. Використана література
  10. Використовувана література
  11. Давньоіндійська література
  12. Джерела та література

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Закон України "Про судову експертизу" від 25 лютого 1994 р.

3. Про деякі питання практики призначення судової експертизи. Роз'­яснення Вищого арбітражного суду України від 11 листопада 1998 року.

4. Довідник з підготовки матеріалів, що направляються на судову експертизу господарськими судами. Затверджений спільним наказом Вищо­го арбітражного суду України та Міністерства юстиції України від 14.08.98 №11-40/5.-Київ, 1998.

5. Треушников М.К. Доказательства и доказывание в советском граж-данском процессе. - М., 1982.

6. Треушников М.К. Относимость и допустимость доказательств в гражданском процессе. - М., 1981.

7. Петрик І.Й. Використання в якості доказів документальної інформації, яка створена засобами електронно-обчислювальної техніки // Вісник Вищого господарського суду України. - 2000. - № 1.

Тема 8. Судові витрати.

Штрафи в господарському процесі

(практичне заняття)

 

Для засвоєння питань цієї теми перш за все необхідно визначити поняття господарських витрат, їх мету та склад. З'ясовуючи весь склад витрат, які можуть виникнути у позивача або відповідача у зв’язку із розглядом справи в суді, необхідно встановити, які з них відносяться до судових витрат, а які ні.

Вивчаючи порядок сплати державного мита, необхідно встановити, розмір ставок державного мита, коло осіб, які звільняються від сплати державного мита в силу закону, а також підстави та порядок надання відстрочки сплати державного мита.

Розглядаючи витрати, пов'язані з розглядом справи, необхідно звернути увагу на визначення розміру витрат на проведення експертизи та послуг перекладачів, порядок розподілу та відшкодування витрат, підстави та порядок повернення державного мита.

Контрольні питання теми.

1. Судові витрати. Склад судових витрат.

2. Розподіл господарських витрат.

Завдання № 1

Рішенням господарського суду Харківської області задоволено вимо­ги позивача про стягнення вартості непоставленої продукції на суму 50 000 грн., а у частині стягнення пені в розмірі 5000 грн. за прострочення виконання зобов'язання відмовлено через пропуск встановленого законом строку позовної давності.

Позивачем при поданні позову було сплачено державне мито в сумі 550 гривень та господарські витрати в сумі 118 гривень за інформаційно-технічні послуги по забезпеченню господарського процесу.

Як повинні бути розподілені витрати по сплаті державного мита та витрати, пов’язані із розглядом справи, між сторонами?

Чи зміниться порядок розподілу, якщо розмір пені буде складати 1000 гривень?

Завдання № 2

 

Акціонерне товариство звернулось до господарського суду із позовом про відшкодування збитків: витрат на адвокатські послуги, надані кількома місяцями раніше в іншій справі, але сплачених після прийняття рішення. Судом позов було задоволено. Відповідач оскаржив рішення в апеляційному порядку.

Яке рішення повинна прийняти апеляційна інстанція?

Який порядок розподілу судових витрат?

Завдання № 3

 

Під час пред’явлення позову про стягнення заборгованості за договором оренди у розмірі 25 678 грн. та розірвання цього договору позивачем ВАТ було сплачено державне мито у розмірі 85 грн. та інформаційно-технічне забезпечення судового процесу у розмірі 118 грн. Зазначений позов було задоволено. Відповідач подав апеляційну скаргу, сплативши 42 грн. 50 коп. державного мита. Апеляційний господарський суд повернув апеляційну скаргу на підставі п. 3 ст. 97 ГПК України.

Чи відповідає ухвала суду закону?

Який порядок та розміри сплати державного мита у випадку, коли позовна заява об’єднує вимоги майнового та немайнового характеру?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)