АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативні акти та література. 1. Господарський процесуальний кодекс України

Читайте также:
  1. AГIOГРАФІЧНА ЛІТЕРАТУРА
  2. I. Нормативні акти
  3. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  4. Американська література 20 ст.
  5. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  6. Базова література
  7. Базова література
  8. Використана література
  9. Використана література
  10. Використовувана література
  11. Давньоіндійська література
  12. Джерела та література

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04-5/366 “Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України”.

3. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.03.2002 № 04-5/367 “Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ-1 Господарського процесуального кодексу України”.

4. Роз’яснення Вищого господарського суду України від 28.04.1995 № 02-5/310 “Про деякі питання практики перегляду рішень, ухвал, постанов за ново виявленими обставинами”.

5. Графский М. Процессуальный тупик обжалования // Юридическая практика. - № 3 (473). – 16. 01.2007.

6. О форме и содержании кассационной жалобы // Юридическая практика. - № 31. – 01. 08.2006.

7. Басаев Д. Чему не быть в новом ХПК? // Юридическая практика. - № 3. – 17.01.2006.

 

 

Тема 15. Виконання рішення, ухвали, постанови

Господарського суду

(практичне заняття)

 

Вивчаючи питання цієї теми, необхідно мати на увазі, що виконавче провадження - це остання, завершальна стадія господарського процесу.

Суттєвим моментом процедури є те, що рішення, ухвали, постанови господарського суду підлягають виконання після набрання законної сили, але, разом з тим, законодавець передбачив можливість надання відстрочки та розстрочки їх виконання.

Під час вивчення матеріалу теми окремо варто зупинитися на визначенні правового статусу наказу господарського суду, порядку його надіслання для виконання, його змісту та строку пред'явлення до виконання.

Крім того, необхідно з'ясувати коло органів та посадових осіб, які зобов'язані виконувати рішення, ухвали, постанови господарського суду, та їх відповідальність за ухилення від виконання рішень, ухвал, постанов. При цьому необхідно звернутися до Законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження".

Розглядаючи роль державних виконавців у виконанні рішення, потрібно з'ясувати їх права та обов'язки, коло учасників виконавчого провадження, заходи примусового виконання, підстави для відкриття виконавчого провадження, його відкладення, зупинення, відстрочки або розстрочки чи зупинення.

Контрольні питання теми.

1. Виконання рішення, ухвали, постанови. Наказ господарського суду і пред’явлення його для виконання.

2. Зміст наказу. Строк для пред'явлення наказу для виконання. Видача дубліката наказу.

3. Відстрочка або розстрочка виконання рішення, зміна способу та порядку виконання рішення, ухвали, постанови. Зупинення виконання судового рішення.

4. Поворот виконання рішення, постанови.

Завдання № 1

До господарського звернувся стягувач із заявою про відновлення пропущеного строку пред'явлення наказу до виконання. Разом з тим, він просив суд видати йому дублікат наказу, посилаючись на те, що оригінал наказу було втрачено з провини працівників відділення зв'язку, що підтверджено відповідною довідкою.

Чи правомірні вимоги стягувача?

Які дії повинен вжити суд у цій ситуації?

Завдання № 2

Господарським судом було видано стягувачеві наказ 30 листопада 2003 року. Представник стягувача пред'явив наказ до виконання 15 січня 2006 року в орган державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника, але через невідповідність довіреності на право представлення інтересів стягувача йому було відмовлено у порушенні виконавчого провадження. Після усунення виявлених недоліків наказ було пред'явлено до виконання 1 березня 2007 року. Органом державної виконавчої служби було відмовлено у порушенні виконавчого провадження на підставі пропуску стягувачем встановленого строку наказу до виконання.

Стягувач звернувся до господарського суду із заявою про продовження строку пред'явлення наказу до виконання та спонукання органу Державної виконавчої служби до порушення виконавчого провадження.

Чи правомірні вимоги стягувача?

Як обчислюється строк пред'явлення наказу до виконання?

Чи відбувається перерив строку пред'явлення наказу до виконання при відмові у порушенні виконавчого провадження?

Чи вправі господарський суд продовжити процесуальний строк, вста­новлений для пред'явлення наказу до виконання? Поясніть різницю між продовженням та відновленням процесуального строку.

Завдання № 3

 

Господарським судом Харківської області було прийнято рішення про стягнення з ДП “Пересувна будівельна бригада” 14 780 грн. та стягувачеві виданий наказ від 16 листопада 2005 року, який у той же день був пред’явлений до виконання із дотриманням правил, встановлених Законом України “Про виконавче провадження”.

25 грудня 2005 року постановою державного виконавця наказ було повернуто без виконання з причин того, що не було встановлено майна, на яке можна накласти стягнення з метою виконання рішення суду.

Чи відповідає закону рішення державної виконавчої служби?

В якому порядку стягував може захистити свої права?

Завдання № 4

На виконання наказу господарського суду м. Севастополя було відкрите виконавче провадження, під час якого боржник, ЗАТ «Паллада» звернулось до господарського суду із заявою від 1 грудня 2004 року про відстрочку виконання рішення суду про стягнення на користь ПП «Тагетис» 298030 грн. до 25.11.2006 року. В обґрунтування своїх вимог боржник на наявність об’єктивних обставин, що унеможливлюють його виконання на даний час, а саме: збитковість діяльності підприємства, наявність у зв’язку із цим заборгованості перед фізичними та юридичними особами у розмірі 2 556 833 грн. 40 коп. причиною, що обумовила таке становище, основний вид діяльності якого є видів риби, є дія непереборної сили, а саме, відсутність у 2003 році в Чорному морі хамси чорноморської, хамси азовської, шпроту, інших видів промислових риб. Як доказ наявності зазначених обставин боржник надав свідоцтво про факт дії непереборної сили,видане Севастопольською торгово-промисловою палатою.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)