АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні вказівки. Аналізуючи поняття "товарної біржі" необхідно виходити з законодавчого та доктринального підходів (наприклад

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  4. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  5. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  6. Загальні методичні вказівки
  7. Загальні методичні вказівки
  8. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  9. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять
  10. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  11. ІІ. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ
  12. Методика аудиторської діяльності. Методи, методичні прийоми (способи) організації та методики аудиту.

Аналізуючи поняття "товарної біржі" необхідно виходити з законодавчого та доктринального підходів (наприклад, з економічної та юридичної точки зору, в широкому та вузькому тлумаченні). Обов’язкові структурні елементи, що характеризують ознаки товарної біржі, слід викласти за такою схемою: юридична особа (із відповідними ознаками) – особливий суб’єкт господарювання – мета створення – неприбутковий характер діяльності. Автор має право викласти власне бачення щодо можливих ознак товарної біржі як суб’єкта господарських відносин. В подальшому доцільно звернути увагу на права та обов’язки товарної біржі, її функції. Крім того, особливого значення набуває аналіз основних нормативно-правових актів в сфері біржової діяльності, акцентуючи при цьому увагу на основних положеннях ГК України (ст.ст. 278-282) та Закону України "Про товарну біржу".

Розкриваючи друге питання, слід звернутися до основних положень ЦК України (ст.ст. 89, 104-112), ГК України (ст.ст. 56-61), законів України "Про товарну біржу" (ст.ст. 5-10), "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та інших нормативно-правових актів.

Товарна біржа створюється на засадах добровільного об’єднання зацікавлених юридичних і фізичних осіб, яким це не заборонено чинним законодавством України, в подальшому на умовах членства в ній. В зв’язку з цим обов’язковими є такі структурні елементи: 1) порядок створення (державної реєстрації) товарної біржі; 2) засновники і члени товарної біржі (заборони та обмеження в діяльності); 3) членство в товарній біржі (умови членства, права та обов’язки членів біржі тощо); 4) внутрішні (локальні) акти товарної біржі (насамперед, статут та правила біржової торгівлі), їх основні положення; 5) припинення товарної біржі.

При висвітленні автором третього питання слід проаналізувати управлінсько-організаційну структуру товарної біржі. Так, виходячи із положень чинного законодавства та ділової практики, яка склалася в сфері біржової діяльності, доцільно розкрити порядок створення та повноваження органів управління за рекомендованою схемою:

1-й рівень – загальні збори членів товарної біржі; біржовий комітет (рада біржі); контрольна (ревізійна) комісія;

2-й рівень – виконавча дирекція; спеціальні органи та підрозділи – розрахункова палата, біржовий арбітраж, котирувальна комісія тощо.

Для повноти викладення матеріалу можна навести класичну структуру управління товарною біржею на прикладі діючої біржі в Україні, подати її організаційну структуру та повноваження відповідних органів.

Особливої уваги потребує четверте питання плану, що полягає в необхідності розгляду аграрної біржі як різновиду товарної біржі. Автору необхідно обґрунтувати загальний підхід щодо визнання аграрної біржі різновидом товарної біржі, а також дати аналіз її правового становища та специфіки діяльності.

 

 

Тема 24. Правове становище фондової біржі.

План.

Вступ.

1. Поняття та ознаки фондової біржі.

2. Порядок створення, функціонування та особливості припинення фондової біржі.

3. Управління фондовою біржею.

4. Валютна біржа як різновид фондової біржі.

Висновки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)