АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛЬНО-ТИПОЛОГІЧНИХ

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  4. II. Методична робота.
  5. III. Mix-методики.
  6. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  7. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  8. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  9. IV. Вивчення нового матеріалу
  10. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  11. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  12. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ

ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ДІАГНОСТИКИ

ВЛАСТИВОСТЕЙ ІНДИВІДУАЛЬНОСТІ

 

 

Методічні вказівки до практичних робіт для студентів інженерних і інженерно-педагогічних спеціальностей

 

 

Кафедра Психології

 

Упорядник Сергій Григорович Кисіль

 

Формат 60х84. Умов.друк.арк. 2,5 Тираж 200 прим.

ã Українська інженерно-педагогічна академія

61003, м. Харків, вул. Університетська, 16

 

 

ВСТУП

У пропонованій роботі представлені опитувальні методи вивчення властивостей індивідуальності.

Проблема індивідуальності була поставлена і розроблялася такими великими психологами, як Б.Г.Ананьев, В.С.Мерлин, Б.Ф.Ломов. У дослідженнях цих авторів було показано, що індивідуальність є інтегральною характеристикою людини, що поєднує на системній основі його природні і соціальні особливості. Індивідуальність - це єдність і взаємозв'язок властивостей людини, як особистості і суб'єкта діяльності, що розвиваються на базі властивостей індивіда [I].

Людина з'являється на світло, уже володіючи визначеним набором закладених психічних властивостей. Ці властивості і називаються індивідними. До них відносять вікові, статеві і типологічні особливості (властивості нервової системи, тип статури, тип темпераменту, структуру органічних потреб). Людина не може змінити своїіндивідуальні особливості, але вона може навчитися правильно їх використовувати, застосовуючи свою систему способів і прийомів діяльності і життєдіяльності, тобто виробити свій індивідуальний стиль діяльності.

Властивостями людини як особистості є його соціальні характеристики: статуси і ролі, ціннісні орієнтації, мотивація поводження, структура суспільного поводження. Системоутворюючими факторами особистості виступають самооцінка і характер як типова форма поводження. Особистісні особливості формуються в процесі життєвого шляху людини. На них великий вплив робить соціальне оточення.

Індивід формує себе і реалізує в діяльності. Розуміння людини як суб'єкта діяльності включає три основних компоненти: свідомість як відображення дійсності, діяльність як перетворення реальності, творчість як створення нової реальності.

Природно, що поділ психічних властивостей на індивідні, особистісні і суб'єктні є відносним, тому що вони суть характеристики людини, як цілого, неподільної істоти. Однак з метою дослідження такий поділ на властивості є можливим і виправданим.

У даній роботі матеріал представлений відповідно до розглянутої структури індивідуальності. Він розділений на три частини: властивості людини, як індивіда, якособистості, як суб'єкта діяльності. Кожна з частин не претендує на широту охоплення і на закінченість. Використовуються тільки методи, прості у використанні, і апробованів багатьох дослідженнях. Вивченню кожного з властивостей присвячена окрема практична робота. Усі роботи побудовані за єдиною схемою: назва теми і загальних понять, ціль роботи, застосовуваний метод, зміст методики, способи обробки отриманих результатів, інтерпретація результатів.

Методичні вказівки є додатковим матеріалом до теоретичних занять по психології, так як вони не містять повноцінних інтерпретацій індивідуальних результатів. Ці інтерпретації студент може одержати на заняттях чи читаючи літературу, що рекомендується.

Щасливої Вам роботи!

 

РОЗДІЛ 1.

МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ІНДИВІДУАЛЬНО-ТИПОЛОГІЧНИХ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)