АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторна робота №12

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  5. Військово-соціальна робота у ЗС України
  6. Домашня робота школярів
  7. Жизненный цикл дизентерийной амебы. Лабораторная диагностика и профилактика амебиаза. Другие амебы, паразитирующие у человека.
  8. ІІ. Позакласна робота із зарубіжної літератури
  9. КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  10. КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  11. КОНТРОЛЬНА РОБОТА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ЧАСТИН
  12. КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 2

Визначення в’якості низькозамерзаючих охолоджувальних рідин

Мета роботи: Вивчити методи визначення температури замерзання охолоджуючих рідин, та вплив цих показників на експлуатаційні властивості

 

Теоретичні основи

Низькозамерзаючі охолоджуючі рідини (антифризи) широко використовуються в системах охолоджування двигунів. Для автотракторних двигунів, наприклад, застосовують этиленгликоліві антифризи. Етіленгліколь С2Н4(ОН)2 — двоатомний спирт, є отруйною рідиною без кольору і запаху, добре змішується з водою в будь-яких співвідношеннях, густина при 20°С складає 1113 кг/м3, замерзає при мінус 11,5°С. Проте при змішуванні этиленгліколю з водою температура застигання суміші нижче, ніж кожного з компонентів(рис. 1). При змішуванні этиленгликоля з водою в різних співвідношеннях можна отримати суміші, що замерзають від 0 до мінус70...75°С.

Рис. 1. Крива кристалізації водоетиленгліколевих сумішей

У зв'язку з тим що этиленгликоль і вода володіють різною густиною, при змішуванні їх в різних співвідношеннях міняється густина антифризу. По густині антифризу можна судити про його температуру замерзання.

Промисловість випускає антифризи марок 40, 65

і концентрат марки 40к (табл. 8.1.)

Антифриз марки 40 призначений для експлуатації двигунів в зимовий час в середній смузі.

Антифриз марки 65 випускається для експлуатації двигунів в холодну пору року в районах Півночі і Сибіру.

Таблиця 8.1.

Низькозамерзаючі охолоджувальні рідини

Показник Норма для марки
    45к
Колір Свіило-жовтий Оранжевий Жовтий
Густина при 200С кг/м3 1067...1072 1085...1090 1110..1115
Склад % мас. етиленгліколь не менше води не більше      
Температура замерзання 0С, не вище Температура застосування 0С -40 -40...+95 -65 -60...+95 - -

 

При змішуванні 1 л концентрату 40к з 0,73 л води одержують охолоджуючу рідину марки 40.

Етіленгліколі володіють корозійними властивостями, тому в низькозамерзаючі охолоджуючі рідини вводять противокоррозійні присадки (декстрин, динатрийфосфат, молібденовокислий натрій).

Декстрин — це вуглевод типу крохмалю, його вводять в антифриз в кількості 1 г/л. Він захищає від корозії алюміній, мідь і свинцевоолов’яний припій. Деяка частина декстрина (5...10%) не розчиняється в антифризі і знаходиться в ньому у вигляді колоїду. Тому антифриз стає дещо каламутним. Декстрин при зберіганні може випасти в осад, і антифриз стає прозорим. Антифриз каламутний або з випавшим осадом декстрина придатний до використання.

Дінатрійфосфат вводять в кількості 2,5...3,5 г/л. Він запобігає корозії сталевих, чавунних і частково мідних деталей.

Молібденовокислий натрій вводять в антифриз в кількості 7...8 г/л для попередження корозії цинкових і хромових покриттів.

Застосовується також низкозамерзаюча охолоджуюча рідина Тосол. Випускають три марки цієї рідини: Тосол А-40, Тосол А-65 і Тосол А. Все вони забарвлені в голубий колір. Тосол застосовують всесезонно. В нього додають антикорозійні і антипінні присадки.

Тосол А є концентратом, при розбавленні якого на 50 % дистильованою водою одержують антифриз з температурою кристалізації —35°С. При відповідному розбавленні концентрату дистильованою водою одержують Тосол А-40 з температурою замерзання —40°С і Тосол А-65 з температурою замерзання —65 °З.

Марку Тосола можна визначити по його густині при 20°С, яка для Тосола А складає 1120... 1140 кг/м3, для Тосола А-40—1075.,.1085, для Тосола А-65 1085..1095 кг/м3.

Етиленгликольові охолоджуючі рідини сильні отрути, тому з ними слід працювати обережно.

Проведення досліду. Склад антифриза визначають гідрометром. Існують спеціальні ареометри-гідрометри, за допомогою яких вимірюють вміст етиленгліколя в антифризі. І температуру його замерзання. Гидрометр (Рис. 2.) представляє собою ареометр, споряджений замість шкали щільності подвійною шкалою - вміст етиленгліколя і температури замерзання. При проведенні досліду температура антифризу повинна бути 200С, для чого антифриз, налитий в циліндр, витримують в термостатуючому пристрої протягом 15 хв. В цьому випадку не вимагається вводити в отриманий результат температурних поправок.

Рис. 2. Гідрометр та його шкала

Обережно опускають гідрометр в циліндр з антифризов. Після того як гідрометр встановився по верхній межі меніска відраховують на шкалі значення складу антифризу і температури застигання. Якщо визначення складу антифриза виконувалось не при 200С, то в показник гідрометра вносять поправку (табл. 8.2.).

Таблиця 8.2.

Поправка до показників гідрометра

Температура антифриза, що досліджується, 0С Наявність етиленгліколю, %(об’єм)
                   
                   
                   
                   
                   
-10                  

 

В першому стовбчику таблиці знаходять температуру, при якій проводиться дослід, а по горизонтальній — показник гідрометра при температурі досліду. Потім у тому ж стовпці, але в рядку, відповідному 20 °С, знаходять істинний вміст этиленгликолю в антифризі.

Наприклад, при температурі 10° наявність етиленгліколя по гідрометру 38 %. Істинний зміст этиленгликоля (при 20 °С) буде 35%. Якщо в таблиці відсутні значення температури і свідчень гідрометра, вдаються до інтерполяції. Після того, як знайдений істинний склад антифризу, по шкалі гідрометра визначають температуру його замерзання.

У тому випадку, коли склад антифризу не відповідає нормам, готують суміш необхідної якості. Необхідну добавку води або этиленгликоля при виправленні антифризу розраховують по формулах: при додаванні этиленгликоля

(8.1)

при додаванні води

(8.2)

де М - кількість компоненту, л, що додається;

Н-об'єм початкового зразка, л;

а і b - вміст води в початковому зразку і в заданій суміші % за об'ємом;

c і d - вміст этиленгликолю в початковому зразку і в заданій суміші %


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)