АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура освіти в Україні

Читайте также:
  1. B) социально-стратификационная структура
  2. III. СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРИХОДА
  3. VI. Рыночный механизм. Структура рынка. Типы конкурентных рынков
  4. VIII. Формирование и структура характера
  5. А. Лінійна організаційна структура
  6. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  7. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  8. Адміністративна реформа в Україні
  9. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  10. Адхократическая структура
  11. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  12. АЛГОРИТМ ДІЙ ГАЛУЗЕВОГО СТАНДАРТУ ОСВІТИ

1. Дошкільна освіта. її здійснюють дошкільні навчальні за­клади: ясла, ясла-садки, дитячі садки, ясла-садки компенсуючого типу, будинки дитини, дитячі будинки інтернатного типу, ясла-садки сімейного типу, ясла-садки комбінованого типу, центри розвитку дитини, дитячі будинки сімейного типу.

2. Загальна середня освіта. Основним видом закладів, у яких здобувається загальна середня освіта, є середня загальноосвітня школа трьох ступенів: перший – початкова школа, що забезпе­чує початкову загальну освіту, другий – основна школа, що за­безпечує базову загальну середню освіту, третій – старша шко­ла, що забезпечує повну загальну середню освіту.

3. Позашкільна освіта. До позашкільних закладів освіти на­лежать палаци, будинки, центри, станції дитячої та юнацької творчості, школи мистецтв, студії, початкові спеціалізовані ми­стецькі заклади освіти, бібліотеки, дитячі театри, парки, оздо­ровчі центри та інші заклади.

4. Професійно-технічна освіта. Професійно-технічними за­кладами освіти є: професійно-технічне училище, професійно-ху­дожнє училище, професійне училище соціальної реабілітації, училище-агрофірма, училище-завод, вище професійне училище, навчально-виробничий центр, центр підготовки і перепідготов­ки робітничих кадрів, навчально-курсовий комбінат, інші типи закладів, що надають робітничу професію.

5. Вища освіта. Вищими закладами освіти є: технікум (учи­лище), коледж, інститут, консерваторія, академія, університет.

6. Післядипломна освіта. До закладів післядипломної осві­ти належать: академії, інститути (центри) підвищення кваліфі­кації, перепідготовки, вдосконалення; навчально-курсові комбінати; підрозділи вищих закладів освіти (філії, факультети, відділення та ін.); професійно-технічні заклади освіти; відповідні підрозділи в організаціях та на підприємствах.

7. Аспірантура.

8. Докторантура.

9. Самоосвіта. Для самоосвіти громадян державними орга­нами, підприємствами, установами, організаціями, об´єднання­ми громадян, громадянами створюються відкриті та народні уні­верситети, лекторії, бібліотеки, центри, клуби, теле-, радіонавчальні програми тощо.

Відповідні освітні рівні в Україні:

· початкова загальна освіта;

· базова загальна середня освіта;

· повна загальна середня освіта;

· професійно-технічна освіта;

· базова вища освіта;

· повна вища освіта.

Законом України «Про освіту» встановлено також освітньо-кваліфікаційні рівні:

1) кваліфікований робітник;

2) молодший спеціаліст;

3) бакалавр;

4) спеціаліст, магістр.

 

  1. СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ОСВІТОЮ В УКРАЇНІ

 

 

 

Органами державного управління освітою в Україні є:

· Міністерство освіти і науки України;

· Міністерство освіти і науки КрАР;

· міністерства і відомства, які мають навчально-виховні заклади;

· управління освіти і науки обласної державної адміністрації;

· управління освіти і науки міських(районних) адміністрацій.

Їхні повноваження визначені Законом України „Про освіту”.

Органи громадського самоврядування в освіті:

  • з’їзд працівників освіти України (1 раз на 5 років);
  • міська, районна, обласна конференція педагогічних працівників;
  • загальні збори колективу (конференція);
  • рада загальноосвітнього навчального закладу;
  • піклувальна рада.

 

 

  1. МІЖНАРОДНА СИСТЕМА ОСВІТИ, ПРОВІДНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЇЇ РОЗВИТКУ.

 

Міжнародна стандартна класифікація освіти (ISCED) розроблена ЮНЕСКО як всеохоплюючий статистичний опис національних систем освіти та методології для оцінки національних систем освіти порівняно зі співставними міжнародними рівнями.

Освіта, за визначенням МСКО, – це цілеспрямована й організована діяльність для задоволення навчальних потреб. Освіта містить організовану й сталу комунікацію з метою навчання. За визначенням, прийнятим на 20-ой сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, під освітою розуміється процес і результат вдосконалення здібностей і поведінки особи, при якій вона досягає соціальної зрілості і індивідуального зростання.

Основною одиницею класифікації МСКО є освітня програма. Крім того, МСКО класифікує програми за галузями знань, орієнтацією та призначенням програми.

У Міжнародній стандартизованій класифікації освіти розрізняються такі рівні освіти:

  • рівень 0 – допочаткова освіта;
  • рівень 1 – початкова освіта або перший етап базової освіти;
  • рівень 2 – перший етап середньої освіти або другий етап базової освіти;
  • рівень 3 – другий етап середньої освіти;
  • рівень 4 – післясередня, не вища освіта;
  • рівень 5 – перший етап вищої освіти (не надає можливості отримати науковий ступінь);
  • рівень 6 – другий етап вищої освіти (надає можливість отримати науковий ступінь).

У кожному рівні освіти існує поділ на типи, в залежності специфіки навчання.

Таблиця

Співставлення ступенів освіти за МСКО 1997 року (ISCED-97)
з навчальними закладами України, які забезпечують отримання відповідного ступеня освіти

Назва ступеня освіти за МСКО Код ступеня освіти за МСКО Тривалість навчання Навчальні заклади, які в Україні забезпечують отримання відповідного ступеня освіти
Початкова загальна освіта
Допочаткове навчання   3-4 роки Дошкільні навчальні заклади
Початкова освіта/ Перший етап базової освіти   4 роки Середні загальноосвітні навчальні заклади 1 ступеня (1-3 (4) класи денних загальноосвітніх навчальних закладів
Середня освіта
Перший етап середньої освіти/Другий етап базової освіти   5 роки Середні загальноосвітні навчальні заклади 2 ступеня (5-9 класи денних і вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів)
Другий етап середньої освіти 3 (3В) 2 роки Середні загальноосвітні навчальні заклади 3 ступеня (10-11 (12) класи денних і вечірніх загальноосвітніх навчальних закладів), ПТНЗ, учні (слухачі) яких здобувають повну загальну середню освіту і кваліфікацію «кваліфікований робітник»
Післясередня, не вища освіта 4 (4В) 1 рік ПТНЗ, учні (слухачі) яких після отримання повної загальної середньої освіти здобувають кваліфікацію «кваліфікований робітник»
Вища освіта
Перший етап вищої освіти 5А 5В   ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації ВНЗ I-II рівнів акредитаці
Вища освіта у ВНЗ I-II рівнів акредитації 2–3 роки ВНЗ I-II рівнів акредитації
Вища освіта у ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації 5–6 років ВНЗ ІІІ-IV рівнів акредитації
Другий етап вищої освіти (аспірантура, докторантура) та освіта, не розподілена за ступенями/ післядипломна освіта   3 роки ВНЗ та наукові установи, що мають аспірантури, докторантури/ ВНЗ та інші навчальні заклади післядипломної освіти

 

Тенденції у системі освіти XXI століття:

1. гуманізація, що полягає в утвердженні людини як найвищої соціальної цінності.

2. гуманітаризація освіти, що покликана формувати духовність, культуру особистості, планетарне мислення, цілісну картину світу.

3. національна спрямованість освіти, що полягає у невіддільності освіти від національної основи, в органічному поєднанні освіти з історією і народними традиціями, збереженні та збагаченні національних цінностей українського народу та інших народів і націй.

4. відкритість системи освіти.

5. перенесення акценту з навчальної діяльності педагога на навчально-пізнавальну, трудову, художню та іншу діяльність учня

6. перехід від переважно інформативних форм до активних методів і форм навчання з використанням елементів проблемності, наукового пошуку, резервів самостійної роботи тих, хто навчається.

7. створення умов для самоствердження, самореалізації і самовизначення особистості, що є результатом її самоорганізації.

8. перетворення позиції педагога і позиції учня в особистісно-рівноправні, в позиції людей-співробітників.

9. творча спрямованість освітнього процесу. Вона передбачає безпосередню мотивацію навчальної та інших видів діяльності, організацію саморуху до кінцевого результату.

10. перехід від суворо регламентованих контрольованих способів організації педагогічного процесу до розвивальних, активізуючих, що передбачає стимулювання, організацію творчої, самостійної діяльності учнів.
11. оцінка результату діяльності системи освіти по виходу (outcome edukation), який визначається певними вимогами, або стандартами, уніфікованими незалежно від форми навчання.

12. безперервність освіти, що відкриває можливість для постійного поглиблення загальноосвітньої підготовки, досягнення цілісності і наступності у навчанні та вихованні; перетворення набуття освіти у процес, що триває упродовж всього життя людини.

13. нероздільність навчання і виховання, що полягає в їх органічному поєднанні, підпорядкуванні змісту навчання і виховання формуванню цілісної та гармонійно розвиненої особистості.

1.

2.

 

Питання для самоконтролю

1. Поясність сутність і зміст понять «освіта», «зміст освіти», «стандарт освіти».

2. Поясність соціальну функцію освіти.

3. У чому полягає нова парадигма освіти XXI століття?

4. Назвіть та схарактеризуйте освітні системи, їх види, структуру, зміст, завдання, принципи побудови й умови функціонування.

5. Схарактеризуйте основні типи навчальних закладів.

6. Що таке державні стандарти освіти?

7. Поясність сутність понять «ліцензування, атестація та акредитація» навчальних закладів. Назвіть та схарактеризуйте освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні.

8. У чому полягають особливості системи управління освітою в Україні? Визначте основні функції державних органів управління освітою.

9. Визначте головні функції Державної акредитаційної комісії МОН України.

10. Схарактеризуйте основні закони України та інші нормативно-законодавчі акти в галузі освіти.

11. Визначте особливості законодавства України в контексті євроінтеграції.

12. Назвіть основні тенденції розвитку міжнародної системи освіти.

13. Що таке післядипломна освіта? Визначте її основні концепції та шляхи їх реалізації в економічно розвинених країнах.

14. У чому полягає важливість зв’язку освіти та бізнесу.

15. Визначте роль участі економічних корпорацій в освітньому процесі.

Рекомендована література

1. Варій М. Й. Основи психології і педагогіки: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / М. Й. Варій, В. Л. Ортинський. Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 376 с.

2. Національна стратегія розвитку освіти в Україні на 2012 – 2021 рр.

Режим доступу: guonkh.gov.ua›content/documents/16/1517/Attaches/…

3. Закон України «Про освіту» від 23.05.1991 № 1060-XII (Редакція станом на 01.01.2013).

Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1060-12

4. Закон України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 № 2984-III (Редакція станом на 05.12.2012).

Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2984-14

5. Кузьмінський А. І. Педагогіка: Підручник / А.І. Кузьмінський, В. Л. Омеляненко. – К.: Знання, 2007. – 447 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)