АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст лекції. для студентів денної та заочної форм навчання

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.
  2. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  3. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  4. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  5. Визначити зміст «соціології молоді» – 15 б.
  6. Визначте зміст соціального конфлікту – 15 б.
  7. Визначте зміст соціології молоді – 15 б.
  8. Вимоги до змісту загальної середньої освіти
  9. Вимоги до змісту та розташування реквізитів
  10. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ
  11. Вимоги щодо змісту та оформлення документів
  12. Відносні статистичні величини, їх види за аналітичною функцією, економічний зміст, методика обчислення та одиниці вимірювання

ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів денної та заочної форм навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напрямів підготовки 6.030508«Фінанси і кредит»,

6.030503 «Міжнародна економіка»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»

освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

 

Укладач: кандидат педагогічних наук, доцент Соболєва С. М.

 

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

Протокол від 30.09.2014 № 3

 

Харків

2014 рік


ЗМІСТ

Лекція 1. Тема 1. Вступ до курсу. Цілі та завдання психолого-педагогічної підготовки. Тема 2. Психологія та педагогіка як науки  
Лекція 2. Тема 3. Психіка та її розвиток  
Лекція 3. Тема 4. Форма вияву психіки: психічні процеси, стани і властивості. Тема 5. Рівні вияву психіки: свідомий та несвідомий  
Лекція 4. Тема 6. Особистість. Структура особистості.  
Лекція 5. Тема 7. Розвиток особистості та «Я-концепція». Тема 8. Діяльність як форма активності особистості  
Лекція 6. Тема 9. Спілкування та міжособистісні стосунки. Педагогічне спілкування  
Лекція 7. Тема 10. Освіта в культурі людства. Система управління освітою в Україні. Тема 11. Сучасні освітні тенденції  
Лекція 8. Тема 12. Навчання та виховання – шляхи розвитку особистості  
Лекція 9. Тема 13. Виховання – підготовка до дорослого життя. Тема 14. Управління та самоуправління навчальною діяльністю  

ЛЕКЦІЯ 1

Тема 1. Вступ до курсу. Цілі та завдання психолого-педагогічної підготовки.

Тема 2. Психологія та педагогіка як науки

Мета: формувати знання щодо предмету, функцій, основних галузей навчальної дисципліни, її ролі у професійній підготовці та майбутній діяльності фахівця фінансово-економічного профілю; розглянути основні історичні аспекти формування психолого-педагогічної думки. Формувати уміння визначати місце психології та педагогіки в системі сучасних наук.

План

1. Предмет, функції та значення дисципліни у професійній діяльності фахівця фінансово-економічного профілю.

2. Історичні аспекти формування психолого-педагогічної думки.

3. Сутність і зміст психології як науки, галузі психологічної науки.

4. Педагогіка як наука, предмет педагогіки, її місце в системі сучасних наук.

Зміст лекції

Сьогодні українське суспільство переживає складний період фор­мування нової цивілізації: ламаються звичні економічні, політичні, психологічні стереотипи; виявляється дефіцит нових ідей, професій­них знань, часто – здорового глузду. Надії громадян і держави спря­мовуються па побудову суспільства, що забезпечує можливості для самореалізації та високого рівня життя. Успіх у цьому багатофакторному, суперечливому процесі залежить від самих людей, рівня їх свідомості, демократичності, освіченості, гуманності тощо. Особливо це стосується молодого покоління громадян нашої країни. Важливість зазначеної мети ще більше підсилює роль і значення освіти в житті держави.

Психолого-педагогічна підготовка студентів має велике значення. Високий рівень психологічної та педагогічної культури необхідні людині як у повсякденному житті, так і в професійній діяльності.

Знання психіки інших, що набуті людиною із особистого та соціального досвіду, важливі і можуть сприяти успішному орієнтуванню в соціальному середовищі. Однак ці знання несистематизовані, неглибокі і недостатні. Наслідком недостатнього знання себе та інших є значне зростання в світі та в нашій країні кількості серцевих та невротичних захворювань, конфліктів (побутових, пов’язаних з професійною діяльністю, політичних тощо), велика кількість сімейних розлучень, зростання кількості самогубств та ін.

Успішність людини в сфері міжособистісних відносин, професійній діяльності, здатність протистояти маніпулятивним технологіям, її фізичне та психологічне здоров’я значною мірою залежать від рівня психологічних знань та психологічної культури.

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Психологія і педагогіка» є психіка людини та закономірності формування особистості в процесі виховання і навчання.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Психологія і педагогіка» є пізнання закономірностей психічної діяльності особистості та психологічних особливостей інших людей; формування потреби в особистісному розвитку, створенні позитивних стосунків з оточенням, досягненні індивідуальних цілей у процесі навчання.

Основними завданнями вивчення начальної дисципліни «Психологія і педагогіка» є: опанування основних понять і категорій психології та педагогіки на рівні відтворення, тлумачення, використання їх у повсякденному та професійному житті; засвоєння знань про психіку людини та закономірності розвитку особистості в процесі виховання й навчання; формування вмінь і навичок використання психодіагностичних методик відповідно до їх призначення для аналізу конкретних життєвих ситуацій.

1. ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДУМКИ

Психологія має дуже довгу передісторію та коротку історію. Це означає, що вона пройшла дуже довгий шлях становлення як самостійної науки, відстоюючи самостійність свого предмета, стикаючись з релігією, філософією, мистецтвом. Проблеми, які вирішує сьогодні психологія, привертали до себе увагу дуже давно.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)