АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приклад 1. Прийняття рішень в умовах невизначеністі

Читайте также:
  1. A.Прикладной уровень
  2. S-M-N-теорема, приклади її використання
  3. Белорусское искусство XVIII века. График Гершка Лейбович, резчик Ян Шмитт, художники Хеские. Слуцкие пояса и другие произведения декоративно-прикладного искусства данной эпохи.
  4. Библиографический список книг В. А. Абчука по экономике, менеджменту, маркетингу и прикладной математике
  5. Билет 34. Прикладная политология. Методы политических исследований.
  6. В якості прикладу розглянемо задачу.
  7. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III ( всі № №, що закінчуються на цифру 1, наприклад: № 1, № 11, № 21 . . . №1141 ).
  8. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 0, наприклад: № 10, № 20, № 30 . . . №1140).
  9. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 3, наприклад: № 3, № 13, № 23 . . . №1143)
  10. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 4, наприклад: № 4, № 14, № 24 . . . №1144).
  11. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 5, наприклад: № 5, № 15, № 25 . . . №1145 ).
  12. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 7, наприклад: № 7, № 17, № 27 . . . №1147).

Прийняття рішень в умовах невизначеністі. В умовах невизначеністі система, яка досліджується може знаходитися в одном з становищ S1, S2, …, Sk, які не відомі ОПР. Математичну модель задачі прийняття рішень в умовах невизначеністі можна сформулюювати натупним чином.

Візьмемо матрицю U розмірністю m´n (таблиця 1.12.1). Елемент цієї матриці uij можна розглядати як корисність результату yj при використанні стратегії xi:

uij = u (yj, xi), j = 1,n, i =1,m.

В залежності від стану природи Sk результат yj досягається з ймовірностю P(Sk,yj|xi). Крім того, ОПР не має інформації про апріорні ймовірності P(Sk). ОПР може деякі гіпотези про стан природи, які називають суб’єктивними ймовірностями. Якщо величіна P(Sk) була би відома ОПР, то це була бі математична задача пошуку рішень в умовах ризику.

В умовах, якщо ОПР не має інформації про стан природи і не визначено розподіл ймовірностей {P(Sk)} k=1,K, існуєть декілька критеріїв щодо вибору оптимальної стратегії.

Критерій Вальда (критерій обережного спостірегача). Цей критерій оптимізує корисність при найгіршому стані, в якому може знаходитись природа для спостеригача. За даним критерієм правили прийняття рішень має наступний вигляд:

,

де:

. (1.12.4)

За критерієм Вальда обирають стратегію, яка надає гарантований виграш при найгіршому варіанті стану природи.

Критерій Гурвиця заснован на наступних двух припущеннях: якщо обрати деякий коефіцієнт довіри - a, топрирода може знаходитися в найгіршому стані з ймовірністю 1-a, а у найвигіднішому – з ймовірностю a. За цім критерієм правило прийняття рішень має наступний математичний вигляд:

, (1.12.5)

 

Якщо a = 0, то отримуємо критерій Вальда. Якщо a = 1, то отримуємо правило, яке має назву стратегії оптиміста. Правило має математичний вигляд:

.

Критерій Лапласа. Якщо стан природи (зовнішнього середовища) невизначений, то вважається що будь-який стан має рівну ймовірність, тобто P(S1) = P(S2) = … = P(Sk) = 1/k. Тому правило прийняття рішення визначається співвідношенням (1.12.3).

Критерій Севіджа (критерій мінімізації жалів). Жаль - це вилічина, яка дорівнює виміру корисності рішення (результата) при даному поточному стані середовища відносно найкращого можливого стану (для даного рішення). Для того, щоб визначити жаль, виконують наступні процедури.

Обчислюють матрицю , де uik=u(xi, Sk), i=1,m, k=1,k. У кожному стовпці цій матриці знаходять максимальний елемент:

, k=1,K

Його відраховують від усіх елементів стовпця. Потім будують матрицю жалів:

,

де: .

Правило обрання оптимальної стратегії відповідно до критерію Севіджа записується наступним чином:

.

Вибір критерію прийняття рішень є найбільш складним і відповідальним етапом при прийнятті рішень в умовах не визначеністі. При цьому не існує яких-небудь загальних рекомендацій. Вибір критерію повина робити ОПР на найвищому рівні ієрархії й у максимальному ступені погоджувати його зі специфікою конкретної задачі й своїми цілями. Зокрема, якщо приймається дуже відповідальне рішення й навіть мінімальний ризик неприпустимий, те варто використовувати критерій Вальда – гарантованого результату. Навпаки, якщо певний ризик допустимо й керівництво фірми (замовник) готово вкласти в намічувану операцію стільки засобів, скільки потрібно, щоб потім не шкодувати за втраченою вигодою, то вибирають критерій Сэвиджа.

При відсутності достатньої інформації для вибору того або іншого критерію можливим є альтернативний підхід, повязаний з обчисленням імовірностей (шансів) успіху й невдачі на основі минулого досвіду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)