АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та значення альтернативних форм соціального страхування: національний та міжнародно-правовий аспекти

Читайте также:
  1. II. Поняття соціального процесу.
  2. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  3. А) Означення множини. Операції над множинами
  4. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  5. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  6. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  7. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  8. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  9. Аналогічно обчислюють значення по інших позиціях.
  10. Аналогічно обчислюють значення по інших позиціях.
  11. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  12. Бази знань та їх призначення

 

Однією з можливостей реалізації міжнародних соціальних стандартів є альтернативне (недержавне) соціальне страхування (АСС).

Як вже відмічалось, крім прямих прибутків для держави, що знаходять свій прояв в участі недержавної системи соціального страхування у залученні інвестицій в національну економіку, така система має велике соціальне значення, бо, з одного боку, безпосередньо впливає на модифікацію соціальної поведінки особистості, робить її соціально відповідальною перед собою, своїми близькими за формування умов свого життя, а з другого – сприяє виникненню солідарного соціального страхування. Ці методологічні підходи складають концепцію АСС, яка покладена в основу діяльності недержавних організацій соціального страхування. Тому, держави об’єктивно зацікавлені у становленні та розвитку таких суб’єктів повинні всіляко сприяти їх функціонуванню.

Основним завданням соціального страхування за допомогою недержавних організацій, як спеціалізованої галузі економіки, є створення ефективної системи страхового захисту інтересів громадян, яка забезпечує реальну компенсацію збитків. У той же час, унікальність такого страхового механізму полягає в тому, що він не тільки може виконувати функції страхового захисту майнових інтересів, але й вирішувати багато макроекономічних завдань. Це добре розуміють в державах з розвиненим ринковим господарством, де недержавне страхування відіграє роль одного із стратегічних секторів економіки. Це обумовлено, по-перше, його бюджетно інституціональним потенціалом, бо АСС значно знижує тягар на витрати частини бюджету; по-друге, його стимулюючими вадами, бо втілення АСС не тільки сприяє соціально-економічній стабільності у суспільстві, у якості невід’ємного елементу системи соціального захисту населення, за рахунок реалізації соціально важливих видів страхування, а й суттєво впливає на укріплення фінансової системи держави, бо страхування проводиться за світовими стандартами; по-третє, необхідно акцентувати увагу на інвестиційний потенціал АСС, бо воно працює, як найбільш гнучкий та надійний засіб інвестицій у економіку.

Під альтернативним соціальним страхуванням слід розуміти систему недержавної компенсації населенню наслідків соціальних ризиків, які ґрунтуються на добровільних особистих внесках громадян, або відрахувань від їхньої зарплатні за домовленістю між працівником і роботодавцем у недержавні соціальні (накопичувальні) фонди.

АСС необхідно розглядати в п’яти аспектах.

Історичний аспект становлення АСС, пов’язаний з його гносеологією. Він проявляється в тому, що передумовою його ви­никнення (конституювання) були, насамперед, інтереси гро­мадян або груп людей, які продукувалися ними та були спрямова­ні на створення власної додаткової матеріальної забезпеченості на випадок настання непередбачених життєвих обста­вин, чи передбачуваних, але яких не­можливо було уникнути. Необхідно зазначити, що в процесі розвитку суспільства інтереси людей та відповідно види додаткового соціального захисту дещо видозмінювались, або взагалі були відсутніми, але природне прагнення людини до матеріальної захищеності та бажання бути впевненим у майбутньому, за­лишалась протягом усіх часів.

Економічний аспект інституціоналізації АСС полягає в тому, щододаткове соціальне страхування ґрунтується на попередньому створенні фінансових запасів (фондів) з метою відшкодування спричинених збитків у разі настання страхової події (пенсійний вік, хвороба, смерть застрахованої особи та ін.). Це допомагає людині створити додаткові матеріальні гарантії свого благополуччя. Крім цього, інституціоналізації АСС сприяв відповідний протекціонізм з боку національної держави, зважаючи на його великий позитивний потенціал, як потужного інвестиційного інструменту для розвитку національної економіки.

Суспільний аспект АСС носить системний характер, він зумовлений тим, щореалізаціята захист осо­бистих інтересів громадян, що спрямовані на створення додаткових гарантій їх соціальної захищеності і впевненості у наступному дні, напряму по­в'язані із забезпеченням політичної стабі­льності у суспільстві. Політична стабільність, у свою чергу, створює сприятливі умови для розвитку економіки, укріплення фінансового становища, як держави так і кожної конкретної особи у будь-якому віці, розвитку надійних фінансових інститутів та гарантується непорушними законами.

Юридичний (нормативно-правовой, галузевий) аспект АСС проявляється в тому, що воно є різновидом цивільно-правових відносин щодо створення додаткових, альтернативних державним, гарантій захисту інтересів громадян. Суспільні від­носини, які виникають у процесі страху­вання, за своїм змістом і характером досить бага­тогранні, але поряд з тим, вони складають єдину систему відносин, нерозривно пов'я­заних між собою, - це цивільно-правові відносини, визначені чинним законодавст­вом або договором страхування. З цього положення витікає ще один важливий висновок – відносини щодо АСС є легальними та легітимними, тобто, вони визнані державою та врегульовані відповідними нормами національного законодавства.

Міжнародний (точніше, міжнародно-правовий) аспект АСС полягає в тому, що його основоположні концептуальні засади відповідають створеним світовою спільнотою в рамках ММДО мінімальним стандартам соціальних прав людини та її соціальної захищеності, що містяться в міжнародних міждержавних угодах, які підписано державами-учасниками. Ці угоди містять в собі відповідні міжнародні зобов’язання держав, згідно яких кожна держава повинна, з урахуванням економічних, соціальних особливостей та інших факторів, створити державні та альтернативні гарантії соціальної захищеності кожної конкретної особи. При цьому механізми міжнародної та національної імплементації, які буде розглянуто у наступних розділах дослідження, підтверджують необхідність виконання таких дій.

Необхідно констатувати, що зазначені аспекти допомагають розкрити сутність АСС, яка знаходить перш за все своє втілення у його функціях і принципах.

Функції АСС:

Ризикована функція полягає в переданні за певну плату страховикові, що здійснює недержавне соціальне страхування, матеріальної відповідальності за наслідки ризику, зумовленого подіями, перелік яких передбачено чинним законодавством відповідної держави або договором (настання пенсійного віку, нещасного випадку, хвороби). При цьому слід відмітити, що чим вищі ймовірність і розмір ризику, тим і плата за його утримання та обслуговування, яка обчислюється на підставі тарифів, визначених за допомогою спеціальних розрахунків, більша. У разі настання страхового випадку страхувальник висуває страховикові вимогу щодо відшкодування збитків (виплати страхових сум).

Попереджувальна функція АСС припускає широкий комплекс організаційних та організаційно-правових дій, спрямованих на фінансування заходів щодо недопущення настання страхового випадку або зменшення наслідків нещасного випадку. Найкраще така функція знаходить своє втілення у добровільному медичному страхуванні. Економічна сутність цієї функції міститься в тому, що, маючі страхові фонди та управляючи ними, компанія об'єктивно зацікавлена в тривалому використанні цих коштів. Захищаючи численні однорідні ризики різноманітних суб'єктів, страхова компанія прагне до скорочення страхових виплат шляхом зменшення можливості страхового випадку. Для цього в тарифах на деякі види страхування передбачаються відповідні відрахування для утворення фондів попереджувальних заходів.

Контрольна функція АСС полягає в цільовому формуванні і використанні коштів страхового фонду (наприклад, створення пенсійного фонду). Ця функція випливає з симбіозу зазначених вище специфічних функцій і реалізується одночасно з ними в конкретних страхових відносинах. Відповідно до контрольної функції на підставі законодавчих актів і інструктивних документів здійснюється фінансовий страховий контроль за проведенням страхових операцій.

Функція створення і використання страхових резервів в АСС має, як суттєвий статутарний, так й перспективний потенціал. Її сутність полягає в тому, щострахування стає можливим лише за наявності у страховика певного капіталу, достатнього для забезпечення покриття збитків (у разі їх виникнення), заподіяних страхувальникові настанням страхового випадку. Власними коштами покрити таку потребу у грошових виплатах страховик не в змозі. Тому для цього кожним страховиком створюється система страхових резервів.

Функція заощадження коштів є досить важливою та ефективною в АСС. Річ в тому, що у більшості держав світу за обсягами страхових премій переважає особисте страхування (на дожиття, пенсій, ренти тощо). Проте виплати, пов'язані із втратою життя і здоров'я внаслідок нещасного випадку, становлять менш як 10%. Решта припадає на заощадження. Вони виплачуються з урахуванням інвестиційного доходу в разі дожиття застрахованого до певного віку або події.

Акумулятивна функція АСС, головним чином, спрямована на створення, формування спеціалізованого страхового грошового фонду, що є обов’язковим для всіх видів страхування.

Через інвестиційну функцію АСС вирішується завдання та питання інвестицій тимчасово вільних засобів у банківські та інші комерційні структури, вкладення коштів у нерухомість, придбання цінних паперів та ін. Завдяки цьому накопляються фінансові засоби для наступних виплат.

Функція сполучення страхових принципів з елементами державного соціального регулювання обумовлюється складною природою АСС. Хоча воно є різновидом особистого страхування, але його специфічною рисою є загальна соціальна спрямованість. Соціальну ж політику формує та здійснює держава, вона ж встановлює соціальні стандарти, які втілюються в життя. Держава проводить регулювання у соціальній сфері з метою створити найсприятливіші умови соціальної захищеності громадян. Тому такий обопільний взаємозв’язок має, як стабілізаційні, так й стимулюючі ознаки.

Превентивна функція також є характерною для альтернативних форм соціального страхування (особливо для медичного страхування).Учасники страхування, і насамперед страховики та страхувальники, зацікавлені у зменшенні наслідків страхових подій, тому з цією метою, вони вдаються до правової та фінансової превенції.

Гарантійна функція АСС проявляється в наданні страхового захисту при умовах настання соціально значущих ризиків. Тобто, особа, яка має особисте страхування буде впевнена в отриманні страхової компенсації за договором у зазначений термін та в повному обсязі, будь-то надання медичних послуг за договором медичного страхування або виплати в разі настання нещасного випадку. При здійснені такого виду страхування страховик бере на себе контроль за якістю послуг, обсягом та термінами надання зазначених договором послуг та захист прав застрахованого.

Зазначені функції страхування є специфічними, як для державного, так й для АСС. Але перелік таких функцій не є вичерпаним. Він може розширюватися залежно від сфери страхової діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)