АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 8. Провадження в справах про адміністративні правопорушення

Читайте также:
  1. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  2. Адміністративні методи державного управління.
  3. Адміністративні методи менеджменту
  4. Адміністративні методи регулювання зовнішньої торгівлі.
  5. Адміністративні правопорушення в галузі охорони здоров'я.
  6. Аналіз причин впровадження мережевої технології
  7. Державний нагляд за впровадженням і додержанням стандартів
  8. Економічна ефективність від впровадження сучасних методів контролю якості продукції
  9. Запровадження християнства в Київській Русі
  10. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності
  11. Зразок довідки про впровадження результатів наукової роботи
  12. Практичні можливості та дидактична доцільність впровадження у навчальний процес інформаційних технологій.

Семінарське заняття - 2 години.

 

Питання на семінарське заняття

1. Поняття, завдання, види та принципи провадження у справах про адміністративні правопорушення.

1.1. Поняття та види провадження у справах про адміністративні правопорушення.

1.2. Завдання провадження у справах про адміністративні правопорушення залежно від обсягу й складності процедурної діяльності.

1.3. Принципи провадження у справах про адміністративні правопорушення.

1.4. Обставини, при наявності яких провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути порушено, а порушене підлягає припиненню.

2. Докази у справах про адміністративні правопорушення.

3. Учасники провадження у справі про адміністративне правопорушення.

4. Стадії провадження у справах про адміністративні правопорушення.

5. Поняття і види підвідомчості справ про адміністративні правопорушення.

6. Строки провадження у справах про адміністративні правопорушення.

7. Заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення.

 

Методичні рекомендації для самостійної підготовки

При вивченні даної теми необхідно усвідомити, що провадження– це вид процесу­альної діяльності, врегульований законом порядок вирішення пев­ної групи справ. Провадження у справах про адміністративні правопорушен­ня залежно від обсягу й складності самої процедурної діяльності можна розділити на прискорене, звичайне, особливе. Прискорене провадженнямає місце тоді, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається, а штраф від­повідно до законодавства накладається й стягується, а поперед­ження оформлюється на місці вчинення правопорушення (ст. 258 КУпАП)). При звичайному провадженнівирішення задач кожної стадії оформлюється процесуальним документом. Прикладом особливого провадженняможе служити процеду­ра розгляду суддею справ про злісну непокору законному розпо­рядженню чи вимозі працівника міліції, народного дружинника, військовослужбовця або їх образу. Для розгляду таких справ уста­новлені спеціальні терміни (протягом доби), дозволено примусове приведення особи, яка притягається до відповідальності (ст. 268 КУпАП), закріплений особливий порядок скасування або змі­ни постанов суддів і їхнього перегляду (ст. 294 КУпАП).

Для вивчення завдань провадження в справах про адміністративні правопорушення слід звернутись до ст.245 КУпАП, яка закріплює наступні завдання: своєчасне всебічне, повне й об’єктивне з’ясування обставин кожної справи; вирішення її в точній відповідності із законом; забезпечення виконання винесеної постанови; виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень; запобігання правопорушенням; виховання громадян у дусі додержання законів; зміцнення законності.

Серед принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення слід відмітити такі як: презумпція невинуватості; право на захист; рівність громадян перед законом; з’ясування об’єктивної істини у справі; гласність провадження; оперативність. Необхідно вміти розкривати сутність кожного із зазначених принципів.

Необхідно проаналізувати ст. 247 КУпАП і вивчити обставини, при наявності яких провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути порушено, а порушене підлягає припиненню.

При підготовці до семінарського заняття необхідно з’ясувати, що може бути доказами в справах про адміністративні правопорушення. Перш за все, слід усвідомити, що докази – це фактичні дані, інформація, на основі якої встановлюються обставини справи. Від доказів як фактичних даних варто відрізняти їхні джерела, що являють собою засоби збереження і передачі інформації, за до­помогою яких вона залучається до сфери провадження у справах про адміністративні правопорушення. Відповідно до ст. 251 КУпАП джерелами доказів є: свідчення різних осіб; висновки експерта; матеріальні носії інформації; безпосередні спостереження осіб, уповноважених розсліду­вати адміністративні правопорушення. Орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім пе­реконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному дослідженні всіх обставин справи в їхній сукупності, керуючись законом і правосвідомістю (ст. 252 КУпАП).

Вивчення даної теми вимагає з’ясування кола учасників провадження у справах про адміністративні правопорушення, до яких відносяться: компетентні органи і посадові особи, наділені правом видавати владні акти, складати правові документи, що визначають рух і долю справи; особа, яка притягається до адміністративної відповідальності; потерпіла особа; законні представники; свідки; експерти; перекладач; адвокат або інший фахівець в галузі права. Адміністративно-правовий статус кожного із зазначених учасників провадження у справах про адміністративні правопорушення необхідно дослідити за допомогою ст.ст. 268-274 КУпАП. Крім того, користуючись КУпАП, слід з’ясувати, з якого джерела відшкодовуються потерпілим, свідкам, експертам і перекладачам витрати, по­несені ними у зв’язку з явкою до органу (посадової особи), у провадженні якої знаходиться справа про адміністративне пра­вопорушення.

Слід усвідомити, що провадження у справах про адміністративне правопорушення складається з певних стадій, які в свою чергу складаються з певних етапів. Розрізняють наступні стадії провадження справах про адміністративні правопорушення: адміністративне розслідування, розгляд справи, перегляд постанов, виконання постанов. На стадії адміністративного розслідування з’ясовуються: факт вчинення, обставини правопорушення, дані про винного і складається протокол про правопорушення. На стадії розгляду справи про адміністративні правопорушення орган (посадова особа), уповноважений приймати рішення по справі, розглядає матеріал і приймає постанову. На третій стадії постанова у справі про адміністративне правопорушення може бути або оскаржена громадянином, або опротестована прокурором, або переглянутою з ініціативи вищого органа. Ця стадія є факультативною, тобто необов'язковою, вона закінчується ухваленням рішення про скасування, зміну або постанова залишається в силі. Стадія виконання постанови починається відразу ж після її прийняття або після розгляду скарги (протесту).

Наступним кроком підготовки до семінарського заняття має стати дослідження та вивчення строків провадження у справах про адміністративні правопорушення. Важливий принцип провадження у справах про адміністративні правопорушення – оперативність: справи повинні вирішувати швидко, у можливо короткий строк. Законодавець не тільки закріплює строки, але і встановлює прави­ла їх вирахування, зокрема: необхідно знати максимальний розмір строку; важливо знати, з якого моменту починається строк; необхідно пам’ятати про правила визначення закінчення чи припинення строків; слід знати правила призупинення і заліку строків. При вивченні даного питання слід звернути особливу увагу на строки давності (накладення адміністративних стягнень, виконання постанови, погашення накладеного стягнення); процесуальні строки (закріплюють тимчасові рамки, протя­гом яких органи, посадові особи, громадяни зобов’язані здійснити процесуальну дію); строки примусового впливу (визначають час здійснення за­ходів примусового впливу).

Важливим кроком підготовки до семінарського заняття має стати засвоєння інформації щодо заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення, до яких відносяться: адміністративне
затримання особи, особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів. Для засвоєння сутності кожного із зазначених заходів забезпечення провадження слід звернутись до ст.ст. 260-266 КУпАП.

 

Засвоїти поняття: провадження; провадження у справах про адміністративні правопорушення; докази; потерпілий; свідок; законні представники.

 

Питання для самоконтролю:

- Надайте визначення поняттю провадження у справах про адміністративні правопорушення.

- Які види провадження у справах про адміністративні правопорушення залежно від обсягу й складності процедурної діяльності Ви знаєте?

- Чим характеризується прискорене провадження?

- За яких обставин провадження у справах про адміністративні правопорушення не може бути порушене, а порушене підлягає припиненню?

- Які завдання провадження у справах про адміністративні правопорушення Ви знаєте?

- Які джерела доказів у справах про адміністративні правопорушення закріплено в КУпАП?

- Хто може бути учасником провадження у справах про адміністративні правопорушення?

- Чи обов’язковою є участь експерта у провадженні в справах про адміністративні правопорушення?

- З яких джерел відшкодовуються витрати, понесені потерпілим, свідкам, експертам і перекладачам витрати у зв’язку з явкою до органу (посадової особи), у провадженні якої знаходиться справа про адміністративне пра­вопорушення?

- Які стадії включає в себе провадження у справах про адміністративні правопорушення?

- Яка із стадій провадження в справах про адміністративні правопорушення є факультативною?

- Які види строків провадження у справах про адміністративні правопорушення Ви знаєте?

- Які види строків давності у провадженні в справах про адміністративні правопорушення?

- На який час можна затримати особу за загальним правилом, якщо вона вчинила адміністративне правопорушення?

- Які заходи забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення Ви знаєте?

 

Вирішити задачу:

1. Працівники міліції о 14.00 зупинили на вулиці гр-на А. і попросили його пред’явити документи, що посвідчують особу. З огляду на те, що гр-н А. не мав при собі документів, працівники міліції запропонували йому пройти з ними до райвідділу міліції. Перед тим, як доставити гр-на А. до райвідділу, працівники міліції заїхали в декілька місць, таким чином, в райвідділ міліції гр-н А. був доставлений о 16.00. В 19.00 гр-н А. після встановлення особистості був відпущений із райвідділу міліції.

Надайте юридичну оцінку ситуації.

 

Тестові завдання для самоконтролю:

Визначити, яка з наведених обставин не виключає провадження в справах про адміністративні правопорушення:

A. відсутність події і складу адміністративного проступку;

B. неосудність особи, яка вчинила протиправну дію чи бездіяль­ність;

C. вчинення дії особою в стані крайньої необхідності;

D. досягнення особою пенсійного віку;

E. смерть особи, щодо якої було розпочато провадження.

Визначити, хто відповідає визначенню: “Особа, про яку є дані, що їй відомі які-небудь обставини, що підлягають встанов­ленню у цій справі”:

A. потерпілий;

B. свідок;

C. експерт;

D. понятий;

E. адвокат.

Визначити, яка з наведених стадій провадження в справах про адміністративні правопорушення є необов’язковою (альтер­нативною):

A. порушення справи і попереднє з’ясування її обставин;

B. розгляд справи і винесення постанови;

C. оскарження (опротестування) постанови і перегляд справи;

D. виконання постанови про накладення адміністративного стяг­нення;

E. всі перелічені стадії є обов’язковими.

Визначити, протягом якого терміну надсилається про­токол органові (посадовій особі), уповноваженому розглядати справу про адміністративне правопорушення:

A. 1 доби;

B. 2 днів;

C. 3 днів;

D. термін не встановлено;

E. 5 днів.

Визначити, у приміщення якої установи не доставляють порушника:

A. у міліцію;

B. у штаб ДНД;

C. у приміщення воєнізованої охорони;

D. у приміщення виконкому селищної, сільської ради;

E. у приміщення ЖЕД.

Доставляння порушника відповідно до КУпАП має бути проведено:

A. у 10-денний строк;

B. у 20-денний строк;

C. у 30-денний строк;

D. протягом 2 годин;

E. у найкоротший строк.

Який з перелічених заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення не є правомірним:

A. особистий огляд;

B. накладення арешту на майно;

C. адміністративне затримання особи;

D. огляд речей і вилучення речей та документів;

Е. всі перелічені заходи забезпечення провадження є правомірними.

Вказати, протягом якого терміну з дня вчинення правопо­рушення може бути накладене адміністративне стягнення, якщо справа про адміністративне правопорушення розглядається судом:

A. 15 днів;

B. 1 місяць;

C. 2 місяці;

D. 3 місяці;

E. 6 місяців.

Порядок провадження в справах про адміністративні правопорушення визначається:

A. Кодексом законів про працю України;

B. Кодексом адміністративного судочинства України;

C. нормами вітчизняного та міжнародного законодавства;

D. Кодексом України про адміністративні правопорушення;

E. Кримінально-процесуальним кодексом України.

Вказати, хто із названих осіб не належить до законних представників:

A. батьки;

B. усиновителі;

C. опікуни;

D. піклувальники;

E. адвокат.

 

Основні джерела для підготовки:

1. Кодекс України про адміністративні правопорушення [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/80731-10.

2. Адміністративна відповідальність в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. А.Т. Комзюка. – Харків: Ун-т внутр. Справ, 2000. – 99 с.

3. Адміністративна відповідальність (загальні положення та правопорушення у сфері обігу наркотиків): Навчальний посібник / За заг. ред. І.П. Голосніченка. – К.: КІВС, 2003. – 112 с.

4. Калаянов Д.П. Административно-юрисдикционная деятельность органов внутренних дел. – Одесса, 1998.

5. Калюжний Р.А. Науково-практичний коментар КУпАП [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://uristinfo.net/adminpravo/131-ra-kaljuzhnij-naukovo-praktichnij-komentar-kupap.html.

6. Лук’янець Д.М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку: Монографія. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2001. – 220 с.

7. Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення [текст] Станом на 2 квітня 2012 р. / За заг. ред. С. В. Пєткова та С. М. Морозова - К.: "Центр учбової літератури", 2012. - 1248 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)