АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виховання дітей і підлітків шляхом розв’язання

Читайте также:
  1. В) шляхом зміни гарантованих банками-учасниками квот кредитних ресурсів за рахунок залучення інших банків для участі в консорціумній операції.
  2. Виховання дітей у східних слов’ян
  3. Виховання й шкільна освіта в державах Стародавньої Греції. Освіта епохи еллінізму
  4. Виховання та навчальна практика у країнах Стародавнього Сходу
  5. Виховання у військовослужбовців бережливого ставлення до військової техніки й озброєння
  6. Виховання, школа і педагогічна думка у Стародавньому Римі. Педагогічні ідеї М.Ф.Квінтіліана
  7. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  8. Глава 26 ПРАВОВЕ ВИХОВАННЯ. ПРАВОВИЙ ВСЕОБУЧ
  9. Громадянське виховання – це виховна діяльність школи, сім’ї і громадськості спрямована на формування громадянської культури вихованців.
  10. Динаміка показників функцій серцево-судинної системи дітей та підлітків 10-15 років під впливом функціональних проб
  11. ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ

ситуаційних задач [2, 4, 8, 11, 13, 16, 18]

Практичне значення роботи: опанування методів оцінювання місць проведення занять, організації та форм фізичного вихованнядітей і підлітків дасть змогу забезпечити контроль за проходженням занять з фізичного виховання.

Принцип методу: розрахунково-аналітичний.

Хід роботи: розв’язати ситуаційні задачі з гігієнічного оцінювання місць проведення занять, організації та форм фізичного виховання дітей і підлітків, використовуючи приклад та еталон розв’язання.

Приклад ситуаційної задачі № 1

Спортивний зал загальноосвітньої школи на 36 класів має довжину 20м, ширину 8 м, висоту 5 м. Обробка стін – покриття олійною фарбою до стелі. Вентиляція природна з кратністю повітрообміну 1,2 раза/год. Швидкість руху повітря на рівні 0,3 м/с. Природне освітлення: світловий коефіцієнт 1: 6; КПО – 0,5%, штучне освітлення – 4 лампи розжарювання, освітленість – 100 люкс. Опалення централізоване, t° повітря +16° С. Підлога дерев’яна, пофарбована. При залі обладнані дві роздягальні, душові кімнати й туалети, кімната для зберігання знарядь та кімната для викладачів. У залі займається одночасно 35 учнів.

Дати гігієнічну оцінку умов проведення уроку з фізичної культури і визначити заходи щодо їх поліпшення.

 

Еталон розв’язання ситуаційної задачі № 1

Площа спортивного залу (20 м · 8 м = 160м2), що менше ніж належна величина (12 м ּ 24 м = 288 м2). Покриття стін та підлоги відповідає гігієнічним вимогам. Кратність вентиляції має бути на рівні 1,4 раза нагодину:

= = = 1,4 раза/год.

Світловий коефіцієнт (СК), КПО, штучна освітленість достатні. Температура повітря відповідає гігієнічним вимогам (14 – 17 °С). Таким чином, умови проведення уроку з фізичного виховання за деякими показниками не відповідають гігієнічним вимогам (за кратністю вентиляції). Потрібно передбачити збільшення кратності вентиляції та площі спортивного залу при проведенні капітального ремонту школи.

 

Приклад ситуаційної задачі № 2

Урок фізичного виховання у шостому класі був побудований у такий спосіб: 20 хвилин діти виконували ходьбу, пробіжки, вільні вправи, 25 хвилин грали у волейбол, баскетбол. Частота пульсу у дітей на початку занять становила 60 – 65 уд/хв, після 20 хв – 80 – 90 уд/хв, наприкінці заняття – 75 – 80 уд/хв. Дайте гігієнічну оцінку структури уроку фізичного виховання та характеру фізичного навантаження.

 

Еталон розв’язання ситуаційної задачі № 2

У проведеному уроці були відсутні дві частини заняття: вступна і заключна. При побудові фізіологічної кривої уроку видно, що функціональний стан організму дітей до кінця заняття не повертається до вихідного, що пов'язано, мабуть, з надмірним навантаженням і більшою його тривалістю, ніж це потрібно. У зв'язку з цим пропонується розділити урок фізичного виховання на чотири частини і зменшити навантаження основної частини уроку.

Приклад ситуаційної задачі № 3

На уроці фізкультури у школяра зареєстровані такі показники пульсу: до заняття – 82 уд/хв, після розминки (основна частина) – 99, після основних занять – 116, а наприкінці уроку – 97. Чи відповідає фізичне навантаження на уроці функціональним можливостям організму школяра? Оцініть структуру уроку.

 

Еталон розв’язання ситуаційної задачі № 3

Щоб визначити відповідність фізичного навантаження, отриманого учнями на уроці, їх функціональним можливостям, порівнюють дані середньої частоти пульсу протягом уроку з нормативними (140 – 160 уд/хв). Для визначення середньої частоти пульсу підсумовують дані вимірів пульсу, отримані протягом усіх структурних частин уроку, і ділять на кількість вимірів: (99 ударів + 116 ударів + 97 ударів): 3 = 104 уд/хв.

Отже, навантаження на уроці низьке, й урок не має тренувального й оздоровчого значення, оскільки середня частота пульсу за урок не відповідає потрібному рівню. Урок вважається малоефективним.


ЗАНЯТТЯ №8

ТЕМА: ПІДСУМКОВЕ СЕМІНАРСЬКЕ ЗАННЯТТЯ

 

Мета роботи: підведення підсумків занять з дисципліни. Підсумкове оцінювання знань студентів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)