АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Перелік питань на семінарське заняття № 1. Поняття та зміст бюджетного процесу

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.
  2. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  3. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  4. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  5. Варіанти питань до модульної роботи
  6. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
  7. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ
  8. Види інструкцій з питань охорони праці та їх розробка.
  9. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  10. Відомчий, регіональний і громадський контроль з питань охорони праці на підприємстві.
  11. Вступні заняття
  12. З БУДЬ-ЯКИХ ПИТАНЬ ЩОДО ТИМЧАСОВОГО ПЕРЕБУВАННЯ: ВАМ ДОПОМОЖУТЬ РЕГІОНАЛЬНІ ШТАБИ

Поняття та зміст бюджетного процесу.

1. Принципи бюджетного процесу.

2. Бюджетний період.

3. Складові частини бюджету.

4. Загальна характеристика бюджетних призначень.

 

5. Порядок складання проекту бюджету:

– визначення Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період;

– розроблення та аналіз бюджетних запитів;

– розробка та схвалення проекту закону про Державний бюджет;

– проект закону про Державний бюджет та матеріали, що до нього додаються.

 

6. Розгляд та прийняття державного бюджету України:

– представлення проекту закону про Державний бюджету України Верховній Раді України;

– підготовка Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджету України до першого читання;

– розгляд проекту закону про Державний бюджету України у першому читанні;

– підготовка Верховною Радою України проекту закону про Державний бюджету України до друге читання;

– розгляд проекту закону про Державний бюджету України у другому читанні;

– розгляд проекту закону про Державний бюджету України у третьому читанні;

– особливості розгляду проекту закону про Державний бюджету України.

 

Рекомендована література:

Закони України: (1), (2), (20), (23), (24), (38), (68), (81)

Підзаконні нормативні акти: (20), (26), (50), (62)

Навчальна література:

Основна: (1), (2), (3) с.25-26; (5); (6) с.89-114, (7) с.166-196; (8) с.137-157.

Додаткова: (3), (6), (9), (13) - (16), (19).

 

Студент повинен знати, що бюджет не виникає сам по собі, його потрібно скласти, передати на розгляд, прийняти, виконати і по закінченню підготувати звіт про виконання. Складання, розгляд, прийняття проектів бюджетів, його виконання та складання, розгляд і прийняття звітів про виконання називають стадіями бюджетного процесу. Ця сукупність стадій є бюджетним процесом.

Всі стадії взаємопов’язані між собою і доповнюють одна одну, діяльність на наступних стадіях є продовженням діяльності суб’єктів на попередніх. Необхідно розрізняти зміст кожної стадії, оскільки будь-яка частина процесу характеризується наявністю специфічних завдань. Виходячи з цього потрібно засвоїти чотири стадії бюджетного процесу: 1) складання проектів бюджетів; 2) розгляд та прийняття проекту бюджету; 3) виконання бюджету, у тому числі внесення змін до Закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети; 4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Потрібно чітко розрізняти поняття “бюджетний рік (з 1 січня по 31 грудня) та “бюджетний цикл” (триває понад 2 роки), вміти порівняти тривалість бюджетного циклу нашої держави та інших держав.

Не можна залишити без уваги принципи, на основі яких здійснюється діяльність органів на кожній стадії бюджетного процесу. До таких належать:

1) принцип повноти – бюджет повинен бути всеохоплюючим – всі витрати та прибутки повинні бути зафіксовані в ньому;

2) принцип гласності та публічності – полягає у широкому оповіщенні населення про діяльність державних органів в бюджетній сфері;

3) принцип реальності – реальність доходів і видатків, що плануються є умовою виконання заходів, намічених планом економічного і соціального розвитку держави;

4) принцип верховенства представницьких органів – прийняття остаточного рішення про бюджет, належить вищому законодавчому органу України, а щодо місцевих бюджетів – органам місцевого самоврядування;

5) принцип спеціалізації – у бюджеті конкретно визначається розмір доходів і видатків.

Кожна стадія здійснюється визначеними законодавством органами. Ці стадії повторюються щорічно.

Відповідно до ст. 96 Конституції Державний бюджет України затверджується щорічно Верховною Радою України на період з 1 січня до 31 грудня, а за особливих обставин – на інший період. Однак з початку складання проекту бюджету до затвердження звіту про виконання затвердженого Верховною Радою України бюджету проходить майже 2 роки.

Перша стадія – складання проекту бюджету. Процес його розробки починається зазда­легідь до його затвердження.

До 1 квітня року, що передує плановому Національний банк України подає до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України: проект основних засад грошово-кредитної політики та проект кошторису доходів та видатків Національного банку України на наступний бюджетний період.

Не пізніше ніж за чотири робочих дні до початку проведення парламентських слухань з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період Кабінет Міністрів України подає до Верховної Ради України проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період. До 1 червня або першого наступного за цією датою дня пленарних засідань Верховної Ради України, у Верховній Раді відбуваються парламентські слухання з питань бюджетної політики на наступний бюджетний період. З доповіддю про Основні напрями бюджетної політики на наступний бюджетний період виступає Прем’єр-міністр України або за його дорученням Міністр фінансів України.

За результатами парламентських слухань Верховна Рада України приймає постанову про схвалення або взяття до відома Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період.

Для підготовки пропозицій проекту Державного бюджету України Міністерство фінансів України розробляє і доводить до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції щодо підготовки бюджетних запитів.

Головні розпорядники бюджетних коштів організують розроблення бюджетних запитів для подання Міністерству фінансів України в терміни та порядку, встановлені Міністерством фінансів України.

Міністерство фінансів України аналізує ці бюджетні запити. На основі їх аналізу Міністр фінансів України приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту Державного бюджету України. Проект закону про Державний бюджет України готує Міністерство фінансів України на основі бюджетних запитів та подає його для розгляду Кабінету Міністрів України. Перша стадія бюджетного процесу закінчується прийняттям Кабінетом Міністрів України постанови щодо схвалення проекту Закону про Державний бюджет України та подачею його разом з відповідними матеріалами Верховній Раді України не пізніше 15 вересня року, що передує плановому.

Необхідно пам’ятати, що складання проекту місцевого бюджету починається після отримання Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад, інформації від Міністерства фінансів України про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів та її опрацювання.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи відповідних рад зобов'язані надавати необхідну інформацію: Міністерству фінансів України – для проведення розрахунків обсягів міжбюджетних трансфертів та інших показників; Верховній Раді України – для перевірки достовірності цих розрахунків.

Головні розпорядники бюджетних коштів організують розроблення бюджетних запитів для подання місцевим фінансовим органам в терміни та порядку, встановлені цими органами.

На основі результатів аналізу бюджетних запитів керівник місцевого фінансового органу приймає рішення про включення бюджетного запиту до пропозиції проекту місцевого бюджету перед поданням його на розгляд відповідно Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад.

Після схвалення Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет України Міністерство фінансів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад розрахунки прогнозних обсягів міжбюджетних трансфертів, методику їх визначення та інші показники, необхідні для складання проектів місцевих бюджетів, а також пропозиції щодо форми проекту рішення про місцевий бюджет (типова форма рішення).

У тижневий термін після ухвалення закону про Державний бюджет України в другому читанні Кабінет Міністрів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад положення та показники міжбюджетних відносин (обсяги міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів і текстові статті, що визначають особливості міжбюджетних відносин на наступний бюджетний період), які були проголосовані Верховною Радою України при прийнятті проекту закону про Державний бюджет України в другому читанні.

На підставі отриманої інформації, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та виконавчі органи відповідних рад готують проекти рішень про відповідні місцеві бюджети.

Друга стадія бюджетного процесу – розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети.

Не пізніше ніж через п'ять днів після подання Кабінетом Міністрів України проекту закону про Державний бюджет України до Верховної Ради України Міністр фінансів України представляє його на пленарному засіданні Верховної Ради України. Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доповідає про відповідність проекту закону про Державний бюджет України вимогам цього Кодексу, Основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період та пропозиціям Верховної Ради України до Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період, прийнятим згідно з частиною шостою статті 33 цього Кодексу.

За результатами обговорення проекту закону про Державний бюджет України Верховна Рада України може прийняти вмотивоване рішення про його відхилення у разі невідповідності цьому Кодексу та Основним напрямам бюджетної політики на наступний бюджетний період.

Після прийняття до розгляду представленого проекту закону про Державний бюджет України не пізніше 1 жовтня (6 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання Кабінетом Міністрів України) року, який передує плановому, проект закону про Державний бюджет України розглядається народними депутатами України, а також у комітетах, депутатських фракціях та групах Верховної Ради України. Комітети Верховної Ради України формують свої пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України і передають їх до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та призначають представників для участі у роботі Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету не пізніше 15 жовтня (20 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання Кабінетом Міністрів України) року, який передує плановому, спільно з уповноваженими представниками Кабінету Міністрів України розглядає пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України і готує Висновки та пропозиції до нього, а також таблиці пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, які пропонується підтримати чи відхилити, і приймає з цього приводу відповідне рішення.

До 20 жовтня (25 жовтня, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання Кабінетом Міністрів України), року, що передує плановому Верховна Рада України приймає проект закону про Державний бюджет України у першому читанні.

Після прийняття проекту закону про Державний бюджет України у першому читанні Кабінет Міністрів України у двотижневий термін готує і подає не пізніше 3 листопада (8 листопада, якщо проект бюджету був прийнятий до розгляду після повторного подання Кабінетом Міністрів України) року, що передує плановому, проект закону про Державний бюджет України, доопрацьований відповідно до Бюджетних висновків Верховної Ради України, і порівняльну таблицю щодо їх врахування з вмотивованими поясненнями щодо неврахованих пропозицій.

Друге читання розпочинається з доповіді Міністра фінансів України щодо доопрацьованого з урахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради України проекту закону про Державний бюджет України і завершується не пізніше 20 листопада року, що передує плановому.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету доопрацьовує проект закону про Державний бюджет України та вносить його на розгляд Верховної Ради України у третьому читанні не пізніше 25 листопада року, що передує плановому.

Третє читання проекту закону про Державний бюджет України починається з доповіді Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та співдоповіді Міністра фінансів України.

Закон про Державний бюджет України приймається Верховною Радою України до 1 грудня року, що передує плановому.

У двотижневий термін після ухвалення відбувається підписання закону Президентом України і опублікування його в “Урядовому кур’єрі” та інших офіційних виданнях.

Друга стадія – розгляд та прийняття рішення про місцевий бюджет починається з схвалення Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевою державною адміністрацією, виконавчими органами відповідних рад проекту рішення про місцевий бюджет. Далі проект рішення про місцевий бюджет розглядається на сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної ради. І не пізніше ніж у двотижневий термін після офіційного опублікування закону про Державний бюджет України відбувається затвердження місцевих бюджетів відповідно рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідних рад.

Третя стадія бюджетного процесу – виконання бюджету, у тому числі у разі необхідності внесення змін до закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети.

Виконання бюджету є основною стадією бюджетного процесу. Виконати бюджет означає забезпечити повне і своєчасне надходження всіх передбачених у бюджеті доходів і спрямувати кошти на фінансування видатків, включених до бюджету.

Кабінет Міністрів України забезпечує виконання Державного бюджету України. Міністерство фінансів України здійснює загальну організацію та управління виконанням Державного бюджету України, координує діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

Державний бюджет України виконується за розписом, який затверджується Міністром фінансів України відповідно до бюджетних призначень у місячний термін після набрання чинності законом про Державний бюджет України.

Державне казначейство України веде бухгалтерський облік всіх надходжень, що належать Державному бюджету України, та за поданням органів стягнення здійснює повернення коштів, що були помилково або надмірно зараховані до бюджету.

Органи стягнення забезпечують своєчасне та в повному обсязі надходження до державного бюджету податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів відповідно до законодавства.

Головні розпорядники бюджетних коштів одержують бюджетні асигнування та проводять видатки.

У разі необхідності до Закону про Державний бюджет України можуть бути внесені зміни.

Особливу увагу студентам слід звернути на виконання місцевих бюджетів. Місцевий бюджет виконується за розписом, який затверджується керівником місцевого фінансового органу.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад або міські, селищні чи сільські голови (в разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені) забезпечують виконання відповідних місцевих бюджетів. Місцеві фінансові органи здійснюють загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету, координують діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

Загальну організацію та управління виконанням відповідного місцевого бюджету здійснюють місцеві фінансові органи. Територіальні органи Державного казначейства здійснюють їх казначейське обслуговування. Розпорядники бюджетних коштів здійснюють видатки протягом року. У разі необхідності до рішення про місцевий бюджет можуть бути внесені зміни.

Останньою, четвертою стадією бюджетного процесу є підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Не пізніше 31 грудня або на останній день іншого бюджетного періоду Державне казначейство України закриває всі рахунки, відкриті у поточному бюджетному періоді.

Зведення, складання та надання звітності про виконання Державного бюджету України здійснюються Державним казначейством України.

Розпорядники бюджетних коштів відповідно до єдиної методики звітності складають та подають детальні звіти, що містять бухгалтерські баланси, дані про виконання кошторисів, результати діяльності та іншу інформацію за формами, встановленими законодавством України.

Річний звіт про виконання закону про Державний бюджет України подається Кабінетом Міністрів України Верховній Раді України не пізніше 1 травня року, наступного за звітним.

Рахункова палата протягом двох тижнів з дня офіційного подання Кабінетом Міністрів України річного звіту про виконання закону про Державний бюджет України готує висновки щодо використання коштів Державного бюджету України.

Верховна Рада України розглядає звіт про виконання закону про Державний бюджет України у двотижневий термін з дня отримання висновків Рахункової палати щодо використання коштів Державного бюджету України.

Звіт Кабінету Міністрів України перед Верховною Радою України про виконання закону про Державний бюджет України представляє Міністр фінансів України. Верховна Рада України може заслухати головних розпорядників коштів Державного бюджету України щодо використання ними бюджетних коштів.

Із співдоповіддю про виконання закону про Державний бюджет України виступають Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та Голова Рахункової палати.

За результатами розгляду Верховна Рада України приймає рішення щодо звіту про виконання закону про Державний бюджет України. Звіт про виконання Державного бюджету підлягає опублікуванню.

Слід запам’ятати, що саме Державне казначейство України визначає періодичність, структуру та терміни подання звітності про виконання місцевих бюджетів.

Територіальні органи Державного казначейства України складають та подають відповідним місцевим фінансовим органам баланси, звіти про виконання місцевих бюджетів та інші фінансові звіти за правилами та формами, встановленими Державним казначейством України за погодженням з Міністерством фінансів України та Рахунковою палатою. Зведені показники звітів про виконання бюджетів одночасно подаються територіальними органами Державного казначейства України відповідно Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, фінансовим органам місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів відповідних рад.

Відповідні звіти місцевим фінансовим органам надають органи стягнення.

Квартальний та річний звіти про виконання місцевого бюджету подаються до Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної ради Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевою державною адміністрацією, виконавчим органом відповідної ради чи міським, селищним, сільським головою (у разі, якщо відповідні виконавчі органи не створені) у двомісячний строк після завершення відповідного бюджетного періоду. Перевірка звіту здійснюється Рахунковою палатою Верховної Ради Автономної Республіки Крим (щодо використання органами виконавчої влади коштів бюджету Автономної Республіки Крим) чи комісією з питань бюджету відповідної ради, після чого відповідні ради затверджують звіт про виконання бюджету або приймають інше рішення з цього приводу.

Тема 7. Поняття та класифікація державних і муніципальних доходів

Перелік питань на семінарське заняття:

1. Поняття доходів бюджету, їх класифікація.

2. Поняття та загальна характеристика державних і місцевих доходів.

3. Класифікація державних доходів.

4. Види доходів місцевих бюджетів.

Рекомендована література:

Закони України: (1), (2), (4), (7), (20), (37), (38)

Підзаконні нормативні акти: (38), (91), (92

 

Для виконання своїх завдань та функцій держава залучає частину доходів різних власників – державних, комунальних, громадських, приватних підприємств та громадян. Доходи, що формуються у такий спосіб, переходять у власність держави утворюючи специфічну групу грошових коштів. Під державними доходами розуміютьцільові надходження до централізованих та децентралізованих фондів коштів для фінансування виконання завдань та функцій держави, органів місцевого самоврядування та державних підприємств.

Студенту слід звернути увагу на класифікацію доходів. Доходи держави можуть класифікуватись за різними критеріями. Так, за ступенем обов’язковості доходи держави поділяються на: обов’язкові (податки, неподаткові платежі) та добровільні (позики (зовнішні, внутрішні); за умовами мобілізації – зворотні (держкредит, кошти страхових фондів) та незворотні (податки, збори); за рівнем формування – централізовані (доходи державного та місцевих бюджетів) та децентралізованіні (доходи державних підприємств); за цільовим призначенням – загальні (доходи загального фонду бюджетів) та спеціальні (доходи спеціального фонду бюджетів).

Поширеною також є класифікація державних доходів за економічним змістом на: податкові (передбачені Законом України“ Про систему оподаткування”) та неподаткові (держкредит, доходи державних підприємств).

Студенти повинні знати, що формами державних доходів є:

1. Доходи Державного бюджету України (кошти страхових фондів; кредитні надходження; доходи від операцій з капіталом; податкові надходження; неподаткові надходження; міжбюджетні трансферти).

2. Доходи місцевих бюджетів (кредитні надходження; доходи від операцій з капіталом; податкові надходження; неподаткові надходження; міжбюджетні трансферти).

3. Доходи державних позабюджетних фондів (Пенсійного фонду; Фонду соцстраху у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами зумовленими народженням і похованням; Фонду соцстраху від нещасних випадків на виробництві; Фонду соцстраху на випадок безробіття).

4. Доходи державних підприємств (державні асигнування; власні надходження держпідприємств).

Студент повинен дати характеристику кожному із видів доходів держави, навести приклади. При цьому, особливу увагу необхідно звернути на систему обов’язкових платежів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)