АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація і номенклатура ферментів

Читайте также:
  1. Аксіома про потенційну небезпеку. Класифікація небезпек
  2. Будова ферментів
  3. Види податків і податкових платежів та їх класифікація
  4. Визначення групи кредитних операцій за станом обслуговування позичальником боргу за ними. Класифікація кредитного портфеля
  5. Випадкові події. Класифікація подій
  6. Властивості ферментів
  7. ГІГІЄНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ПРАЦІ
  8. Гігієнічна класифікація умов праці
  9. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин. Класифікація шкідливих речовин за ступенем впливу на організм людини
  10. Джерела дисципліни і їх класифікація.
  11. Документи, їх призначення і класифікація
  12. Екологічні фактори, їх класифікація та основні закони дії факторів

Номенклатура ферментів

Ферменти мають тривіальні назви та систематичні. Назви багатьох ферментів утворюються шляхом додавання суфіксу -аза до назви субстрату. Так, фермент, що каталізує гідроліз сечовини називається уреазою (від англ. urea), фермент, що гідролізує аргінін - аргіназою. Але, багато ферментів мають назви, не пов’язані з назвами їх субстратів (пепсин, трипсин). Багато ферментів мали 2 та більше назв, що привносило плутанину в номенклатуру. Це, а також швидке зростанням кількості нових ферментів, які дослідники називали за своїм бажанням, привело до необхідності систематики номенклатури.

Пропонувалось називати ферменти в залежності від хімічної природи субстрату, на який вони діють. Але, за цим принципом важко класифікувати фермент, оскільки субстратом можуть бути різноманітні сполуки в певному класі речовин та величезна кількість проміжних продуктів обміну.

Тому, в 1961 році на V Міжнародному біохімічному конгресі в Москві Комісією по ферментам Міжнародної біохімічної спілки була розроблена сучасна класифікація та номенклатура ферментів. В основу прийнятої класифікації був покладений тип каталізованої реакції, який є специфічним для дії будь-якого ферменту. Таким чином, тип реакції разом з назвою субстрату і є основою для систематичної назви ферментів.

У відповідності з цим ферменти поділяються на шість основних класів. Кожен фермент має чотиризначний кодовий номер (шифр), кожна цифра якого позначає номер ферменту в класі (6 класів), підкласі (характеризує основні види субстратів, що беруть участь в даному типі хімічних перетворень), підпідкласі (характеризує хімічну природу сполук - донорів чи акцепторів, що приймають участь в даній підгрупі реакцій), порядковий номер ферменту у підпідкласі (згідно алфавітному порядку) і систематичну назву, яка дозволяє ідентифікувати каталізовану цим ферментом реакцію.

АТФ+D-глюкоза = АДФ+D-глюкозо-6-фосфат

Так, систематична назва фермента - АТФ: гексоза 6-фосфотрансфераза, з якої слідує, що цей фермент каталізує перенесення фосфатної групи з АТФ на гексозу. Цей фермент має шифр КФ 2.7.1.1. Де КФ – класифікація ферментів, 2 - це клас трансфераз, 7 - підклас фосфотрасферази, 1 - підпідклас фосфотрансферази з гідроксильною групою в якості акцептора, 1 - номер у підпідкласі, показує, що акцептором фосфатної групи є D-гексоза.

Якщо фермент має довгу назву, або таку, що важко вимовляється, допустимим є використання його тривіальної назви. Так, тривіальна назва вищенаведеного ферменту - гексокіназа.

 

Класифікація ферментів

1. Оксидоредуктази - це ферменти, що каталізують окисно-відновні реакції, що лежать в основі біологічного окислення.

Цей клас поділяється на 19 підкласів, залежно від того, на які субстрати вони діють.

Так, виділяють підкласи оксидоредуктаз, що діють на групи – СН – ОН, СОН або СО, СН2 – СН2, СН – NН2, НАД.Н2 та НАДФ.Н2, на пероксид водню (каталаза – розкладає пероксид водню; пероксидаза – окислення речовин за участю пероксиду водню) тощо.

2. Трансферази - каталізують реакції міжмолекулярного перенесення різних атомів, груп атомів та радикалів.

Залежно від природи транспортованих груп поділяються на 8 підкласів: ті, що переносять одновуглецеві залишки (метилтрансферази); альдегідні та кетонні залишки; ацильні залишки (ацетилтрансферази); глікозильні залишки; азотисті групи (амінотрансферази); фосфатні групи тощо.

3. Гідролази - каталізують гідроліз, тобто розклад органічних речовин за участю води.

Клас поділяється на 11 підкласів: гідролази, які діють на складноефірні зв’язки або естерази (ліпаза, фосфатаза); глікозильні сполуки (амілази, целюлаза); пептидні зв’язки (пепсин, трипсин); С – N зв’язки, відмінні від пептидних (уреаза) тощо.

4. Ліази - каталізують негідролітичне розщеплення речовин з утворенням подвійних зв’язків, або приєднання груп атомів по місцю подвійних зв’язків. Діють на зв’язки С–С (декарбоксилази), С–N, C–S, С–О (дегідратази) тощо.

5. Ізомерази - каталізують реакції ізомеризації, тобто просторову або структурну перебудову в межах однієї молекули..

Відомо 6 підкласів. Це рацемази (ізомеризація в сполуках з одним асиметричним атомом), епімерази (ізомеризація в сполуках з двома та більше асиметричними атомами), якщо ізомеризація включає внутрішньомолекулярне перенесення групи, фермент називається мутазою.

6. Лігази (синтетази) - каталізують синтез органічних речовин з використанням енергії розпаду АТФ або іншого нуклеозидтрифосфату.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)