АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рівень розвитку (зрілості) колективу

Читайте также:
  1. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  2. Б процес збільшення і розвитку приміської зони великих міст
  3. Базовий рівень підготовки
  4. Ви никнення й розвитку виробничих відносин, виокремлення в способі
  5. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України
  6. Вивчення витоків рухливих ігор, обґрунтування закономірностей їх розвитку.
  7. Види і структура дитячого колективу
  8. Визначення тенденції розвитку.
  9. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  10. Висвітлить класичний етап в розвитку соціології – 15 б.
  11. Відновлення репресій у 60-70-х рр. ХХ ст. Їх наслідки для розвитку культури.
  12. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.

Колектив - це підсумок розвитку групи, її вища стадія. Але колективи не залишаються на одному і тому ж рівні розвитку. Чим більш розвинений колектив, тим більш високих результатів він здатний досягати.

Для оцінки рівня розвитку колективу підприємства може бути використана структура характеристик, наведена на рис. 3.

Загальна характеристика колективу - рівень його розвитку (рівень зрілості) відображає здатність колективу ставити реалістичні загальні цілі, формувати структуру індивідуальних цілей, відповідних загальним, будувати і гнучко змінювати структуру взаємодій і взаємин, що забезпечують досягнення поставлених цілей з максимально можливою ефективністю.

Рівень розвитку колективу визначається як функція трьох інших характеристик: ціннісно-орієнтаційної зрілості, організованості і згуртованості.

Ціннісно-орієнтаційна зрілість колективу. У колективів існують три типи цілей:

1) цілі досягнення в поточній діяльності;

2) цілі розвитку підприємства;

3) цілі саморозвитку колективу.

Найбільш розвинені колективи ставлять перед собою мети всіх трьох типів. Менш розвинені колективи прагнуть досягати високих результатів у поточній роботі, але мало дбають про розвиток підприємства. Ціннісно-орієнтаційна зрілість колективу - це характеристика, що відображає ступінь готовності його членів прикладати зусилля для досягнення високих поточних результатів, забезпечення розвитку підприємства та саморозвитку колективу. Рівень ціннісно-орієнтаційної зрілості визначається значеннями трьох первинних характеристик колективу: орієнтованості на досягнення в поточній діяльності, орієнтованості на розвиток і орієнтованості на саморозвиток.

Орієнтованість на досягнення в поточній діяльності характеризує готовність членів колективу прикладати зусилля для того, щоб максимально використовувати потенціал підприємства.

Орієнтованість на розвиток діяльності показує, якою мірою існуючі в колективі відносини стимулюють активність його членів у вдосконаленні змісту, організації та методів своєї роботи.

Орієнтованість на саморозвиток колективу показує, якою мірою існуючі в колективі відносини здатні стимулювати активність його членів в підвищенні свого професійного та культурного рівня.

Рис. 3. Структура характеристик колективу

Організованість колективу. Постановка загальних цілей, по-перше, ще не гарантує їх досягнення, а по-друге, залежно від організації взаємодії між членами колективу цілі можуть досягатися з різними витратами зусиль і за різний час. У житті кожного малого підприємства існує багато ситуацій, що вимагають від його співробітників самоорганізації без участі керівника.

Під організованістю колективу розуміється його здатність формувати раціональну структуру спільних дій і гнучко перебудовувати її в умовах, що змінюються. Вона залежить від відповідальності членів колективу, їх спрацьованості і включеності в управління.

Відповідальність характеризує, наскільки сумлінно ставляться члени колективу до виконання своїх обов'язків без жорсткого контролю з боку керівництва, а також їх готовність з власної ініціативи приймати на себе відповідальність за виконання якихось нових робіт, формально не входять в їх обов'язки.

Спрацьованість колективу характеризує ступінь готовності його членів у разі необхідності самостійно погоджувати свої дії один з одним без звернення до керівника. Якщо координація дій здійснюється тільки через керівника, то ймовірність успіху буде невисокою.

Включеність в управління характеризує ступінь впливу рядових членів колективу на прийняті керівником рішення.

Згуртованість колективу. Згуртованість колективу - це характеристика, що відображає його здатність протистояти внутрішнім і зовнішнім впливам, негативно впливає на ефективність спільної діяльності. Якщо організованість характеризує здатність формувати раціональну структуру взаємодії, то згуртованість - здатність зберігати цю структуру.

Згуртованість залежить від єдності орієнтацій, сумісності і потенційної стабільності колективу.

Єдність орієнтацій показує ступінь прийняття членами колективу його цілей і способів їх досягнення. Це виражається в збігу думок, оцінок, установок і позицій співробітників підприємства по відношенню до різних моментів спільної роботи, перш за все, в їх згоді з організацією роботи, в задоволеності тієї напруженістю, з якою вона ведеться.

Сумісність - це характеристика колективу відображає, якою мірою існуючі відносини між співробітниками несуть в собі потенційну загрозу виникнення відчуженості і конфліктів.

Потенційна стабільність колективу відображає ступінь привабливості роботи в ньому для його членів. Вона проявляється в задоволеності співробітників різними аспектами своєї роботи.

32. Соціальна група.

Соціальна група – відносно стійка сукупність людей, яка має спільні інтереси, цінності, норми поведінки, які складаються межах історично визначеного суспільства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)