АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вивчення нового матеріалу

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. II. Вивчення нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу.
  6. II. Вивчення нового матеріалу.
  7. II. Вивчення нового матеріалу.
  8. II. Вивчення нового матеріалу.
  9. II. Вивчення нового матеріалу.
  10. II. Вивчення нового матеріалу.
  11. А) Оценка уровня подготовленности нового работника.
  12. А) поглиблене вивчення курсу.

Перевірка домашнього завдання.

Робота з картками

Картка № 1

Розбийте наведені поняття за видами історичних джерел.

Вид історичних джерел Поняття
А) Речовинні   Хронічки, гобелен, балади, щит і меч лицаря,середньовічна мозаїка, заповіт, лицар, вітражі, замок, монети,листи, арбалет, літопис, скульптури  
Б) Письмові  
В) Усні  
Г) Образотворчі  

Картка № 2

Вставте пропуски у речення.

1. Епоху історії, яка наступила після епохи стародавнього світу, називають __ (С……………..ям).

2. Ця епоха історії починається з __ (падіння З………… Р…….. імперії).

3. Епоха Середньовіччя ділиться на періоди: __, __, __

4. У вивченні епохи Середньовіччя допомагають науки __ __ та багато ­інших історичних наук (а…………..я та е………..я).

Картка № 3

Розв’яжіть хронологічні задачі.

1. Відомо, що початком римської історії вважається рік заснування Рима у 753 р. до н. е. Підрахуйте, на якому році Римської історії сталося падіння Західної Римської імперії. (753 + 476 - 1 = 1228)

2. Підрахуйте, скільки років і століть відділяє падіння Західної Римської імперії від нашого часу. (2006 - 476 = 1530; 15 століть)

3. Співвіднесіть назви періодів історії з їхніми часовими рамками.

1) Історія давнього світу   а) 1492-1914  
2) Історія середніх віків   б) 1914-2006  
3) Історія нового часу   в) до 476 р.  
4) Історія новітнього часу   г) 476-1492 рр.  

Вивчення нового матеріалу

1. 1. Народження середньовічної Європи

Географічно Європа сягає від Скандинавії до узбережжя Середземного моря, від Атлантичного океану до Уральських гір.

Але для жителів Римської імперії Європа - це лише північне узбережжя Середземного моря. Величезні простори Західної, Центральної та Східної Європи лежали за межами уявлень римлян про культурний світ і були лише світом варварів. Саме ж слово «Європа» прийшло до давніх греків з аккадської мови, «ереб» аккадською означає захід сонця. Від греків це слово потрапило до римлян, яких греки теж вважали варварами.

Запитання:

1) Звідки походить слово «варвар»?

2) Кого римляни називали варварами?

Учитель, доповнюючи відповіді учнів, говорить про те, що для римлян варварами були народи, що жили на величезних просторах сучасної Європи: слов’яни, кельти, германці.

1. 2. Велике переселення народів – ІІІ-VIIcт

Велике переселення народів - це епоха масових переміщень племен, що призвели до загибелі Західної Римської імперії та утво­рення «варварських» королівств.

 

ЗАВДАННЯ:

1) Визначити територію розселення слов’ян (між річками Вісла та Дніпро), кельтів (північ Європи) та германців (між річками Рейн та Ельба).

2) Визначити за назвою кельтські племена (іри, белги, скотти, брити). Назви яких держав нагадують про них (Ірландія, Бельгія, Шотландія, Британія)?

3) Які племена прийшли на простори Римської імперії під час Великого переселення народів? (Гуни, остготи, вестготи, вандали, франки, англи)

4) Яка частина Римської імперії не була захоплена варварами?

5) Які вирішальні події епохи Великого переселення народів відбулися на території Римської імперії?

 

Текст 1. «Германія». Корнелій Тацит

Хоча країна не зовсім одноманітна на вигляд, але, взагалі, вона є або страшним лісом, або огидним болотом. Для посівів вона родюча, але не годиться для розведення фруктових дерев. Худобою вона багата.

Германці люблять, щоб худоби було багато, у цьому єдиний та найприємніший для них вид багатства. У золоті та сріблі боги їм відмовили.

Утім, германці й не одержимі такою пристрастю до володіння (дорогоцінними металами) та до користування ними (як інші народи). Втім, най­ближчі (до Рейну та Дунаю племена) цінують золото й срібло для використання у торгівлі.

Заліза у них також не багато, про що свідчить характер їхньої наступальної зброї.

Напоєм германцям служить рідина з ячменю або пшениці, перетворена на деяку подібність вина шляхом бродіння. Їжа у них проста: дикорослі плоди, свіжа дичина або кисле молоко. Жінки часто носять покривало з полотна, яке розмальовують пурпуровою фарбою.

Запитання до тексту

1) У долинах яких річок селилися германці?

2) Назвіть заняття германців, про які згадується у тексті.

3) Що германці їли?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)