АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Міжособистий обмін інформацією

Читайте также:
  1. АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕПЛООБМІННИКА ЗМІШУВАННЯ
  2. Апаратура іонообмінного методу
  3. Білковий обмін
  4. Водно–електролітний обмін
  5. Вуглеводний обмін
  6. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ БІЛКОВОГО ТА ВУГЛЕВОДНО-ЛІПІДНОГО ОБМІНУ РЕЧОВИН
  7. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ВОДНО-СОЛЬОВОГО ОБМІНУ
  8. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ ВІТАМІНІВ
  9. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ МАКРОЕЛЕМЕНТІВ
  10. ДІАГНОСТИКА ПОРУШЕНЬ ОБМІНУ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ
  11. Енергетичний обмін
  12. Жировий обмін

Основним засобом, за допомогою якого менеджери підтримують зв'язок з людьми, є міжособистий обмін інформацією. Існує чотири області інформації: арена, мертва зона, фасад і невідоме.Ареною називається область, яка найбільш відпо­відає ефективним міжособистим зв'язкам і обміну ін­формацією. В цій області вся інформація, яка необхід­на для здійснення ефективного зв'язку, відома інфор­матору (одній особі) і приймачам (іншим особам). Для того, щоб передача інформації знаходилась в області арени, сторони, які приймають участь в обміні, повин­ні володіти ідентичними почуттями, здібностями і ро­зумом. Арена є областю загального розуміння.

Мертва зона виникає, коли інформація відома ін­шим, але не відома одній особі. В результаті стражда­ють зв'язки і міжособистий обмін інформацією. Мер­тва зона становить перешкоду в обміні інформацією для однієї особи тому, що вона не може зрозуміти поведін­ку, рішення і можливості інших, оскільки немає да­них, на яких вони грунтуються.

Коли інформація відома одній особі, але не відома іншим, то ця особа може вдатися до хибної передачі інформації, тобто пред'явити «фальшивий план» або «фасад».

Ця ситуація дуже шкідлива в тому випадку, коли підлеглий «знає», а його безпосередній керівник «не знає». Фасад, як і мертва зона, зменшує арену і зни­жує можливість ефективного обміну інформацією.

Область невідомого — це область, де відповідна інформація не відома ні інформатору, ні приймачеві. Таке явище має місце в організаціях, коли працівники різних спеціальностей координують свої дії безпосеред­ньо через обмін інформацією.

Окрема особа може покращи­ти обмін інформацією за допомогою двох стратегій: ого­лення і зворотного зв'язку.

Процес, який використовує окрема особистість для збільшення інформації відомої іншим, проявляючи при цьому відкритість і чесність, називається оголенням. При цьому збільшується область арени шляхом змен­шення фасаду.

Якщо одна особа не знає або не розуміє інформа­ції, більш ефективний обмін нею можна здійснити безпосередньо зворотним зв'язком з тими, хто її знає. Так, мертву зону можна зменшити, з відповідним збільшен­ням арени, в якій можливості використання зворотно­го зв'язку залежать від готовності особи до сприйняття інформації і готовності інших надати її.

Теоретично, якщо менеджери бажають ефективно обмінюватись інформацією, для загального розуміння вони будуть використовувати як оголення, так і зво­ротний зв'язок. Але на практиці це не так. Більшість менеджерів відрізняються по своїх здібностях і готов­ності використовувати оголення і зворотний зв'язок. Звідси випливає, що існують різні типи поведінки і стилів менеджменту міжособистих відносин. Стиль міжособистих відносин — це спосіб, якому окрема особа надає перевагу для підтримки зв'язків з іншими.

Можна визначити чотири різних стилі міжособис­тих відносин «А», «Б», «В», «Г».

Менеджери, які не використовують ні оголення, ні зворотний зв'язок, відносяться до стилю «А>>. В цьо­му стилі переважає область невідомого, оскільки мене­джер не бажає збільшити область своїх особистих знань або знань інших. Такі менеджери проявляють страх і ворожість, ведуть себе відчужено і прохолодно по від­ношенню до інших. Якщо організація має велику кіль­кість менеджерів типу «А» на ключових посадах, мож­на очікувати поганого і неефективного міжособистого обміну інформацією. Таким менеджерам притаманні характеристики авторитарного стилю.

Менеджери стилю «Б» проявляють певне бажан­ня налагодити зв'язки з своїми підлеглими, але в силу своїх особистих якостей вони нездатні розкритись і ви­разити свої почуття і думки. В результаті, вони не мо­жуть використати оголення і повинні покладатись на зворотний зв'язок. Підлеглі, очевидно, не будуть дові­ряти таким менеджерам, оскільки розуміють, що вони приховують особисті ідеї і думки. Поведінку типу «Б» часто виявляють менеджери нежорсткого керівництва.

Менеджери типу «В» цінують свої особисті ідеї і думки, незважаючи на ідеї і думки інших. Такі мене­джери використовують оголення за рахунок зворотно­го зв'язку, і, як наслідок, збільшується мертва зона.

Підлеглі розуміють, що менеджери типу «В» не заці­кавлені в обміні інформацією, а лише люблять погово­рити. Вони, як правило, мають вороже настроєних, ненадійних і ображених підлеглих.

Найбільш ефективним стилем міжособистого об­міну є стиль «Г», який використовує баланс між ого­ленням і зворотним зв'язком. При цьому стилі мене­джери вільно оголюють свої ідеї і думки і одержують зворотний зв'язок від інших. Використання стилю «Г» сприяє збільшенню арени, і обмін інформацією стає більш ефективним.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)