АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підстави та умови формування колективів

Читайте также:
  1. III. Формування теми, мети і завдань уроку.
  2. S0. Умови спадкування
  3. А) закон тотожності; б) закон суперечності; в) закон виключеного третього; г) закон достатньої підстави.
  4. А) Передумови квантової теорії
  5. Аналіз формування власних надходжень спеціального фонду бюджетних установ
  6. Б) за умови нееластичного попиту
  7. Базисні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу (поставки)
  8. В Сумській області створені всі умови для збільшення обсягів його виробництва, оскільки в області створенні всі умови і науково – технічна база для цього.
  9. Виникнення та формування держави
  10. Власний капітіл банку,його структура,джерела формування,функції
  11. Водокористування: суб'єкти, види і порядок. Умови скидання зворотних вод у водні об'єкти, юридична допомога адвоката у таких справах.
  12. ВПЛИВ ЗМІ НА ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ОСОБИСТОСТІ

Підставою для виникнення і розвиту трудових колективів виступає певна сукупність об’єктивних факторів, зокрема: форми власності і рівень розвитку окремих видів суспільної праці, характерних для певної країни та певного історичного періоду (організація виробництва – це процес технологічного поєднання робочої сили з засобами виробництва); матеріально-технічна база, на якій формується колектив (машини, механізми, приміщення, засоби ділового й інформаційного обміну); певні технології трудової діяльності; певна структура управлінняя діяльністю членів організації; цілі і завдання, які колектив об’єктивно вирішує у своїй діяльності; набір ролей і статусів, обов’язкових для виконання в кожному виді діяльності (виробництва), які, зазвичай, закріплюються правовими і нормативними документами.

Колектив як соціальна організація характеризується двома групами факторів:

  1. Наявність єдиної мети, існування систем влади та управління, розподіл функцій.

Типологія формальної чи неформальної організації.

Управлінська добросовісність в цьому сенсі означає вміння правильно оцінити рівень створеного управлінського “продукту”, загальні результати праці, її ефективність.

Сфера життєдіяльності трудового колективу Критерій відбору показників Типи колективів за рівнем їх соціальної зрілості
Колектив, що формується (Тип-А) Стабільний колектив (Тип-Б) Колектив на стадії самоуправління
Мінімум Робоча норма Оптимум
1.Виробничо-трудова Рівень узгод-женості особ истих і суспі льних інтере-сів 1.Характер взаємодії з соціально-економічним середовищем. 2.Рівень стабілізації колективу. 3.Ступінь соціально-трудової згуртованості. 4.Задоволеність працею. 5.Якості господаря.
2.Соціальна Рівень реаліза-ції принципів соціальної справедливості 1.Рівень гармонізації соціально-економічних відносин. 2.Стан соціальної інфраструктури. 3.Професійно-кваліфікаційна структура. 4.Умови праці. 5.Система забезпечення здоров’я, відпочинку тощо.
3.Суспільно-політична Демократизм 1.Участь в обговоренні проблем розвитку, стану справ тощо. 2.Інформаційні потоки. 3.Авторитет адміністрації. 4.Авторитет органів самоврядування і громадських організацій.
4.Духовна Рівень соціалі зації 1.Умови для задоволення духовних потреб. 2.Характер виховного впливу колективу 3.Стан морально-психологічного клімату. 4.Усвідомлення колективом себе як суб’єкта діяльності 5.Рівень соціально-психологічної сумісності
5.Соціокультурна Рівень соціалі зації 1.Рівень ментальності в колективі. 2.Мова спілкування. 3.Культурний фон колективу.

 

ПЕРСОНАЛІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ – максимально можливе врахування індивідуальних здібностей, інтересів та професійних можливостей персоналу. Бачення менеджером кожного працівника як персони (людини у сукупності її індивідуальних якостей і особливостей) поєднується з опорою на сильні сторони та прагненням мінімізувати можливість ситуацій, в яких людина змушена демонструвати свої слабкі сторони.

Персоналізація управління залежить від методології – вибору способів вирішення проблем, підходів до управління, цільових орієнтирів, осмисленості дій менеджера. Персоналізація управління визначається також кваліфікацією менеджера, системою роботи з персоналом (оцінка, атестація, ротація тощо).

Особливості управління персоналом на етапах розвитку колективу – залежно від стадії розвитку, особливостей внутрішнього та зовнішнього середовища, функцій, завдань тощо.

Необхідність нових підходів до управління трудовими колективами диктується наступними аргументами:

  1. Саме трудові колективи стають суб’єктом перетворень та інновацій форм життєдіяльності людей. “Жорстке” управіння все більше змінюється “м’яким” – мотивацією зусиль, що забезпечують особистий успіх працівників та виживання (функціонування і розвиток) організації. Відповідно до цього змінюється значимість і питома вага різних ланок системи управління персоналом. Відповідно до цього змінюється саме розуміння управління. Управління – це цілеспрямований, планований, координований і свідомо організований процес, що сприяє досягненню максимального ефекту при мінімальних витратах ресурсів, зусиль і часу.
  2. Управління трудовим колективом слід розглядати в єдності технологічного, економічного і соціального управління, а 6не зводити лише до соціально-психологічного аспекту. При цьому значимість кожного із згаданих напрямів змінюється залежно від стадії розвитку колективу.
  3. Сучасний трудовий колектив потребує усвідомленого і науково організованого управління. Зокрема, тут відіграють роль і форма власності, і коло існуючих проблем тощо. Причому, орієнтація на ринок не є кінцевою метою управління – ринок є лише інструментом реформ, кінцевою метою яких виступає людина, яка може реалізувати себе лише через певну систему відносин шляхом об’єднання з іншими людьми для спільної діяльності та обміну результатами власної діяльності. Тобто, трудовий колектив є середовищем, де реалізуються потреби й інтереси працюючих. Трудовий колектив стає чи не визначальним фактором, що впливає на установки, орієнтири і життєві цінності. Для виконання цієї своєї ролі колектив потребує відповідної цілі (або дерева цілей), зміст і технологія реалізації яких повинні відображати потреби, інтереси і цінності конкретних людей.

В процесі постановки та реалізації цілей діє закон паралельної дії: розвиток колективу впливає на індивідів та їх соціалізацію, а динаміка індивіда збагачує колектив, надає йому нових властивостей і якостей. Звідси проблема – вибір методів мотивації і впливу на життєві установки і цінності працівників.

Розв’язання цієї проблеми вимагає від менеджера розуміння ряду обставин:

  1. Подолати байдужість працівників до проблем колективу (пережиток командно-адміністративної системи) можна лише через розуміння потреб працівників та їх прагнень.
  2. Г.Гегель відзначав, що головними спонукальними мотивами дії людей є їх потреби, інтереси, характери і здібності, а колектив є найближчим соціальним мікросередовищем, де формуються індивідуальні якості особи.

Через участь в реалізації цілей і завдань організації матеріалізується соціальний настрій працівників та соціально-психологічний клімат організації. Це вимагає від менеджменту відповідних механізмів соціального управління.

Соціальні процеси в трудовому колективі, що підлягають управлінню, можна представити, зокрема, за такою класифікацією:

І. Інтеграційні процеси, пов’язані з забезпеченням соціальної й організаційної цілісності працівників (згуртування трудового колективу, соціальний контроль, стимулювання праці, поведінка, управління).

ІІ. Ціннісно-орієнтаційні процеси (мотивація, трудова адаптація), внаслідок яких формулюються соціальні норми, цінності та ціннісні орієнтації працівників.

ІІІ. Змінно-підтримуючі процеси (трудові переміщення соціальних груп і окремих працівників).

Власне праця, вплив якої на соціальне становище працівників і їх соціальні характеристики (інтереси, професійно-кваліфікаційний рівень, ставлення до праці тощо) реалізується через трудові функції працівників та обумовлюється НТП і технологічними й організаційними змінами у сфері праці. Однією з основних властивостей високоефективного співробітництва між працівниками є комплексне розв’язання проблем управління, що виходить з найбільш повного задоволення потреб зацікавлених сторін, а запроваджувані форми співробітництва стимулюють зростання кількісних і якісних параметрів процесу виробництва. Важливою властивістю управління соціальним розвитком трудового колективу є врахування та гармонізація багатосторонніх і різноманітних інтересів окремих працівників, організації, місцевої громади й суспільства, особливо в питаннях, що вимагають координації зусиль усіх або більшості задіяних в певній корпоративній структурі сторін.

Принципи управління соціальним розвитком трудового колективу, їх зміст, структура і специфіка прояву розглядалися в темі 2. Взаємообумовленість та системність принципів управління не виключає (а скоріше передбачає) їх мобільність й самостійність. За певних умов вони можуть групуватись у більш широкі теоретичні конструкції: наприклад, в дослідженні процесів управління соціальним розвитком трудового колективу принципи об’єктивності, централізму, мотивації праці та участі у життєдіяльності колективу можуть репрезентуватися як принцип науковості і максимальної ефективності управління.

Реалізація зазначених принципів на практиці здійснюється за допомогою певних методів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)